lördag 20 april 2024

inloggad som

Lundabolag får Horizon 2020-anslag

Probiotikabolaget ImmuneBiotech har blivit utvalda till första fasen av finansiering inom SME-instrumentet, en del av EU:s Horizon 2020-program. Bolaget får en halv miljon för att undersöka ett nytt tillämpningsområde för sin produkt.

SME-instrumentet är ett program som riktar sig till innovativa små- och mellanstora företag med tillväxtpotential. I första fasen rör det sig om en halv miljon kronor till konceptvalidering. Därefter kan bolagen ansöka om 5-25 miljoner till prototyper, pilottester, uppskalningsstudier och liknande.

– Detta är ett jättestort steg för vårt företag, det är en internationell bekräftelse på styrkan i vår forskning och vår marknadspotential. Vi har blivit väldigt lovordade i samband med ansökan och fått veta att vi har goda chanser att vara ett vinnande koncept för andra fasen också, säger ImmuneBiotechs vd Shahram Lavasani till Rapidus.

Bolaget ska använda EU-anslaget för att undersöka ett nytt tillämpningsområde för probiotikalösningen GutMagnific. Den består av fem mjölksyrebakterier som ursprungligen tagits fram för att behandla den kroniska tarmsjukdomen IBS. Nu ska bolaget testa huruvida GutMagnific även kan användas mot kroniskt trötthetssyndrom.

– Vi har blivit inbjudna till att ingå i ett stort internationellt samarbete kring kroniskt trötthetssyndrom. Man har nämligen visat att patienter som lider av det även lider av IBS, så det finns nu ett stort intresse att testa vår produkt på dessa patienter, säger Shahram Lavasani.

GutMagnific ska nu testas på patienter med kroniskt trötthetssyndrom på Karolinska i Stockholm. Förhoppningen är att testerna kommer igång mot slutet av sommaren.

Emiliano Strauss

Probiotikabolaget ImmuneBiotech har blivit utvalda till första fasen av finansiering inom SME-instrumentet, en del av EU:s Horizon 2020-program. Bolaget får […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Svensk scampi i Lejonkulan

    Veckans avsnitt av podden Lejonkulan gästas av bolaget Cresponix som ska odla hållbar scampi i Sverige. Det är första gången Jan Dahlqvist bjuder in ett bolag helt utan Skånekopplingar.