lördag 7 september 2024

inloggad som

…”Inte alls lika givet som tidigare”

|  
|  

Att det inte är lika attraktivt för ett ungt teknikbolag att söka finansiering på börsen som för två år sedan håller Malmöbolagets Plexians vd Staffan Mattson med om. Själva har de inte satt ned foten ännu, men om de håller sig till planerna och listar sig till hösten räknar de med att behöva uppfylla tuffa krav.

– I synnerhet våra rådgivare säger att det är betydligt svårare. Man måste komma med ett mer genomarbetat erbjudande, man måste ha kommit längre på resan och kunna visa att ens affärsmodell fungerar. Man måste ha all formalia genomarbetad och på plats. Så det är en längre väg och inte alls lika givet som tidigare, säger vd Staffan Mattson till Rapidus.

Det som för Plexians del talar för att söka sig till en större krets investerare genom en notering menar han är att skakigheten på börsresan till viss del är branschspecifik. Dessutom underlättar det att ha en produkt som möter småspararna som konsumenter på marknaden. Planen är att rulla ut bolagets digitala plånböcker under fjärde kvartalet i år.

– Vi är ju fintech, och jag upplever att det har blivit väldigt trendigt. För vår del är det nog lite lättare att hitta uppmärksamhet från småinvesterare än i en mer traditionell bransch, säger Staffan Mattson.

Planen sedan minst ett år tillbaka har varit att gå till börsen, helst till Nasdaqs huvudlista. Men i dagsläget är en notering ett av tre realistiska alternativ för Plexian. Strukturerat riskkapital och family offices är andra spår. Staffan Mattson ser den senaste tidens introduktioner liksom avslutningen på börsåret 2018 i moll som en maning till viss försiktighet:

– Tittar man på hur utvecklingen varit så var 2017 ett fantastiskt år för börsintrdokuktioner, 2018 var betydligt sämre. Och i år har det inte alls varit bra. Dels är det inte så många som blir noterade, och bland dem som de facto blivit noterade är det få som har gjort en bra resa efter sin IPO.

Med ett nytecknat partnerskap som ska ge bolaget 300.000 kunder mot slutet av året måste beslutet om finansiering, oavsett vilket spår som väljs, fattas snart.

Felicia Frithiof

Att det inte är lika attraktivt för ett ungt teknikbolag att söka finansiering på börsen som för två år sedan […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Bolaget som tar in 1,1 mdr på en dag

    För vissa går det lätt att få riskkapital. Här är bolaget som på onsdagen sonderade intresset för att pytsa in 1 miljard kronor. Samma kväll fanns löften om 1,1 miljarder.

  • Fåhraeus fyller på sin fond

    Serieentreprenören Christer Fåhraeus räknar med att ha 700 Mkr i torrt krut till årsskiftet i sin investeringsfond FSG 2. Det senaste förvärvet är en mindre andel i Göteborgsföretaget Promimic.

  • Mer EU-pengar till skånska aktörer

    Skåne har utnämnts till att vara en av EU:s 151 “Region Innovation Valleys”, innovationsregioner. Initiativet ska hantera EU:s samhällsutmaningar och stärka den gemensamma konkurrenskraften.


  • Fåhraeus fyller på sin fond

    Serieentreprenören Christer Fåhraeus räknar med att ha 700 Mkr i torrt krut till årsskiftet i sin investeringsfond FSG 2. Det senaste förvärvet är en mindre andel i Göteborgsföretaget Promimic.

  • Mer EU-pengar till skånska aktörer

    Skåne har utnämnts till att vara en av EU:s 151 “Region Innovation Valleys”, innovationsregioner. Initiativet ska hantera EU:s samhällsutmaningar och stärka den gemensamma konkurrenskraften.

  • Sista dagen för tillväxtnestorn

    I morgon fredag är det sista arbetsdagen för Jan-Erik Bengtsson efter 13 år som ledare för Tillväxt Malmö. – Jag är stolt över att ha skapat 2 500 nya jobb i Malmö, säger han.

  • Smile Inject injicerar kapital

    Smile-inkubatorns riskkapitalbolag Smile Inject Capital går in i tre nya bolag. Investeringar i ytterligare två bolag ska göras under hösten, sedan stängs den första rundan. Nästa år öppnas en ny.

  • Räntebeskedet: “Det krävs mer”

    Dagens besked att Riksbanken sänker räntan med 25 punkter välkomnas av Skånes näringsliv. Men det räcker inte för att få igång ekonomin på allvar. Det framgår i en rundringning som Rapidus gjort.

  • Spotlight hoppas på räntesänkning

    Den Malmöförankrade finanskoncernen Spotlight Group fortsätter att lägga verksamheter på is. Det framgår av rapporten för årets andra kvartal. Vd Peter Gönczi hoppas nu att räntesänkningar ska sätta fart på finansmarknaden.

  • Börsfallet: ”Osäkerheten har ökat igen”

    Det senaste dagarna har börserna fallit och osäkerheten på finansmarknaden ökat. Men det är för tidigt att dra några långtgående slutsatser. Det menar Oscar Ahlgren, vd för Västra Hamnen Corporate Finance, som nyligen kom med sin rapport för det andra kvartalet.

  • Skånska aktievinnare – och förlorare

    Första halvåret 2024 har redan gått och då är det dags för en halvårsavstämning av de skånska börsbolagen. Åtta aktier har stigit med mer än 100 procent hittills i år, medan sex stycken har fallit med mer än 90 procent. Se här vilka.

  • Hon sätter 1 miljard i rullning

    Det tog ett år, men nu har klimatinvesteringsfonden Pale Blue Dot börjat investera i sin andra fond. 1 miljard kronor väntar på att finna rätt adresser i hela världen i form av såddkapital till startups som jobbar klimatsmart. Heidi Lindvall, partner och en av fondens grundare, berättar för Rapidus.

  • Tunga skånska portföljer

    Nästan 50 miljarder kronor finns i åtta av Skånes största aktieportföljer. Rapidus har tagit en titt på några av de skånska familjernas och stiftelsernas innehav. Gissa vilka som är störst!