måndag 31 mars 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Svag börsutveckling signalerar tuffare tider

|  , , , ,

Kort sagt: Mycket såg bra ut när de stora skånska börsföretagen släppte sina bokslut för några veckor sedan. Vinsterna steg. Aktieägare kan glädjas åt högre utdelningar. Analytiker är dessutom optimistiska inför 2019. Diverse signaler från omvärlden och en svag utveckling på börsen skvallrar dock om att sämre tider kan vara på väg.

Av Anders Haskel, gästskribent

Skånes fem största börsföretag är i tur och ordning Alfa Laval, Trelleborg, AAK, Hexpol och Peab, sett till marknadsvärde på börsen. Samtliga gjorde bra ifrån sig under 2018. En titt i boksluten visar att alla fem företagen ökade vinsten jämfört med året före, såväl under fjärde kvartalet som under hela 2018. De positiva resultaten kommer dessutom aktieägarna till del genom att samtliga fem föreslår höjd utdelning inför vårens årsstämmor.

Tittar vi framåt så räknar dessutom de analytiker som publicerar prognoser för bolagen med fortsatt högre vinster både i år och nästa år. Om förväntningarna infrias lär det bli mer pengar till aktieägarna i form av ytterligare höjda utdelningar. Fortsatt vinsttillväxt ger dessutom utrymme för högre aktiekurser utan att företagen ska behöva upplevas som uppenbart övervärderade.

I den mån företagen vågar ha en uppfattning om framtiden uttrycker de sig relativt positivt eller använder ord som AAK:s Johan Westman i sin vd-kommentar till bokslutet: ”fortsatt försiktigt optimistiska inför framtiden”.

Ändå är inte allt frid och fröjd. Fyra av de fem aktierna föll på börsen samma dag som boksluten publicerades. En ibland ganska girig marknad önskade sig uppenbarligen ännu mer. Enda aktien som steg var Peab, vilket nog hänger samman med att rörelseresultatet översteg förväntningarna hos de analytiker som följer bolaget. Såväl omsättning som ordergång var däremot lägre än analytikerna förutspått.

Under det senaste halvåret har dessutom fyra av de fem aktierna gått sämre än såväl börsen totalt som industriaktieindex. Peab är även här enda undantaget. Nedgångarna ligger i intervallet -11 procent till -21 procent. Även Peab står lägre jämfört med för sex månader sedan även om nedgången på 4,3 procent är några tiondelar bättre än vad det totala börsindexet har presterat.

Nedgångarna ger en förvarning om att sämre tider kan vara på väg även om börsen naturligtvis inte alltid har rätt. Att aktiemarknaden har en försiktig syn på många företag ligger dessutom i linje med en rad konjunktursignaler som kommit från olika håll i världen under vintern.

Bland dessa signaler finns svagare inköpschefsindex i diverse länder, vilket indikerar lägre aktivitet i ekonomin, sämre statistik från Kina samt en inbromsning i den tyska ekonomin.

En av de viktigaste signalerna är att räntorna som var på väg uppåt i höstas, inte minst i USA, fallit tillbaka en hel del. USA har vad som brukar kallas en inverterad räntekurva. Det betyder att korta räntor är högre än de långa räntorna. Det har ofta, men inte alltid, varit en av de mest pålitliga signalerna som förebådat en lågkonjunktur.

Den tioåriga svenska statsobligationsräntan har fallit till under 0,40 procent, vilket är den lägsta nivån på över två år och i Tyskland föll tioårsräntan under nollstrecket i början av veckan.

Sammantaget har alltså sannolikheten för sämre konjunktur ökat avsevärt. Och skulle ekonomin försämras kommer alla de skånska storföretagen att drabbas mer eller mindre.

Den minsta effekten kommer sannolikt att synas i AAK. Företaget som producerar livsmedelsfetter vänder sig till kunder som är relativt opåverkade av konjunkturen.

Tydligare effekter uppstår sannolikt i Alfa Laval, Hexpol och Trelleborg. Dessa tre vänder sig i hög grad till kunder som kommer att dra ner på sina inköp om tiderna blir sämre.

