tisdag 23 april 2024

inloggad som

Insamling igång för dansk jätteraket

|  
|  

Copenhagen Suborbitals på Refshaleøen i Köpenhamn samlar in minst en miljon danska kronor bland institutionella investerare och privatpersoner i Sverige och Danmark för en ny raketuppskjutning. Utöver insamlingen arbetar ett femtiotal personer, huvudsakligen ingenjörer, frivilligt med raketbygget.

Den nya raketen, Spica, ska skjutas upp inom två år och bli dubbelt så stor som tidigare raketer: 15-18 meter lång med en meter i diameter. Den senaste uppskjutningen skedde med raketen Nexø II, som skickades iväg i augusti 2018 och var ett betydligt mindre projekt. Raketen var bara sju meter lång.

– Vi är igång med att testa och bygga grindar och motor till Spicaraketen. Nexø II hade tryckkraft på 500 kilo. Spica får 10 ton. Raketen kommer att använda 50 kilo raketbränsle i sekunden, säger Mads Wilson, talesperson för Copenhagen Suborbitals, till Rapidus.

Tolv bolag, däribland Megatronic, Solid Works, Air Liquide, 3D Connection, Particle Analytical och ett par hundra privatpersoner står redan bakom de uppmärksammade raketuppskjutningarna som äger rum i säkert farvatten utanför Bornholm. Nu är det nya arbetet påbörjat inne i hallarna på Refshaleøen.

– Spica kostar omkring en miljon danska kronor i tester och byggande. Det dyraste är den nya testinställningen. Vi kan göra det till det här priset eftersom vi har frivillig arbetskraft och får material till bra priser hos många sponsorer, som får något tillbaka. En del använder oss också till företagsevenemang och i marknadsföringssyfte. Vi hoppas på uppskjutning inom två år, säger Mads Wilson.

Spicas första flygning blir obemannad, men målet är att få ut en astronaut i rymden.

Copenhagen Suborbitals grundades 2008 som Danmarks enda privata rymdprogram. 2014 bröt de banden med tidigare medarbetaren Peter Madsen, även kallad ”Raket-Madsen”, som 2018 dömdes för mordet på den svenska journalisten Kim Wall.

Keld Broksø

Copenhagen Suborbitals på Refshaleøen i Köpenhamn samlar in minst en miljon danska kronor bland institutionella investerare och privatpersoner i Sverige […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad