måndag 6 maj 2024

inloggad som

Mättade investerare bakom uppskjutna börsplaner

Flera skånska företag har skjutit upp sina börsplaner och nyligen avbröt danska Cytovac sin notering på First North. Bedömare som Rapidus pratat med säger att det fortfarande finns stort intresse för att gå till börsen, men att mängden kapitalanskaffningar gör att konkurrensen om investerarnas pengar blir hård.

– Det är fortfarande bra tryck på noteringar, men just nu sker 18 publika kapitalanskaffningar samtidigt bland små noterade bolag. De små onoterade bolagen som vill till börsen trängs med dem och är ute efter ungefär samma typ av investerare. Det är ett sundhetstecken att investerarna förstår att bolagen måste ha kommit lite längre för att notera sig, säger Oscar Ahlgren, vd för Västra Hamnen Corporate Finance.

Kristian Borbos är ekonomichef på Ascelia Pharma i Malmö som själva börsnoterades i mars. Han har tidigare arbetat med börsnoteringar, bland annat när energibolaget Dong Energy, som i dag heter Ørsted, noterades i Danmark. Till Rapidus säger han att investerarna blivit mer selektiva.

– Inom bioteknik haglade det börsnoteringar under 2015-16-17 så det finns en viss mättnad och investerarna kräver att bolagens produkter har kortare tid till marknaden än tidigare. De flesta bioteknikbolagen har heller inte tillgång till lånefinansiering utan får förlita sig på kapital via aktiemarknaden. Vi på Ascelia hade en klar fördel av att vara på väg in i fas 3-studier, nu har vi finansiering tills vi får ut vår huvudprodukt på marknaden, säger Kristian Borbos.

På Nasdaq First North Stockholm har man också märkt att börsintroduktionerna avtagit något i år.

“De senaste åren, i synnerhet rekordåret 2017 med 115 noteringar i Norden, har varit unika. Aldrig tidigare har vi sett fler bolag komma till börsen. Under årets första månader har vi sett en fortsatt aktivitet på börsen, men det har inte varit lika aktivt som tidigare år”, skriver Erik Granström, kommunikationsansvarig för Europa och Sverige på Nasdaq First North, i ett mejl till Rapidus.

Utöver generella svängningar i säsongen menar Erik Granström att det handlar om marknaden i stort.

“Noteringsklimatet är nära länkat till marknaden och självklart påverkades vi något av oroligheterna och den skakiga marknaden under fjärde kvartalet i fjol. Dessutom finns det säsongsmönster; andra och fjärde kvartalet är alltid mer aktiva än första respektive tredje kvartalet”.

Emily Binks
Niclas Lindstrand

Flera skånska företag har skjutit upp sina börsplaner och nyligen avbröt danska Cytovac sin notering på First North. Bedömare som […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Finns det ekonomi i delningsekonomi?

    I dagens avsnitt av Lejonkulan sätter riskkapitalisten och affärsängeln Janne Dahlqvist tänderna i delningsekonomin. Kulan gästas av Emelie Nilsson Sträng som grundat företaget Della8.