Byggkoncernen Peab är avsevärt mer beroende av den svenska marknaden än de andra fyra. Och här har det redan kommit statistik som visar att byggmarknaden bromsar in. Att Peabaktien klarat sig bra hittills är inte på något vis en garanti för att aktieägarna ska kunna sova gott framöver.

Kort sagt: Mycket såg bra ut när de stora skånska börsföretagen släppte sina bokslut för några veckor sedan. Vinsterna steg. Aktieägare […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Första kvartalets skånska vinnare

    Sex skånska aktier har stigit med mer än 100 procent under årets första kvartal. Och den aktie som gått allra bäst steg med nästan 400 procent. Rapidus har listan på bäst och sämst på börsen hittills i år.

  • Ledningsrokad i fastighetstjärnan

    SLP:s vd Tommy Åstrand lämnar sin post och väljs i stället in i styrelsen vid den kommande stämman. Hans ersättare är i allra högsta grad intern. Samtidigt tackar en anmnkunnig grundare för sig och avböjer omval till styrelsen.

  • Ny metod ska hitta cancern i tid

    Håranalys ska upptäcka tidigt stadium av prostatacancer. Den innovativa metoden har utvecklats av Lundabolaget Capillon Analytics, som applicerar geologiska analyser på människokroppen.


  • Första kvartalets skånska vinnare

    Sex skånska aktier har stigit med mer än 100 procent under årets första kvartal. Och den aktie som gått allra bäst steg med nästan 400 procent. Rapidus har listan på bäst och sämst på börsen hittills i år.

  • Förmögenhetsförvaltarens tillväxtrecept

    Ericsson & Partners är något av en doldis i Malmö. Men förra året växlade förmögenhetsförvaltaren upp ordentligt med en tillväxt på 50 procent. Vice vd Jacob Malmberg förklarar vad som ligger bakom.

  • Finansprofilens nya investerargiv

    Life science-sektorn lider svårt av kapitalbrist. Det ska Medicon Village i Lund råda bot på, och lanserar därför Medicon Village Investor Panel, MVIP. Initiativtagare är en välbekant finansprofil.

  • Han blir begravningsentreprenör

    Johan Andersson köper ut begravningsbyråföretaget Klarahill från familjens investmentbolag Mellby Gård, där han är ordförande. – Jag hoppas på sikt få mer tid till egna investeringar, säger han.

  • Räntenedgången har inte tagit skruv

    De sänkta räntorna har fått mindre effekt än många trodde på marknaden för företagsförvärv, M&A. Istället krävs något annat för att det ska vända på allvar – och det kan ta tid, säger bland andra Johan Strandberg på PwC.

  • Aqilion söker nya pengar

    Läkemedelsutvecklingsbolaget Aqilion i Helsingborg hamnade på ruta ett efter ett uppsagt miljardavtal med jätten Merck. Nu söker bolaget, med vd Sarah Fredriksson, 27 Mkr i en nyemission.

  • Alfa Laval gjorde marknaden besviken

    Skånes största börsbolag, Alfa Laval med vd Tom Erixon, levererade organisk tillväxt och rekordstort kassaflöde i fjärde kvartalet. Trots det föll aktien på rapporten. Det gjorde även fettbolaget AKK.

  • Anders Althin ger inte upp – köper ut sitt bolag från börsen

    Anders Althin, tidigare vd för Gambro i Lund, ger inte upp om sitt förlustbolag Alteco Medical. I stället påkallar han tvångsinlösen av aktierna för att ta över bolaget helt själv.

  • Västra Hamnen öppnar på Medicon Village

    Västra Hamnen Corporate Finance öppnar kontor på Medicon Village i Lund. – Vi vill komma närmare de många life science-bolag som behöver finansiering, säger vd Oscar Ahlgren.

  • Fåhraeus stänger fond med EU-pengar

    Serieentreprenören och Lundaprofilen Christer Fåhraeus stänger sin investeringsfond FSG 2 med en rejäl dos EU-pengar i kassan. Så här mycket har fonden nu att investera.