onsdag 2 april 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Analys: Life science-branschen mest utsatt när finansieringen börjar svaja

Kort sagt: Trots varningar om att slutet av högkonjunkturen är nära så finns det fortfarande mycket kapital där ute som behöver investeras. I life science-branschen, där utveckling av produkterna kräver lång tid och mycket pengar, är en notering på exempelvis First North ofta en avgörande finansieringsform för bolagen. Men den dag finansieringen börjar svaja är life science den mest utsatta branschen av alla.

Av Elisabet Ottosson, reporter

Allt fler analytiker säger att toppen på konjunktionen är nådd, men tillväxten fortsätter och industrin går för högvarv trots märkliga presidentbeslut, handelsblockader och en möjlig hård Brexit. Under en period strax innan jul avstannade den svenska börshandeln och värdet sjönk, men strax efter steg börsen med över tio procent. Räntan är låg vilket gör att en del andra investeringsalternativ inte är attraktiva. Fortfarande kommer många erbjudanden om att investera i bolag som ska introduceras på svenska handelsplatser.

”För bra läkemedelsprojekt finns det alltid pengar”, konstaterar en riskkapitalist med placeringar i miljardklassen. Men vem kan identifiera ett bra projekt? De som är insatta i riskerna kring läkemedelsforskning, och var behoven är störst och efterfrågan högst, har större chans att satsa sina pengar rätt. De som investerar i life science har ofta en stor riskvilja.

Ett av tio projekt med påbörjade tester i klinik når hela vägen fram till godkänt läkemedel, och det kan ta 10-15 år med en kostnad i miljardklassen. Om investerare kommer in tidigare i bolaget är träffsäkerheten ännu lägre. Å andra sidan kan projekt inom exempelvis diagnostik och medicinteknik utvecklas snabbare. Investerare lockas förstås till life science av den enorma uppsidan. ”Det är lite som att spela på kasino, men man har åtminstone skapat arbetstillfällen och nya läkemedel när det lyckas”, var en affärsängels kommentar.

Bolagen tar fortfarande in mycket pengar. Senaste exemplet är Malmöbolaget Ascelia Pharma som börjar handlas på Nasdaq Stockholm i mars. Nyemissionen i samband med börsintroduktionen blev övertecknad, gav bolaget cirka 200 miljoner kronor och över 4.000 nya ägare. Bland de större märks Fjärde AP-fonden, Handelsbanken Fonder och Alto, och störste ägaren är riskkapitalbolaget Sunstone Capital. Bolaget är i slutfasen av den kliniska utvecklingen av sitt kontrastmedel som i bästa fall kan börja marknadsföras 2022.

Det är fortfarande lätt för rätt projekt att få finansiering i storleksordningen 50-100 miljoner kronor från riskkapitalister och andra fondbolag. Likaså kommer det den närmaste tiden inte vara några större problem att få ängelinvesteringar i storleken mellan en och fem miljoner kronor.

Men när det behövs finansiering i mellanskiktet, 10-15 miljoner kronor, har svensk life science-bransch ett strukturellt problem, känt sedan länge: det finns för få spelare i den klassen. Riskkapitalisterna har (för) mycket pengar och har sedan tiotalet år lyft sina investeringar ifrån mellannivån. Att uppstartsbolag går in tidigt på börsen är ingen ny företeelse, men att det är så många bolag som gör det är nytt – och detta kan vara en av anledningarna. Men vid tidiga noteringar finns också risken att bolagen inte får in den ytterligare finansiering som de kommer att behöva i sin utvecklingsfas, och att värdet på bolagen sedan störtdyker.

Om ingen större makrohändelse dyker upp kommer uppstartsbolagen med stor sannolikhet kunna skramla in finansiering under åtminstone något år till. En avmattning kan kanske ses orsakad av att småsparare kommer välja säkrare placeringar. Den dag investerare blir mer försiktiga är life science den mest utsatta branschen av alla med sina stora kapitalbehov och långa utvecklingstider.

Kort sagt: Trots varningar om att slutet av högkonjunkturen är nära så finns det fortfarande mycket kapital där ute som […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Slutet är kommet för Lundabolaget

    Först var det Tendo, sedan Wnt Research. Nu avvecklas ytterligare ett noterat skånskt life science-bolag som blir uppköpt via ett omvänt förvärv där de enda tillgångarna är en börsplats och en samling aktieägare.

  • Inarea lyfter blicken mot taket

    Golvläggningskoncernen Inarea fortsätter serieförvärva, denna gång en undertaksmontör. Det innebär ett avsteg från ursprungstanken att konsolidera golvbranschen. Vd Rikard Fransson drar fördel av att ha ett starkt kassaflöde i en svag marknad.

  • Rejält tillskott i kassan för el-sparare

    Lundabaserade Emulate Energy stänger sin Serie A-runda och får två nya internationella delägare. Så här stort blev tillskottet och så ska pengarna användas.


  • Inarea lyfter blicken mot taket

    Golvläggningskoncernen Inarea fortsätter serieförvärva, denna gång en undertaksmontör. Det innebär ett avsteg från ursprungstanken att konsolidera golvbranschen. Vd Rikard Fransson drar fördel av att ha ett starkt kassaflöde i en svag marknad.

  • Första kvartalets skånska vinnare

    Sex skånska aktier har stigit med mer än 100 procent under årets första kvartal. Och den aktie som gått allra bäst steg med nästan 400 procent. Rapidus har listan på bäst och sämst på börsen hittills i år.

  • Förmögenhetsförvaltarens tillväxtrecept

    Ericsson & Partners är något av en doldis i Malmö. Men förra året växlade förmögenhetsförvaltaren upp ordentligt med en tillväxt på 50 procent. Vice vd Jacob Malmberg förklarar vad som ligger bakom.

  • Life science-aktieägare surnar till

    Tålamodet prövas hårt för de som äger aktier i läkemedels- och medicinteknikbolag. I Lundbolaget Acousort har det gått så långt att bolaget tvingas skicka ett pressmeddelande med svar på uppretade aktieägares frågor.

  • Finansprofilens nya investerargiv

    Life science-sektorn lider svårt av kapitalbrist. Det ska Medicon Village i Lund råda bot på, och lanserar därför Medicon Village Investor Panel, MVIP. Initiativtagare är en välbekant finansprofil.

  • Kapitalet säkrat: Nu ska Acucort växa globalt

    En lyckad nyemission har gett Acucort råg i ryggen. Nu fortsätter satsningen på en internationell expansion. — Vi går från att vara ett förhoppningsbolag till läkemedelsbolag, säger vd Jonas Jönmark.

  • Ljusglimt för Alligator

    Cancerforskningsföretaget Alligator fick se sin aktie lyfta för en stund med över 100 procent på onsdagen. Företaget som legat nere för räkning presenterade positiva nyheter.

  • Bonesupport lyfter

    2023 var Bonesupports första år med plusresultat men under 2024 tog det fart på allvar. Det står klart i bolagets kvartalsrapport. Aktien rusade på tisdagsförmiddagen när kvartalsrapporten kom, vilket också blir en jackpot för ledningen, med vd Emil Billbäck. 

  • Han blir begravningsentreprenör

    Johan Andersson köper ut begravningsbyråföretaget Klarahill från familjens investmentbolag Mellby Gård, där han är ordförande. – Jag hoppas på sikt få mer tid till egna investeringar, säger han.

  • Hon kopplar ännu hårdare grepp

    Hamlet Biopharma tar kliv mot en kommersialisering och rör om i ledningen. Grundaren Catharina Svanborg går in som vd, samtidigt som styrelsen ska ledas av en expert på kliniska prövningar.