tisdag 1 juli 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Mättade investerare bakom uppskjutna börsplaner

Flera skånska företag har skjutit upp sina börsplaner och nyligen avbröt danska Cytovac sin notering på First North. Bedömare som Rapidus pratat med säger att det fortfarande finns stort intresse för att gå till börsen, men att mängden kapitalanskaffningar gör att konkurrensen om investerarnas pengar blir hård.

– Det är fortfarande bra tryck på noteringar, men just nu sker 18 publika kapitalanskaffningar samtidigt bland små noterade bolag. De små onoterade bolagen som vill till börsen trängs med dem och är ute efter ungefär samma typ av investerare. Det är ett sundhetstecken att investerarna förstår att bolagen måste ha kommit lite längre för att notera sig, säger Oscar Ahlgren, vd för Västra Hamnen Corporate Finance.

Kristian Borbos är ekonomichef på Ascelia Pharma i Malmö som själva börsnoterades i mars. Han har tidigare arbetat med börsnoteringar, bland annat när energibolaget Dong Energy, som i dag heter Ørsted, noterades i Danmark. Till Rapidus säger han att investerarna blivit mer selektiva.

– Inom bioteknik haglade det börsnoteringar under 2015-16-17 så det finns en viss mättnad och investerarna kräver att bolagens produkter har kortare tid till marknaden än tidigare. De flesta bioteknikbolagen har heller inte tillgång till lånefinansiering utan får förlita sig på kapital via aktiemarknaden. Vi på Ascelia hade en klar fördel av att vara på väg in i fas 3-studier, nu har vi finansiering tills vi får ut vår huvudprodukt på marknaden, säger Kristian Borbos.

På Nasdaq First North Stockholm har man också märkt att börsintroduktionerna avtagit något i år.

”De senaste åren, i synnerhet rekordåret 2017 med 115 noteringar i Norden, har varit unika. Aldrig tidigare har vi sett fler bolag komma till börsen. Under årets första månader har vi sett en fortsatt aktivitet på börsen, men det har inte varit lika aktivt som tidigare år”, skriver Erik Granström, kommunikationsansvarig för Europa och Sverige på Nasdaq First North, i ett mejl till Rapidus.

Utöver generella svängningar i säsongen menar Erik Granström att det handlar om marknaden i stort.

”Noteringsklimatet är nära länkat till marknaden och självklart påverkades vi något av oroligheterna och den skakiga marknaden under fjärde kvartalet i fjol. Dessutom finns det säsongsmönster; andra och fjärde kvartalet är alltid mer aktiva än första respektive tredje kvartalet”.

Emily Binks
Niclas Lindstrand

Flera skånska företag har skjutit upp sina börsplaner och nyligen avbröt danska Cytovac sin notering på First North. Bedömare som […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Skånska börsvinnare första halvåret

    De skånska börsbolagen har gått rejält bättre än rikssnittet hittills i år. Men det finns en förklaring som är ganska nedslående. Rapidus har listan på bäst och sämst under första halvåret.

  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Hänt i vecka 26

    Ledningen hoppar av i Enzymatica och Peab medverkar till att sänka Sveriges koldioxidutsläpp med 7 procent. Det är några av nyheterna från förra veckan.


  • Skånska börsvinnare första halvåret

    De skånska börsbolagen har gått rejält bättre än rikssnittet hittills i år. Men det finns en förklaring som är ganska nedslående. Rapidus har listan på bäst och sämst under första halvåret.

  • Farväl till Lundabolaget

    Combigenes miljardavtal med Spark Therapeutics sprack. Därefter lämnade bolaget Skåne. I början av året fick samtliga anställda, inklusive vd Peter Ekolind, gå – och nu kommer spiken i kistan när hela forskningsverksamheten avvecklas.

  • Aktietips inför sommaren

    Skånska aktier har som vanlig haft svårt att glädja sina ägare det senaste året. Det har varit många genomklappningar, men innebär det att det finns lågprisfynd att göra nu? Rapidus har tagit en koll på vad proffsen gör i vår region.

  • LU Ventures parerar tufft investeringsklimat

    Lunds universitets investeringsbolag, LU Ventures, växer trots ett tufft investeringsklimat. – Vi behöver göra exits för att överleva. Även det här året är tufft men sedan hoppas vi att det vänder, säger vd Christine Widstrand.

  • Fåhraeus ny storägare i Iconovo

    Fyndpris eller inte? Idag avslöjar Lundabolaget Icononvo att det är Christer Fåhraeus andra fond, FSG Fund II, som är ny storägare efter att aktien rasat i fyra års tid. I dag väljs Christer Fåhraeus in i styrelsen.

  • Airpark snor Aimo-chefen

    Helsingborgsbolaget Airpark genomför en försenad finansieringsrunda och gör samtidigt ett tungt nyförvärv från parkeringsjätten Aimo. Så här mycket fick bolaget in och det ska pengarna användas till.

  • Övertecknat i Iconovo

    Inhalatorföretaget Iconovo får in hela sin nyemission på 37 Mkr sedan den tecknats till mer än 100 procent. Men sparprogrammet på 40 procent av personalen består.

  • Dansk lågprisaktör utmanar svenska finansrådigare

    HC Andersen Capital har på kort tid blivit certified adviser åt en tredjedel av de danska bolagen på Nasdaq First North. Nu vill de göra om framgången i Sverige. Och konkurrensvapnet är lågpris.

  • Euris likviderat: ”Aktieägarna hade förtjänat bättre”

    Han slog svenskt rekord i nyemissioner och fortsatte in i det sista att ta in nya pengar. Men i december förra året lämnade Dario Kriz plötsligt sitt bolag Euris åt sitt öde. Nu är det likviderat.

  • Prolight räds inte sura investerare

    Medicinteknikföretaget Prolight i Lund utmanar det kärva investeringsklimatet inom life science och vill göra en nyemission på 100 Mkr, mer än hälften av sin värdering. – Det kostar att ta fram högteknologiska instrument, säger vd Ulf Bladin.