måndag 8 juli 2024

inloggad som

Dansk cannabisolja redo för Sverige

Stenocare, som producerar cannabisolja, noterades på svenska Spotlight Stock Market i oktober i en kraftigt övertecknad introduktion. Nu är företaget redo att gå in på den svenska marknaden – så fort politiken tillåter det.

– Vi vet inte när en svensk legalisering av cannabis för medicinskt bruk kommer, men samma ögonblick som det sker är vi redo, säger Stenocares vd Thomas Skovlund Schnegelsberg till Rapidus.

Stenocare har gått bra på den svenska börsen och därför har den svenska marknaden blivit intressant för bolaget. Det startade 2017 och följer med i en dansk våg av intresse för medicisk cannabis.

Den 1 januari 2018 blev cannabis lagligt för medicinskt bruk på försök i fyra år. Patienter med bland annat cancer och kraftiga smärtor kan få cannabis på recept, om annan godkänd medicin inte fungerar. I förra veckan informerade danska läkemedelverket att tio nya företag sökt tillstånd för att odla och sälja medicinsk cannabis. Sedan tidigare har 23 företag fått tillstånd – varav Stenocare är ett av de första och största – medan sju fått avslag.

Till börsnoteringen hoppades Stenocare få in 18,6 miljoner danska kronor. Förhandsteckningen blev på 402 miljoner, en överteckning på 2.161 procent. Marknadsvärdet beräknas av Sedermera Fondkommission i Malmö till 142 miljoner danska kronor i mars 2019.

Potentialen kan ses på den kanadensiska marknaden, som mellan 2014 och 2018 växte från 20 miljoner till sex miljarder danska kronor. Kanadensiska CannTrust äger 25 procent av Stenocare.

Av Europas 741 miljoner människor har i dag 251 miljoner möjlighet att få laglig medicinsk cannabis. Stenocare uppskattar själva att den danska marknaden kommer att vara värd en miljard danska kronor 2021. Elva länder i Europa, däribland Tyskland, har i dag legaliserat medicinsk cannabis och marknaden väntas vara värd 30 miljarder danska kronor 2021.

Keld Broksø

Stenocare, som producerar cannabisolja, noterades på svenska Spotlight Stock Market i oktober i en kraftigt övertecknad introduktion. Nu är företaget […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Tunga utmaningar i Höganäs

    Metallpulvertillverkaren Höganäs är inne i en storm av utmaningar. Företaget i nordvästra Skåne är Sveriges sjuttonde största utsläppare av koldioxid. Så kan det inte fortsätta. Och vd Henrik Ager berättar vad omställningen till elbilar innebär.
    – Vi har fyra-fem år på oss att ställa om, säger han i en intervju med Rapidus.

  • Renstädat i Wihlborgs

    Wihlborgs befinner sig mycket nära toppen av sina räntekostnader. Samtidigt ser nedskrivningarna av fastighetsvärden ut att närma sig slutet. Det framgick när fastighetsbolaget med vd Ulrika Hallengren presenterade rapporten för andra kvartalet på måndagen.

  • Hänt i vecka 27

    Förvärv och försäljningar. Det händer saker i det skånska näringslivet även efter att sommarlugnet börjat lägga sig. Här är en summering av de viktigaste affärsnyheterna under den gångna veckan.


  • Miljardavtalet sprack

    Bioteknikföretaget Aqilions samarbetsavtal med läkemedelsjätten Merck avslutas. Av avtalet som hade potential att ge Aqilion 10 miljarder kronor, blir alltså intet.

  • Enorama lanserar i USA

    Nikotintuggummin, medicinsk cannabis och vitt snus. Malmöbolaget Enorama Pharma har sicksackat sig fram med sina produktprioriteringar. Men nu ska det vita snuset lanseras i USA.

  • Magle på köparstråt

    Magle Chemoswed i Malmö aviserar sitt andra förvärv på kort tid. Först var det Amniotics som slukades, nu köper kontraktstillverkaren ett danskt bolag för 240 Mkr.

  • Iconovo tar fram inhalator mot fetma

    I Danmark täljer läkemedelsgiganten Novo Nordisk guld på läkemedel mot fetma. Nu vill Lundabolaget Iconovo ha sin del av den omtalade och snabbt växande marknaden, med en inhalator.

  • Hon leder cancerforskning med ny affärsidé

    Ett litet läkemedelsbolag kan inte vara bäst på allt från forskning till kapitalresning. Det säger Anki Malmborg Hager som i 30 år haft ett finger med i spelet i en lång rad av Lunds tongivande läkemedelsbolag. Nu leder hon uppstartsbolaget Lead Biologics med annan affärsidé.

  • Camurus lyfter på rapport

    Lunds läkemedelsstjärna Camurus ökar på sista raden i dagens rapport för årets första kvartal. Samtidigt upprepar det Lundabaserade läkemedelsbolaget sina finansiella utsikter för helåret.

  • Ascelia rusar på fas 3-resultat

    Ascelia Pharma, med huvudkontor i Malmö, redovisar positiva resultat från en fas 3-studie med kandidaten Orviglance. Aktien rusade på beskedet.

  • Investerarna ratar skånska life science-bolag

    21 procent av svenska life science-bolag finns i Skåne. Men de får bara 5 procent av riskkapitalet. Det visar Medicon Village i en ny rapport.

  • ”Starta inte ett bolag för tidigt”

    För tidigt startade bolag hamnar lättare i ”the valley of death” och det finns en tendens till detta som är starkare i Sverige än på annat håll. Det säger multientreprenören Carl Borrebaeck i den rapport som Medicon Valley presenterar i dag.

  • Kjell Stenberg tillbaka till Cyxone

    Kjell Stenberg satte Malmöbolaget Cyxone på börsen för åtta år sedan. Nu kommer han tillbaka som vd för att ta hand om bolaget som har haft tunga motgångar.