tisdag 1 juli 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Svag börsutveckling signalerar tuffare tider

|  , , , ,

Kort sagt: Mycket såg bra ut när de stora skånska börsföretagen släppte sina bokslut för några veckor sedan. Vinsterna steg. Aktieägare kan glädjas åt högre utdelningar. Analytiker är dessutom optimistiska inför 2019. Diverse signaler från omvärlden och en svag utveckling på börsen skvallrar dock om att sämre tider kan vara på väg.

Av Anders Haskel, gästskribent

Skånes fem största börsföretag är i tur och ordning Alfa Laval, Trelleborg, AAK, Hexpol och Peab, sett till marknadsvärde på börsen. Samtliga gjorde bra ifrån sig under 2018. En titt i boksluten visar att alla fem företagen ökade vinsten jämfört med året före, såväl under fjärde kvartalet som under hela 2018. De positiva resultaten kommer dessutom aktieägarna till del genom att samtliga fem föreslår höjd utdelning inför vårens årsstämmor.

Tittar vi framåt så räknar dessutom de analytiker som publicerar prognoser för bolagen med fortsatt högre vinster både i år och nästa år. Om förväntningarna infrias lär det bli mer pengar till aktieägarna i form av ytterligare höjda utdelningar. Fortsatt vinsttillväxt ger dessutom utrymme för högre aktiekurser utan att företagen ska behöva upplevas som uppenbart övervärderade.

I den mån företagen vågar ha en uppfattning om framtiden uttrycker de sig relativt positivt eller använder ord som AAK:s Johan Westman i sin vd-kommentar till bokslutet: ”fortsatt försiktigt optimistiska inför framtiden”.

Ändå är inte allt frid och fröjd. Fyra av de fem aktierna föll på börsen samma dag som boksluten publicerades. En ibland ganska girig marknad önskade sig uppenbarligen ännu mer. Enda aktien som steg var Peab, vilket nog hänger samman med att rörelseresultatet översteg förväntningarna hos de analytiker som följer bolaget. Såväl omsättning som ordergång var däremot lägre än analytikerna förutspått.

Under det senaste halvåret har dessutom fyra av de fem aktierna gått sämre än såväl börsen totalt som industriaktieindex. Peab är även här enda undantaget. Nedgångarna ligger i intervallet -11 procent till -21 procent. Även Peab står lägre jämfört med för sex månader sedan även om nedgången på 4,3 procent är några tiondelar bättre än vad det totala börsindexet har presterat.

Nedgångarna ger en förvarning om att sämre tider kan vara på väg även om börsen naturligtvis inte alltid har rätt. Att aktiemarknaden har en försiktig syn på många företag ligger dessutom i linje med en rad konjunktursignaler som kommit från olika håll i världen under vintern.

Bland dessa signaler finns svagare inköpschefsindex i diverse länder, vilket indikerar lägre aktivitet i ekonomin, sämre statistik från Kina samt en inbromsning i den tyska ekonomin.

En av de viktigaste signalerna är att räntorna som var på väg uppåt i höstas, inte minst i USA, fallit tillbaka en hel del. USA har vad som brukar kallas en inverterad räntekurva. Det betyder att korta räntor är högre än de långa räntorna. Det har ofta, men inte alltid, varit en av de mest pålitliga signalerna som förebådat en lågkonjunktur.

Den tioåriga svenska statsobligationsräntan har fallit till under 0,40 procent, vilket är den lägsta nivån på över två år och i Tyskland föll tioårsräntan under nollstrecket i början av veckan.

Sammantaget har alltså sannolikheten för sämre konjunktur ökat avsevärt. Och skulle ekonomin försämras kommer alla de skånska storföretagen att drabbas mer eller mindre.

Den minsta effekten kommer sannolikt att synas i AAK. Företaget som producerar livsmedelsfetter vänder sig till kunder som är relativt opåverkade av konjunkturen.

