söndag 22 juni 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

…”Inte alls lika givet som tidigare”

|  
|  

Att det inte är lika attraktivt för ett ungt teknikbolag att söka finansiering på börsen som för två år sedan håller Malmöbolagets Plexians vd Staffan Mattson med om. Själva har de inte satt ned foten ännu, men om de håller sig till planerna och listar sig till hösten räknar de med att behöva uppfylla tuffa krav.

– I synnerhet våra rådgivare säger att det är betydligt svårare. Man måste komma med ett mer genomarbetat erbjudande, man måste ha kommit längre på resan och kunna visa att ens affärsmodell fungerar. Man måste ha all formalia genomarbetad och på plats. Så det är en längre väg och inte alls lika givet som tidigare, säger vd Staffan Mattson till Rapidus.

Det som för Plexians del talar för att söka sig till en större krets investerare genom en notering menar han är att skakigheten på börsresan till viss del är branschspecifik. Dessutom underlättar det att ha en produkt som möter småspararna som konsumenter på marknaden. Planen är att rulla ut bolagets digitala plånböcker under fjärde kvartalet i år.

– Vi är ju fintech, och jag upplever att det har blivit väldigt trendigt. För vår del är det nog lite lättare att hitta uppmärksamhet från småinvesterare än i en mer traditionell bransch, säger Staffan Mattson.

Planen sedan minst ett år tillbaka har varit att gå till börsen, helst till Nasdaqs huvudlista. Men i dagsläget är en notering ett av tre realistiska alternativ för Plexian. Strukturerat riskkapital och family offices är andra spår. Staffan Mattson ser den senaste tidens introduktioner liksom avslutningen på börsåret 2018 i moll som en maning till viss försiktighet:

– Tittar man på hur utvecklingen varit så var 2017 ett fantastiskt år för börsintrdokuktioner, 2018 var betydligt sämre. Och i år har det inte alls varit bra. Dels är det inte så många som blir noterade, och bland dem som de facto blivit noterade är det få som har gjort en bra resa efter sin IPO.

Med ett nytecknat partnerskap som ska ge bolaget 300.000 kunder mot slutet av året måste beslutet om finansiering, oavsett vilket spår som väljs, fattas snart.

Felicia Frithiof

Att det inte är lika attraktivt för ett ungt teknikbolag att söka finansiering på börsen som för två år sedan […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Glad midsommar!

    Kära Rapidusläsare, ett nytt ”läsår” har gått och vi på redaktionen trappar ned tempot i några veckor. Vi tittar tillbaka på ett intensivt år med många nyheter och event.

  • Snattarhaffaren

    Prevent AI, tidigare Infra Motion Labs, utvecklar ett AI-system som upptäcker snattare i butikers övervakningskameror. För två år sedan deltog grundarna i Lejonkulan, då var de i gång med beta-versionen och hade högt uppsatta mål. Hur gick det sedan?


  • Farväl till Lundabolaget

    Combigenes miljardavtal med Spark Therapeutics sprack. Därefter lämnade bolaget Skåne. I början av året fick samtliga anställda, inklusive vd Peter Ekolind, gå – och nu kommer spiken i kistan när hela forskningsverksamheten avvecklas.

  • Aktietips inför sommaren

    Skånska aktier har som vanlig haft svårt att glädja sina ägare det senaste året. Det har varit många genomklappningar, men innebär det att det finns lågprisfynd att göra nu? Rapidus har tagit en koll på vad proffsen gör i vår region.

  • LU Ventures parerar tufft investeringsklimat

    Lunds universitets investeringsbolag, LU Ventures, växer trots ett tufft investeringsklimat. – Vi behöver göra exits för att överleva. Även det här året är tufft men sedan hoppas vi att det vänder, säger vd Christine Widstrand.

  • Fåhraeus ny storägare i Iconovo

    Fyndpris eller inte? Idag avslöjar Lundabolaget Icononvo att det är Christer Fåhraeus andra fond, FSG Fund II, som är ny storägare efter att aktien rasat i fyra års tid. I dag väljs Christer Fåhraeus in i styrelsen.

  • Airpark snor Aimo-chefen

    Helsingborgsbolaget Airpark genomför en försenad finansieringsrunda och gör samtidigt ett tungt nyförvärv från parkeringsjätten Aimo. Så här mycket fick bolaget in och det ska pengarna användas till.

  • Övertecknat i Iconovo

    Inhalatorföretaget Iconovo får in hela sin nyemission på 37 Mkr sedan den tecknats till mer än 100 procent. Men sparprogrammet på 40 procent av personalen består.

  • Dansk lågprisaktör utmanar svenska finansrådigare

    HC Andersen Capital har på kort tid blivit certified adviser åt en tredjedel av de danska bolagen på Nasdaq First North. Nu vill de göra om framgången i Sverige. Och konkurrensvapnet är lågpris.

  • Prolight räds inte sura investerare

    Medicinteknikföretaget Prolight i Lund utmanar det kärva investeringsklimatet inom life science och vill göra en nyemission på 100 Mkr, mer än hälften av sin värdering. – Det kostar att ta fram högteknologiska instrument, säger vd Ulf Bladin.

  • Djäkne Startup Studio säljer edtechbolag

    Malmöbaserade Djäkne Startup Studio säljer edtechbolaget Studybee. Köparen är en av Sveriges största skolportaler. – Vi påbörjade diskussioner om försäljningen av Studybee för ett halvår sen, säger Magnus Wide på Djäkne Startup Studio.

  • Spotlight lanserar finlista

    Den som följer utvecklingen bland noterade småbolag vet att kvaliteten varierar kraftigt. Detta har även småbolagsbörsen Spotlight Market noterat och lanserar nu listan Spotlight Value, endast för bolag som är lönsamma. Rapidus vet vilka bolag som platsar.