torsdag 3 april 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

25 miljoner från Almi till skånska innovationsbolag

Almi återinför Tillväxtlånet, som riktar sig till innovativa bolag som behöver pengar till utveckling eller rörelsekapital. Totalt sätter Almi av 200 miljoner kronor för låneformen, varav 25 miljoner öronmärks för Skåne.

– Lånet ska stötta företag som har lite större kapitalbehov i tidiga faser. Många har utmaningar i det som kallas dödens dal, där de har verifierat en produkt eller tjänst, men har en bit kvar till att komma ut på marknaden. Det kanske behövs mellan 5 och 20 miljoner kronor, för mycket för affärsänglar, men för lite för institutionerna, säger Johan Olsén, affärschef på Almi Företagspartner Skåne.

Tillväxtlånet har funnits tidigare, under en treårsperiod till och med januari 2018. Att det redan återkommer beror på att Almi fått till ett samarbete med Europeiska Investeringsfonden, EIF. Lånen får vara på mellan 0,5 och 5 miljoner kronor, vilket i normalfallet är halva kapitalbehovet.

– Garantin från EIF gör att vi kan sänka räntan något och förbättra amorteringsvillkoren. Förra perioden gjorde vi ofta lånen tillsammans med banker eller investerare. Vi får ju inte konkurrera med privata sektorn, men vi kan komplettera den. Säkerheterna är inte alltid 100 procent som bankerna vill ha, men då kan vi dela på risken, säger Johan Olsén.

Förra veckan var du kritisk mot Vinnovas fördelning av medel över landet, att Stockholm fick för mycket och Skåne för lite. Nu lägger Almi en åttondel av den här summan i Skåne, är det rätt nivå?

– Det är ett steg åt rätt håll åtminstone. Om pengarna för Skåne tar slut så kan vi skaffa mer, allt har inte fördelats mellan olika län. Så det är upp till de skånska företagen att visa vad vi går för, säger Johan Olsén.

Niclas Lindstrand

Almi återinför Tillväxtlånet, som riktar sig till innovativa bolag som behöver pengar till utveckling eller rörelsekapital. Totalt sätter Almi av […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Småföretagen betalar priset för Trumps tariffer

    USA:s handelskrig med resten av världen påverkar alla, men i synnerhet små företag. För Sofia, småföretagare i Småland är detta inte storpolitik, det är vardag. Hon är en av dem som får betala priset för global osäkerhet, skriver Rapidus krönikör och delägare Jan Dahlqvist.

  • Wesports fyller på kassan

    Bara några dagar efter att Rapidus berättat om vd-bytet i Malmöbaserade Wesports kommer nästa nyhet. Bolaget fyller på kassan med 130 Mkr genom en företrädesemission. Så mycket värderas bolaget till.

  • ”Vi kommer aldrig göra en exit”

    På onsdagen samlades delar av näringslivet för den första upplagan av Malmö Näringslivsexpo. Det stora dragplåstret var Halldora von Koenigsegg från superbilstillverkaren Koenigsegg. – En börsnotering är inte på tapeten, sa hon från scenen, och sa dessutom varför.


  • Wesports fyller på kassan

    Bara några dagar efter att Rapidus berättat om vd-bytet i Malmöbaserade Wesports kommer nästa nyhet. Bolaget fyller på kassan med 130 Mkr genom en företrädesemission. Så mycket värderas bolaget till.

  • Snålt utfall för Aqilion

    Det bidde bara en tumme av Aqilions nyemission. Knappt 42 procent av det önskade kapitalet kom in och nu tvingas vd Sarah Fredriksson dra ned på takten. – Det är trist, och extremt tufft för alla just nu, säger hon.

  • Ny entreprenörshubb öppnar i Malmö

    Entreprenörsnätverket Bling väljer Malmö när de för första gången ska etablera sig utanför Stockholm. Grundaren Deqa Abukar vill få fler Malmöbor att bli entreprenörer.

  • Inarea lyfter blicken mot taket

    Golvläggningskoncernen Inarea fortsätter serieförvärva, denna gång en undertaksmontör. Det innebär ett avsteg från ursprungstanken att konsolidera golvbranschen. Vd Rikard Fransson drar fördel av att ha ett starkt kassaflöde i en svag marknad.

  • Första kvartalets skånska vinnare

    Sex skånska aktier har stigit med mer än 100 procent under årets första kvartal. Och den aktie som gått allra bäst steg med nästan 400 procent. Rapidus har listan på bäst och sämst på börsen hittills i år.

  • Förmögenhetsförvaltarens tillväxtrecept

    Ericsson & Partners är något av en doldis i Malmö. Men förra året växlade förmögenhetsförvaltaren upp ordentligt med en tillväxt på 50 procent. Vice vd Jacob Malmberg förklarar vad som ligger bakom.

  • Finansprofilens nya investerargiv

    Life science-sektorn lider svårt av kapitalbrist. Det ska Medicon Village i Lund råda bot på, och lanserar därför Medicon Village Investor Panel, MVIP. Initiativtagare är en välbekant finansprofil.

  • Han blir begravningsentreprenör

    Johan Andersson köper ut begravningsbyråföretaget Klarahill från familjens investmentbolag Mellby Gård, där han är ordförande. – Jag hoppas på sikt få mer tid till egna investeringar, säger han.

  • Räntenedgången har inte tagit skruv

    De sänkta räntorna har fått mindre effekt än många trodde på marknaden för företagsförvärv, M&A. Istället krävs något annat för att det ska vända på allvar – och det kan ta tid, säger bland andra Johan Strandberg på PwC.

  • Aqilion söker nya pengar

    Läkemedelsutvecklingsbolaget Aqilion i Helsingborg hamnade på ruta ett efter ett uppsagt miljardavtal med jätten Merck. Nu söker bolaget, med vd Sarah Fredriksson, 27 Mkr i en nyemission.