fredag 1 mars 2024

inloggad som

Svag börsutveckling signalerar tuffare tider

|  , , , ,

Kort sagt: Mycket såg bra ut när de stora skånska börsföretagen släppte sina bokslut för några veckor sedan. Vinsterna steg. Aktieägare kan glädjas åt högre utdelningar. Analytiker är dessutom optimistiska inför 2019. Diverse signaler från omvärlden och en svag utveckling på börsen skvallrar dock om att sämre tider kan vara på väg.

Av Anders Haskel, gästskribent

Skånes fem största börsföretag är i tur och ordning Alfa Laval, Trelleborg, AAK, Hexpol och Peab, sett till marknadsvärde på börsen. Samtliga gjorde bra ifrån sig under 2018. En titt i boksluten visar att alla fem företagen ökade vinsten jämfört med året före, såväl under fjärde kvartalet som under hela 2018. De positiva resultaten kommer dessutom aktieägarna till del genom att samtliga fem föreslår höjd utdelning inför vårens årsstämmor.

Tittar vi framåt så räknar dessutom de analytiker som publicerar prognoser för bolagen med fortsatt högre vinster både i år och nästa år. Om förväntningarna infrias lär det bli mer pengar till aktieägarna i form av ytterligare höjda utdelningar. Fortsatt vinsttillväxt ger dessutom utrymme för högre aktiekurser utan att företagen ska behöva upplevas som uppenbart övervärderade.

I den mån företagen vågar ha en uppfattning om framtiden uttrycker de sig relativt positivt eller använder ord som AAK:s Johan Westman i sin vd-kommentar till bokslutet: ”fortsatt försiktigt optimistiska inför framtiden”.

Ändå är inte allt frid och fröjd. Fyra av de fem aktierna föll på börsen samma dag som boksluten publicerades. En ibland ganska girig marknad önskade sig uppenbarligen ännu mer. Enda aktien som steg var Peab, vilket nog hänger samman med att rörelseresultatet översteg förväntningarna hos de analytiker som följer bolaget. Såväl omsättning som ordergång var däremot lägre än analytikerna förutspått.

Under det senaste halvåret har dessutom fyra av de fem aktierna gått sämre än såväl börsen totalt som industriaktieindex. Peab är även här enda undantaget. Nedgångarna ligger i intervallet -11 procent till -21 procent. Även Peab står lägre jämfört med för sex månader sedan även om nedgången på 4,3 procent är några tiondelar bättre än vad det totala börsindexet har presterat.

Nedgångarna ger en förvarning om att sämre tider kan vara på väg även om börsen naturligtvis inte alltid har rätt. Att aktiemarknaden har en försiktig syn på många företag ligger dessutom i linje med en rad konjunktursignaler som kommit från olika håll i världen under vintern.

Bland dessa signaler finns svagare inköpschefsindex i diverse länder, vilket indikerar lägre aktivitet i ekonomin, sämre statistik från Kina samt en inbromsning i den tyska ekonomin.

En av de viktigaste signalerna är att räntorna som var på väg uppåt i höstas, inte minst i USA, fallit tillbaka en hel del. USA har vad som brukar kallas en inverterad räntekurva. Det betyder att korta räntor är högre än de långa räntorna. Det har ofta, men inte alltid, varit en av de mest pålitliga signalerna som förebådat en lågkonjunktur.

Den tioåriga svenska statsobligationsräntan har fallit till under 0,40 procent, vilket är den lägsta nivån på över två år och i Tyskland föll tioårsräntan under nollstrecket i början av veckan.

Sammantaget har alltså sannolikheten för sämre konjunktur ökat avsevärt. Och skulle ekonomin försämras kommer alla de skånska storföretagen att drabbas mer eller mindre.

Den minsta effekten kommer sannolikt att synas i AAK. Företaget som producerar livsmedelsfetter vänder sig till kunder som är relativt opåverkade av konjunkturen.

Tydligare effekter uppstår sannolikt i Alfa Laval, Hexpol och Trelleborg. Dessa tre vänder sig i hög grad till kunder som kommer att dra ner på sina inköp om tiderna blir sämre.

Byggkoncernen Peab är avsevärt mer beroende av den svenska marknaden än de andra fyra. Och här har det redan kommit statistik som visar att byggmarknaden bromsar in. Att Peabaktien klarat sig bra hittills är inte på något vis en garanti för att aktieägarna ska kunna sova gott framöver.

Kort sagt: Mycket såg bra ut när de stora skånska börsföretagen släppte sina bokslut för några veckor sedan. Vinsterna steg. Aktieägare […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • Så många svenskar får skatterabatt i Danmark

  Allt fler högavlönade svenskar åtnjuter förmånliga skatteregler i Danmark genom den så kallade forskarskatten. Så här många är de.

 • Lejonet investerar i skånsk lyxtaxi

  Privatchaufförsföretaget The Car vill skala upp sin exklusiva verksamhet utanför Skåne. Vd Tord Rosenlund söker därför nytt kapital i Rapidus podd Lejonkulan – och lejonet hugger.

 • Hon ska leda klimatklustret

  Anita Sindberg är ny vd för hållbarhetshubben Sustainable Business Hub Scandinavia i Malmö. Hon kommer in med stor industriell erfarenhet.


 • Fet rapport även från AAK

  Fett- och matoljebolaget AAK minskade försäljningen en aning under fjärde kvartalet, men ökade vinsten rejält. Även Lindab och Haki Safetys rapporter kom i dag.

 • Peabrapport vittnar om dyster byggmarknad

  Rapporterna från de skånska börsbolagen fortsätter att strömma in. I slutet av förra veckan kom rapporter från Peab, Trelleborg och Hansa Biopharma.

 • Rapportperioden för skånska bolag är i gång 

  I slutet av förra veckan kom rapporter från BE Group, Probi, Hexpol, Ependion, I Love Lund och inte minst BHG Group som lyfte på börsen efter sin rapport.

 • Nibe-topp blir vd för Hexpol

  Hexpol har utsett Klas Dahlberg till ny vd och koncernchef. Han tillträder tjänsten senast den 1 juli 2024.

 • Schörling satte avtryck även i Malmö

  Melker Schörling har gått bort. Bondsonen från Arboga var en av vår tids största industriprofiler och stod bakom bildandet av två av Skånes största börsföretag.

 • Brakförlust för e-handlare i dagens rapportflod

  Börsbolagens rapporter för årets tredje kvartal strömmar in. Bland dagens rapporter finns BHG Group, Hansa Biopharma, Lindab, Trelleborg, Midsona och Mildef.

 • Starkt Cellavision i dagens rapportflod

  Säsongen för börsbolagens rapportering för årets tredje kvartal är här. Bland dagens rapporter finns Cellavision, Midway Holding, Alfa Laval, Swedencare och Sparbanken Skåne.

 • Rapportflod vecka 29

  Förra veckan var den verkligt intensiva rapportveckan när de större skånska börsbolagen redovisade sina andra kvartal. Alfa LavalVärmeväxlarjätten Alfa Laval […]

 • Rapportflod

  På fredagen den 14 juli släppte ett flertal av Skånes större börsbolag sina rapporter för andra kvartalet. Rökaren i krysset stod Jenny Sjödahl för, vd på Ependion, tidigare Beijer Electronics.

 • Peter Nilsson vill få upp värdet

  Polymerkoncernen Trelleborg har ömsat skinn en andra gång under Peter Nilssons snart 18-åriga ledning. Efter vårens försäljning av en tredjedel av omsättningen sitter han med sprängfylld kassa – och en i hans tycke undervärderad aktie. Rapidus åkte till Trelleborg för ett samtal.