torsdag 25 juli 2024

inloggad som

Svag börsutveckling signalerar tuffare tider

|  , , , ,

Kort sagt: Mycket såg bra ut när de stora skånska börsföretagen släppte sina bokslut för några veckor sedan. Vinsterna steg. Aktieägare kan glädjas åt högre utdelningar. Analytiker är dessutom optimistiska inför 2019. Diverse signaler från omvärlden och en svag utveckling på börsen skvallrar dock om att sämre tider kan vara på väg.

Av Anders Haskel, gästskribent

Skånes fem största börsföretag är i tur och ordning Alfa Laval, Trelleborg, AAK, Hexpol och Peab, sett till marknadsvärde på börsen. Samtliga gjorde bra ifrån sig under 2018. En titt i boksluten visar att alla fem företagen ökade vinsten jämfört med året före, såväl under fjärde kvartalet som under hela 2018. De positiva resultaten kommer dessutom aktieägarna till del genom att samtliga fem föreslår höjd utdelning inför vårens årsstämmor.

Tittar vi framåt så räknar dessutom de analytiker som publicerar prognoser för bolagen med fortsatt högre vinster både i år och nästa år. Om förväntningarna infrias lär det bli mer pengar till aktieägarna i form av ytterligare höjda utdelningar. Fortsatt vinsttillväxt ger dessutom utrymme för högre aktiekurser utan att företagen ska behöva upplevas som uppenbart övervärderade.

I den mån företagen vågar ha en uppfattning om framtiden uttrycker de sig relativt positivt eller använder ord som AAK:s Johan Westman i sin vd-kommentar till bokslutet: ”fortsatt försiktigt optimistiska inför framtiden”.

Ändå är inte allt frid och fröjd. Fyra av de fem aktierna föll på börsen samma dag som boksluten publicerades. En ibland ganska girig marknad önskade sig uppenbarligen ännu mer. Enda aktien som steg var Peab, vilket nog hänger samman med att rörelseresultatet översteg förväntningarna hos de analytiker som följer bolaget. Såväl omsättning som ordergång var däremot lägre än analytikerna förutspått.

Under det senaste halvåret har dessutom fyra av de fem aktierna gått sämre än såväl börsen totalt som industriaktieindex. Peab är även här enda undantaget. Nedgångarna ligger i intervallet -11 procent till -21 procent. Även Peab står lägre jämfört med för sex månader sedan även om nedgången på 4,3 procent är några tiondelar bättre än vad det totala börsindexet har presterat.

Nedgångarna ger en förvarning om att sämre tider kan vara på väg även om börsen naturligtvis inte alltid har rätt. Att aktiemarknaden har en försiktig syn på många företag ligger dessutom i linje med en rad konjunktursignaler som kommit från olika håll i världen under vintern.

Bland dessa signaler finns svagare inköpschefsindex i diverse länder, vilket indikerar lägre aktivitet i ekonomin, sämre statistik från Kina samt en inbromsning i den tyska ekonomin.

En av de viktigaste signalerna är att räntorna som var på väg uppåt i höstas, inte minst i USA, fallit tillbaka en hel del. USA har vad som brukar kallas en inverterad räntekurva. Det betyder att korta räntor är högre än de långa räntorna. Det har ofta, men inte alltid, varit en av de mest pålitliga signalerna som förebådat en lågkonjunktur.

Den tioåriga svenska statsobligationsräntan har fallit till under 0,40 procent, vilket är den lägsta nivån på över två år och i Tyskland föll tioårsräntan under nollstrecket i början av veckan.

Sammantaget har alltså sannolikheten för sämre konjunktur ökat avsevärt. Och skulle ekonomin försämras kommer alla de skånska storföretagen att drabbas mer eller mindre.

Den minsta effekten kommer sannolikt att synas i AAK. Företaget som producerar livsmedelsfetter vänder sig till kunder som är relativt opåverkade av konjunkturen.

Tydligare effekter uppstår sannolikt i Alfa Laval, Hexpol och Trelleborg. Dessa tre vänder sig i hög grad till kunder som kommer att dra ner på sina inköp om tiderna blir sämre.

