fredag 4 april 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Stort svenskt intresse för Fehmarn Bält-tunneln

Den 31 januari godkändes Fehmarn Bält-tunneln av tyska myndigheter. Det blev startskottet febril aktivitet och ett nytt svenskt fokus på tunneln, särskilt från Business Sweden – ett samarbete mellan Exportrådet och Invest Sweden.

–Business Sweden har kommit långt med att samla svenska företag som vill vara med Fehmarn-projektet. De är särskilt intresserade av att delta i själva byggandet av tunneln, säger Femern Belt Developments vd Stig Rømer Winther till Rapidus.

Femern Belt Development ska säkerställa att Region Själlands invånare och företag får nytta av den fasta förbindelsen före, under och efter byggprojektet. Det ska ske i nära samarbete med String, i har också avtalat ett samarbetsprojektet mellan alla länder runt Fehmarn Bält, och Femern Business Council. Målet är att skapa en jätteregion med norra Tyskland och Öresund.

–Men vi har inget samarbete med Greater Copenhagen. Jag har försökt att sträcka ut en hand, men aldrig fått någon respons. Det kan vara tillfälligheter, säger Stig Rømer Winther.

Efter det tyska godkännandet har Femern Belt Development flera initiativ på väg, däribland fortbildning för näringslivet och marknadsföring av företagsområden i regionen. Det planeras också en stor näringslivskonferens i slutet av september på Lolland för hela Femern Belt Business Councils område.

–Vi låg lite efter medan vi väntade på godkännandet, men nu startar vi upp våra olika nätverk mellan företag och kommuner. Vi räknar med att danska byggarbetare sätter igång under 2019 och att fler börjar arbeta med projektet under 2020, säger Stig Rømer Winther.

De tyska myndigheternas beslut kan komma att överklagas, men de juridiska prövningarna väntas vara färdiga till den tyska byggstarten 2021.

Keld Broksø

Den 31 januari godkändes Fehmarn Bält-tunneln av tyska myndigheter. Det blev startskottet febril aktivitet och ett nytt svenskt fokus på […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Ny entreprenörshubb öppnar i Malmö

    Entreprenörsnätverket Bling väljer Malmö när de för första gången ska etablera sig utanför Stockholm. Grundaren Deqa Abukar vill få fler Malmöbor att bli entreprenörer.

  • Ledningsrokad i fastighetstjärnan

    SLP:s vd Tommy Åstrand lämnar sin post och väljs i stället in i styrelsen vid den kommande stämman. Hans ersättare är i allra högsta grad intern. Samtidigt tackar en anmnkunnig grundare för sig och avböjer omval till styrelsen.

  • Fastighetsveteran siktar på Skåne

    Bengt Kjell, ett blytungt namn inom den svenska industrin och fastighetssektorn, vill med sitt bolag Hagabacken köpa skånska fastigheter. I ett joint venture med det lokala bolaget Tecto Group skapas dotterbolaget Hagabacken Skåne.

  • Trångt för industrin i Malmö

    Uthyrningen av skånska logistikfastigheter taktar på bra och industrifastigheter går starkt. Men i Malmö är det ont om plats för nya etableringar. Det visar en ny rapport.

  • Jan Barchan rör om i fastighetsgrytan

    Ett skånskt fastighetspussel läggs om när finansmannen Jan Barchans Briban Invest köper ut Sydsvenska Hem från börsen. Samtidigt gör han en miljardaffär med Trianon som upplöser det korsvisa ägande som funnits mellan de båda fastighetsbolagen.

  • Sernekes konkurs förföljer Doxa

    Greg Dingizians fastighetsbolag Doxa har ansvarsförbindelser till byggföretaget Serneke trots att det sålts och sedan gått i konkurs. Det framgår av bolaget kvartalsrapport som kom på torsdagen.

  • Gröna byggskivor byggs ut

    Hässleholmsbolaget Recoma, som utmanar byggbranschen med återvunna byggskivor, har fått in nytt riskkapital och gör sig redo att dubblera sin produktion.

  • Wihlborgs tar över World Trade Center

    Fastighetsbolaget Wihlborgs, med vd Ulrika Hallengren, gör en miljardaffär och köper tre World Trade Center-fastigheter i Skåne och hotell SeaU i Helsingborg av branschkollegan Granitor. Så stor är köpeskillingen.

  • Hon ska styra Helsingborgs näringsliv

    Helsingborg får en ny näringslivsdirektör. Och det är ett välbekant ansikte som tillträder som chef för en nyskapad organisation inom kommunen. – Jag har stor nytta av att jag verkat i staden sedan tidigare.

  • Så gick det sedan medarbetarna köpt ut grundarna

    Teknikkonsulten Trivectors medarbetare köpte ut grundarna och hade stora expansionsplaner. Då tvärbromsade marknaden. Så här ser vd Lena Smidfelt Rosqvist på framtiden.