Tydligare effekter uppstår sannolikt i Alfa Laval, Hexpol och Trelleborg. Dessa tre vänder sig i hög grad till kunder som kommer att dra ner på sina inköp om tiderna blir sämre.

Byggkoncernen Peab är avsevärt mer beroende av den svenska marknaden än de andra fyra. Och här har det redan kommit statistik som visar att byggmarknaden bromsar in. Att Peabaktien klarat sig bra hittills är inte på något vis en garanti för att aktieägarna ska kunna sova gott framöver.

Kort sagt: Mycket såg bra ut när de stora skånska börsföretagen släppte sina bokslut för några veckor sedan. Vinsterna steg. Aktieägare […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Skånska börsvinnare första halvåret

    De skånska börsbolagen har gått rejält bättre än rikssnittet hittills i år. Men det finns en förklaring som är ganska nedslående. Rapidus har listan på bäst och sämst under första halvåret.

  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Hänt i vecka 26

    Ledningen hoppar av i Enzymatica och Peab medverkar till att sänka Sveriges koldioxidutsläpp med 7 procent. Det är några av nyheterna från förra veckan.


  • Skånska börsvinnare första halvåret

    De skånska börsbolagen har gått rejält bättre än rikssnittet hittills i år. Men det finns en förklaring som är ganska nedslående. Rapidus har listan på bäst och sämst under första halvåret.

  • Hänt i vecka 26

    Ledningen hoppar av i Enzymatica och Peab medverkar till att sänka Sveriges koldioxidutsläpp med 7 procent. Det är några av nyheterna från förra veckan.

  • Farväl till Lundabolaget

    Combigenes miljardavtal med Spark Therapeutics sprack. Därefter lämnade bolaget Skåne. I början av året fick samtliga anställda, inklusive vd Peter Ekolind, gå – och nu kommer spiken i kistan när hela forskningsverksamheten avvecklas.

  • Aktietips inför sommaren

    Skånska aktier har som vanlig haft svårt att glädja sina ägare det senaste året. Det har varit många genomklappningar, men innebär det att det finns lågprisfynd att göra nu? Rapidus har tagit en koll på vad proffsen gör i vår region.

  • LU Ventures parerar tufft investeringsklimat

    Lunds universitets investeringsbolag, LU Ventures, växer trots ett tufft investeringsklimat. – Vi behöver göra exits för att överleva. Även det här året är tufft men sedan hoppas vi att det vänder, säger vd Christine Widstrand.

  • Fåhraeus ny storägare i Iconovo

    Fyndpris eller inte? Idag avslöjar Lundabolaget Icononvo att det är Christer Fåhraeus andra fond, FSG Fund II, som är ny storägare efter att aktien rasat i fyra års tid. I dag väljs Christer Fåhraeus in i styrelsen.

  • Airpark snor Aimo-chefen

    Helsingborgsbolaget Airpark genomför en försenad finansieringsrunda och gör samtidigt ett tungt nyförvärv från parkeringsjätten Aimo. Så här mycket fick bolaget in och det ska pengarna användas till.

  • Övertecknat i Iconovo

    Inhalatorföretaget Iconovo får in hela sin nyemission på 37 Mkr sedan den tecknats till mer än 100 procent. Men sparprogrammet på 40 procent av personalen består.

  • Dansk lågprisaktör utmanar svenska finansrådigare

    HC Andersen Capital har på kort tid blivit certified adviser åt en tredjedel av de danska bolagen på Nasdaq First North. Nu vill de göra om framgången i Sverige. Och konkurrensvapnet är lågpris.

  • Prolight räds inte sura investerare

    Medicinteknikföretaget Prolight i Lund utmanar det kärva investeringsklimatet inom life science och vill göra en nyemission på 100 Mkr, mer än hälften av sin värdering. – Det kostar att ta fram högteknologiska instrument, säger vd Ulf Bladin.