tisdag 5 december 2023

inloggad som

…”Inte alls lika givet som tidigare”

|  
|  

Att det inte är lika attraktivt för ett ungt teknikbolag att söka finansiering på börsen som för två år sedan håller Malmöbolagets Plexians vd Staffan Mattson med om. Själva har de inte satt ned foten ännu, men om de håller sig till planerna och listar sig till hösten räknar de med att behöva uppfylla tuffa krav.

– I synnerhet våra rådgivare säger att det är betydligt svårare. Man måste komma med ett mer genomarbetat erbjudande, man måste ha kommit längre på resan och kunna visa att ens affärsmodell fungerar. Man måste ha all formalia genomarbetad och på plats. Så det är en längre väg och inte alls lika givet som tidigare, säger vd Staffan Mattson till Rapidus.

Det som för Plexians del talar för att söka sig till en större krets investerare genom en notering menar han är att skakigheten på börsresan till viss del är branschspecifik. Dessutom underlättar det att ha en produkt som möter småspararna som konsumenter på marknaden. Planen är att rulla ut bolagets digitala plånböcker under fjärde kvartalet i år.

– Vi är ju fintech, och jag upplever att det har blivit väldigt trendigt. För vår del är det nog lite lättare att hitta uppmärksamhet från småinvesterare än i en mer traditionell bransch, säger Staffan Mattson.

Planen sedan minst ett år tillbaka har varit att gå till börsen, helst till Nasdaqs huvudlista. Men i dagsläget är en notering ett av tre realistiska alternativ för Plexian. Strukturerat riskkapital och family offices är andra spår. Staffan Mattson ser den senaste tidens introduktioner liksom avslutningen på börsåret 2018 i moll som en maning till viss försiktighet:

– Tittar man på hur utvecklingen varit så var 2017 ett fantastiskt år för börsintrdokuktioner, 2018 var betydligt sämre. Och i år har det inte alls varit bra. Dels är det inte så många som blir noterade, och bland dem som de facto blivit noterade är det få som har gjort en bra resa efter sin IPO.

Med ett nytecknat partnerskap som ska ge bolaget 300.000 kunder mot slutet av året måste beslutet om finansiering, oavsett vilket spår som väljs, fattas snart.

Felicia Frithiof

Att det inte är lika attraktivt för ett ungt teknikbolag att söka finansiering på börsen som för två år sedan […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Rekordsiffror för skånska hotell

    Det skånska hotellåret 2023 ser ut att överträffa förväntningarna efter en stark höst. Trots lågkonjunktur tror regionens hotellchefer att den positiva trenden fortsätter in i 2024, med Malmö som draglok.

  • Han tar ratten i golvkoncernen

    Golvkoncernen Inarea Group, skapat av investerarnärverket Small Cap Partners, gör en ledningsrokad. Ny vd som ska rigga bolaget för försäljning är Rikard Fransson.

  • Malmö in i nytt globalt nätverk

    På onsdagen fattar Malmös kommunstyrelse beslut om att gå med i det Tokyo-skapade hållbarhetsnätverket G-Nets. Minc ska få 1,2 Mkr för att driva medlemskapet.