Byggkoncernen Peab är avsevärt mer beroende av den svenska marknaden än de andra fyra. Och här har det redan kommit statistik som visar att byggmarknaden bromsar in. Att Peabaktien klarat sig bra hittills är inte på något vis en garanti för att aktieägarna ska kunna sova gott framöver.

Kort sagt: Mycket såg bra ut när de stora skånska börsföretagen släppte sina bokslut för några veckor sedan. Vinsterna steg. Aktieägare […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Podd: Så gick det efter Darknästet

    Från draknäste till lejonkula. Tre startups berättar om hur det gick efter att de medverkat i SVT:s program Draknästet. I vår podd Lejonkulan ställer prgramledare Jan Dahlqvist de avgörande frågorna till entreprenörerna. Lyssna här.

  • Så ska han dubbla försäljningen

    – Jag har suttit i styrelsen i fem år, det vore konstigt om jag ville ändra allt nu när jag är vd. Det säger Thule Groups koncernchef sedan snart ett år, Mattias Ankarberg. Men hur ska han klara ett extremt ambitiöst tillväxtmål? I en intervju med Rapidus berättar han om Thules väg framåt.

  • Rapportflod vecka 29

    Fler än 20 skånska börsbolag rapporterade sina andra kvartal i förra veckan. Somliga bolag sätter rekord trots att tiderna anses tuffa. Ett av dem är Lindab med vd Ola Ringdahl.

  • Enzymatica byter affärsmodell

    Enzymatica i Lund, som tillverkar förkylningssprayen Coldzyme, tittar på en ny affärsmodell. Den bedöms höja lönsamheten men det kommer att ta längre tid än vad bolaget tidigare sagt. Så här går tankegångarna hos ordförande Bengt Baron.


  • Skånska aktievinnare – och förlorare

    Första halvåret 2024 har redan gått och då är det dags för en halvårsavstämning av de skånska börsbolagen. Åtta aktier har stigit med mer än 100 procent hittills i år, medan sex stycken har fallit med mer än 90 procent. Se här vilka.

  • Hon sätter 1 miljard i rullning

    Det tog ett år, men nu har klimatinvesteringsfonden Pale Blue Dot börjat investera i sin andra fond. 1 miljard kronor väntar på att finna rätt adresser i hela världen i form av såddkapital till startups som jobbar klimatsmart. Heidi Lindvall, partner och en av fondens grundare, berättar för Rapidus.

  • Tunga skånska portföljer

    Nästan 50 miljarder kronor finns i åtta av Skånes största aktieportföljer. Rapidus har tagit en titt på några av de skånska familjernas och stiftelsernas innehav. Gissa vilka som är störst!

  • Aktietips för sommaren

    Det finns mer än 160 börsnoterade bolag med säte i Skåne. Visst måste några av dessa aktier glädja sina ägare i sommar? Rapidus har pratat med ett par skånska aktierävar som tipsar om aktier som kan få ett sommarmomentum.

  • 740 Mkr till Sandberg

    Camurus huvudägare Sandberg Development sålde här om dagen aktier i Camurus för 740 Mkr. Vd Stefan Persson berättar varför.

  • Storytel gjorde honom till ängel

    En tidig investering i ljudboksjätten Storytel betalade av sig med råge och har möjliggjort flera investeringar i skånska bolag. Filip Larsson är en aktiv affärsängel i regionen, och något av en doldis.

  • Köpfest i skånska bolag 

    Skånska bolag lockar investerare. IT-företaget Nordlo köper ett skånsk familjeföretag och tripplar därmed sin omsättning samtidigt som Spiltan Invest investerar stort i ett stenkrossbolag från Blentarp. 

  • Tunt i Affärsänglarnas portfölj

    Två av fem bolag som Affärsänglarna listar som ”sina” bolag är i eller på väg i konkurs. Här visar vi listan.

  • Kassorna tryter för skånska bolag

    Både mjukvarubolaget Modelon och läkemedelsbolaget Respiratorius vill plocka in totalt 78 miljoner i kommande företrädesemissioner. Samtidigt har nanoteknikbolaget Beammwave nyligen avslutat sin företrädesemission med halvdant utfall.

  • Inarea ökar arean

    Golvläggningskoncernen Inarea, helägd av investerargruppen Small Cap Partners i Malmö, gör ett storförvärv i Finland. Affären innebär näst intill en fördubbling av omsättningen till 3 miljarder kronor.