fredag 22 november 2024

inloggad som

Insamling igång för dansk jätteraket

|  
|  

Copenhagen Suborbitals på Refshaleøen i Köpenhamn samlar in minst en miljon danska kronor bland institutionella investerare och privatpersoner i Sverige och Danmark för en ny raketuppskjutning. Utöver insamlingen arbetar ett femtiotal personer, huvudsakligen ingenjörer, frivilligt med raketbygget.

Den nya raketen, Spica, ska skjutas upp inom två år och bli dubbelt så stor som tidigare raketer: 15-18 meter lång med en meter i diameter. Den senaste uppskjutningen skedde med raketen Nexø II, som skickades iväg i augusti 2018 och var ett betydligt mindre projekt. Raketen var bara sju meter lång.

– Vi är igång med att testa och bygga grindar och motor till Spicaraketen. Nexø II hade tryckkraft på 500 kilo. Spica får 10 ton. Raketen kommer att använda 50 kilo raketbränsle i sekunden, säger Mads Wilson, talesperson för Copenhagen Suborbitals, till Rapidus.

Tolv bolag, däribland Megatronic, Solid Works, Air Liquide, 3D Connection, Particle Analytical och ett par hundra privatpersoner står redan bakom de uppmärksammade raketuppskjutningarna som äger rum i säkert farvatten utanför Bornholm. Nu är det nya arbetet påbörjat inne i hallarna på Refshaleøen.

– Spica kostar omkring en miljon danska kronor i tester och byggande. Det dyraste är den nya testinställningen. Vi kan göra det till det här priset eftersom vi har frivillig arbetskraft och får material till bra priser hos många sponsorer, som får något tillbaka. En del använder oss också till företagsevenemang och i marknadsföringssyfte. Vi hoppas på uppskjutning inom två år, säger Mads Wilson.

Spicas första flygning blir obemannad, men målet är att få ut en astronaut i rymden.

Copenhagen Suborbitals grundades 2008 som Danmarks enda privata rymdprogram. 2014 bröt de banden med tidigare medarbetaren Peter Madsen, även kallad ”Raket-Madsen”, som 2018 dömdes för mordet på den svenska journalisten Kim Wall.

Keld Broksø

Copenhagen Suborbitals på Refshaleøen i Köpenhamn samlar in minst en miljon danska kronor bland institutionella investerare och privatpersoner i Sverige […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Alfa Laval spår kraftig tillväxt

    Alfa Laval räknar med en rejält ökad försäljning under kommande år. Den globala energiomställningen, med nya affärsområden, är en viktig drivkraft. Se här hur mycket vd Tom Erixon räknar med att växa.

  • ”Det är dags att satsa”

    Malmöbaserade Haki Safety som tillverkar byggnadsställningar har lämnat sparbetingen bakom sig. Med ett förvärv för 100 Mkr markerar vd Sverker Lindberg att det är dags att satsa.

  • Thule gör miljardförvärv

    Fritidsprylföretaget Thule i Malmö köper australiensiska Quad Lock som tillverkar mobiltelefonhållare för cyklar och motorcyklar. – Nu tar vi Thule till nästa nivå, säger vd Mattias Ankarberg.

  • Lättnadsrally i Thule

    Börsbolagens rapporter för årets tredje kvartal fortsätter att strömma in. Bland dagens rapporter finns Haki Safety, Swedencare, Lime Technologies och Thule som fick aktiemarknaden att pusta ut.

  • Thule flyttar huvudkontoret

    Thule Groups huvudkontor lämnar de nuvarande lokalerna vid Mobilia i Malmö. Nästa sommar går flyttlasset.

  • Bära eller brista för OXE Marine

    Båtmotortillverkaren OXE Marine i Ängelholm lanserar ett omfattande rekapitaliseringspaket på totalt 320 miljoner kronor. Men det är inte i hamn och om det spricker är en konkurs sannolik. Se här vad det hänger på.

  • Drömsiffror i Tepe

    En omsättning på nästan 1,3 miljarder, bruttomarginal 75 procent, rörelsemarginal på nästan 40 procent. Dessa siffror låter som en dröm för de flesta företagare. För Tepe Munhygienprodukter i Malmö, med vd Hanna Hageberg Hammar, är de ett faktum.

  • Gasporox- en startup som blev lönsam

    Gasporox är bolaget som startade med en uppfinning på Lunds Universtitet. Efter åtta förlustår på börsen ser det ut som att vd Märta Lewander Xu skapat ett lönsamt företag.

  • OXE Marine i finansknipa

    Båtmotortillverkaren OXE Marine i Ängelholm upprättar kontrollbalansräkning. Trots en ökande försäljning har bolaget långt kvar till positivt kassaflöde.

  • Så ska han dubbla försäljningen

    – Jag har suttit i styrelsen i fem år, det vore konstigt om jag ville ändra allt nu när jag är vd. Det säger Thule Groups koncernchef sedan snart ett år, Mattias Ankarberg. Men hur ska han klara ett extremt ambitiöst tillväxtmål? I en intervju med Rapidus berättar han om Thules väg framåt.