torsdag 21 november 2024

inloggad som

Upprörda reaktioner på nekade IT-utbildningar

Flera företrädare för det skånska näringslivet reagerar starkt på beskedet om att Malmö Yrkeshögskola nekas utbildningsplatser av Myndigheten för yrkeshögskolan, som Rapidus rapporterade förra veckan. Avslagen tnnebär troligtvis slutet för skolan som bland annat utbildat apputvecklare.

– Det är jättesynd, de har väldigt bra och framåttänkande utbildningar. Och de har kämpat rätt hårt för att få igenom utbildningar som är bra för regionen. Om de inte fortsätter är det en stor förlust för regionen, säger serieentreprenören Karsten Deppert, som bland annat är involverad i Mindpark.

Karsten Deppert sitter själv i styrgruppen för Malmö Yrkeshögskola tillsammans med 14 andra företrädare för näringslivet och har haft flera studenter från skolan på Mindpark i Helsingborg.

– Jag skulle säga att det är en av de viktigaste yrkeshögskolorna som funnits i regionen. I min omvärld har jag kommit i kontakt med studenter som läst deras utbildningar i massor av sammanhang, framför allt inom startup-världen. Det har varit ett jättebra sätt för startups att hitta junior personal med hög ambitionsnivå, säger Karsten Deppert till Rapidus.

Hos Innovation Skåne delar innovationschefen Marianne Larsson bilden av att Malmö Yrkeshögskolas IT-utbildningar legat i framkant och mött branschens behov, bland annat inom IoT. Avslagen väcker därför förvåning.

– Vi kan se, i de bolag vi arbetar med, att utvecklare är en bristvara. I vår region är det en av de viktigaste ingredienserna för utvecklingen av vårt näringsliv och kanske en av vår regions främsta styrkor. Och det jag sett är att resultaten från skolan är goda, att de elever som går ut får jobb eller startar eget, säger Marianne Larsson till Rapidus.

På klusterorganisationen Mobile Heights i Lund beklagar man också beskedet om att utbildningar som branschen eftersöker försvinner.

– Det är olyckligt att vi förlorar en utbildare i regionen eftersom vi har brist på IT-kompetens. Fram till 2020 saknas det uppskattningsvis 12 000-15.000 IT-experter i Skåne och vi behöver därför många olika utbildningsaktörer, säger Ola Svedin, vd på Mobile Heights.

Malmö Yrkeshögskola har främst profilerat sig mot IT-utbildningar, men har också utbildningar inom digital kommunikation. Per Harrysson, vd på kommunikationsbyrån Kan, har länge samarbetat med skolan och bland annat tagit emot praktikanter. Han vill i brist på underlag dock inte kommentera myndighetens beslut men tycker att samarbetet med skolan fungerat bra.

– För vår del har samarbetet varit fruktbart. Generellt har vi ett stort behov vidareutbildningar och ny kompetent personal. Vi på Kan rekryterar dock brett och inte bara från yrkeshögskolor, säger Per Harrysson till Rapidus.

Felicia Frithiof
Jessika Nord

Flera företrädare för det skånska näringslivet reagerar starkt på beskedet om att Malmö Yrkeshögskola nekas utbildningsplatser av Myndigheten för yrkeshögskolan, […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Precise ser ljuset

    Efter sju svåra år och åtta bedrövelser ser Lundabolaget Precise Biometrics ut att gå mot vinst och positivt kassaflöde. – Riktningen ser mycket bra ut, säger vd Joakim Nydemark.

  • … men tungt år för Skånes näringsliv

    Fler delar inom det skånska näringslivet står inför stora utmaningar. Det framgår av höstens utgåva “Skånsk konjunktur 2024”, som ges ut av Sparbanken Skåne och Øresundsinstituttet. Dessa är utmaningarna.

  • Alfa Laval spår kraftig tillväxt

    Alfa Laval räknar med en rejält ökad försäljning under kommande år. Den globala energiomställningen, med nya affärsområden, är en viktig drivkraft. Se här hur mycket vd Tom Erixon räknar med att växa.


  • Gridly byter vd – hon ska leda globala expansionen

    Helsingborgsföretaget Gridly ändrar i ledningen och tar för första gången in en vd utifrån. När bolaget tar sikte mot nya branscher är det Anna Albinsson som ska visa vägen.

  • Kändisbolaget får ny chans

    Malmöbolaget Freedrum Studios ser ut att överleva igen. Detta sedan konkursförvaltaren sålt tillgångarna i bolaget till nygamla ägare.

  • Ung entreprenör skapar sökmotor för vetenskapliga artiklar

    Hector Fioretos med det nystartade AI-bolaget Wayless vill hjälpa biomedicinska forskare att navigera i havet av vetenskapliga artiklar.

  • Mau Holding får sin första vd

    Malmö universitets holdingbolag, Mau Holding, ska sätta fart på det operativa arbetet och göra fler investeringar. Därför tillsätts för första gången en vd, som tillträder den 1 januari. Rapidus kan nu berätta vem det blir. 

  • Vultus säljer till norrmän

    Jordbruksteknikbolaget Vultus i Lund ger upp och säljer hela sitt inkråm till ett norskt bolag. – Vi prickade värsta börsperioden på 20 år, säger vd Per Karlsson.

  • Tech-profil ska leda forskningsbolag till marknaden

    Ideonbolaget Pluvioflows algoritm ska göra samhällen mer redo att hantera översvämningar. Nu vänder sig bolaget till marknaden med en ny vd och en känd tech-profil som ordförande.

  • Kontorshotell bildar branschförening

    Efter några tuffa år samlar sig kontorshotellen och coworking-aktörerna i en ny branschorganisation. En av styrelsemedlemmarna är Mindparks Sanna Ekström som säger att konsolidering väntar i branschen.

  • Den akuta krisen i Tretton37 är avvärjd

    IT-konsultbolaget Tretton37 från Lund har utretts av Kronofogden för obetalda skatteskulder i mångmiljonklassen. Rapidus kan dock meddela att bolaget har betalt av skulderna. Därmed är den mest akuta krisen i bolaget avvärjd. 

  • Kronofogden utreder Tretton37

    För drygt en månad sedan kunde Rapidus avslöja krisen i det en gång så framgångsrika IT-konsultbolaget Tretton37 från Lund. Nu utreds bolaget av Kronofogden för en obetald skatteskuld – och klockan tickar.

  • Tufft läge för Crunchfish

    Finanserna är fortsatt pressade i Malmöbaserade Crunchfish. Bolaget tar nu in mer pengar från ägarna, men det står redan klart att rundan inte kommer att bli fulltecknad.