fredag 22 november 2024

inloggad som

Tidig Rapidusvinnare knackar på igen

|  , ,

Kort sagt: Ikväll smäller det, då utses Årets Rapidusföretag för 18:e gången. Samtidigt har en av de tidigaste vinnarna åter gett sig till känna: danska spelutvecklingsbolaget IO Interactive, som efter en skumpig resa just öppnat en utvecklingsstudio i Malmö.

Av Erik Olausson, chefredaktör

Sedan 2001 har Rapidus satt sökljuset på spännande innovationsbolag på väg uppåt med utmärkelsen Årets Rapidusföretag. Merparten är i dag välkända börsbolag med miljardvärdering, eller företag som köpts upp av branschjättar längs med vägen (hela listan finns längst ned).

Ett tydligt exempel är Lundabaserade CellaVision, som knep priset allra första gången. I dag har bolaget över 100 anställda och ett börsvärde på 4,7 miljarder kronor.

För IO Interactive, som prisades året efter, har utvecklingen varit betydligt krokigare. Verksamheten grundades strax innan millennieskiftet av en grupp veteraner från spelutvecklingsbolaget Reto-Moto och med Egmont-ägda Nordisk Film som finansiär. Bolaget fick tidigt framgång med ”Hitman”, en serie actionspel med yrkesmördaren Agent 47 som huvudkaraktär, och 2004 blev hela verksamheten uppköpt av brittiska spelförläggaren Eidos.

De följande åren breddade IO Interactive portföljen med andra typer av spel, bland annat den barntillåtna titeln ”Mini Ninjas”. I samma veva blev Eidos, och därmed IO Interactive, en del av japanska konglomeratet Square Enix.

2010 hade IO Interactive växt till runt 200 anställda, men efter att en rad släppta spel fått ljummet mottagande tvingades bolaget successivt kapa personalstyrkan genom flera sparpaket. Riktigt allvarligt blev läget i mitten av 2017 då Square Enix meddelade att de inte längre ville finansiera IO Interactive utan istället hitta en köpare till såväl bolaget som rättigheterna till ”Hitman”.

Konkurshotet avvärjdes till slut genom att ledningen köpte aktierna från Square Enix och ännu en gång slimmade personalstyrkan. I dag, 18 månader senare, är läget ett annat. Bolaget har just lanserat ”Hitman 2”, som trots namnet är det sjunde spelet i serien, och slutit distributionsavtal med mediejätten Warner Brothers.

Det är alltså ett ärrat och väderbitet spelbolag, men med nyvunnet självförtroende, som nu öppnar utvecklingsstudio i centrala Malmö. Etableringen, som Rapidus kunde avslöja strax före jul, sker i samma fastighet som redan hyser branschklustret DevHub.

Att Danmarks största spelbolag får en förgrening i Malmö är en indikation på att Öresundsintegrationen kommit relativt långt inom spelbranschen – där huggsexan om nyckelkompetenser tvingar bolagen att värva talanger utanför hemorten. IO Interactive har till exempel rekryterat en hel del folk från skånska Massive Entertainment genom årens lopp, medan flera seniora medarbetare på Malmöbolaget Sharkmob har en bakgrund från IO Interactive.

När IO Interactive blev Årets Rapidusföretag 2002 lade juryn stor vikt vid bolagets strategi och förmåga att i praktiskt arbete förena kreativitet, kvalitet och effektivitet. Då hade försäljningen redan börjat ta fart, men som alltid är det framtida potential, snarare än historiska siffror, som Rapidusjuryn försöker ta fasta på.

Vilka som hittills passerat nålsögat ser du nedan. Och vem som gör det i år – det vet vi om några timmar.

Årets Rapidusföretag:

CellaVision, 2001. I dag börsnoterat.
IO Interactive, 2002.
Jolife, 2003. Köptes upp av amerikanska Physio Control 2011.
QlikTech, 2004. Utköpt från börsen 2016 för 25 miljarder kronor.
TAT, 2005. Köptes upp av Blackberry 2010.
Kapow Technologies, 2006. Köptes upp av amerikanska Kofax 2014.
Lyyn, 2007. Scalado, senare uppköpt av Nokia, vinner hederspris detta år.
BoneSupport, 2008. I dag börsnoterat.
Illusion Labs, 2009.
Cognimatics, 2010. Köptes upp av Axis 2016.
Neo Technology, 2011.
Camurus, 2012. I dag börsnoterat.
Vergic, 2013.
Expertmaker, 2014. Köptes upp av Ebay 2016.
BoMill, 2015.
Sol Voltaics, 2016
FlatFrog, 2017

Kort sagt: Ikväll smäller det, då utses Årets Rapidusföretag för 18:e gången. Samtidigt har en av de tidigaste vinnarna åter […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Precise ser ljuset

    Efter sju svåra år och åtta bedrövelser ser Lundabolaget Precise Biometrics ut att gå mot vinst och positivt kassaflöde. – Riktningen ser mycket bra ut, säger vd Joakim Nydemark.

  • … men tungt år för Skånes näringsliv

    Fler delar inom det skånska näringslivet står inför stora utmaningar. Det framgår av höstens utgåva “Skånsk konjunktur 2024”, som ges ut av Sparbanken Skåne och Øresundsinstituttet. Dessa är utmaningarna.

  • Alfa Laval spår kraftig tillväxt

    Alfa Laval räknar med en rejält ökad försäljning under kommande år. Den globala energiomställningen, med nya affärsområden, är en viktig drivkraft. Se här hur mycket vd Tom Erixon räknar med att växa.


  • Gridly byter vd – hon ska leda globala expansionen

    Helsingborgsföretaget Gridly ändrar i ledningen och tar för första gången in en vd utifrån. När bolaget tar sikte mot nya branscher är det Anna Albinsson som ska visa vägen.

  • Kändisbolaget får ny chans

    Malmöbolaget Freedrum Studios ser ut att överleva igen. Detta sedan konkursförvaltaren sålt tillgångarna i bolaget till nygamla ägare.

  • Ung entreprenör skapar sökmotor för vetenskapliga artiklar

    Hector Fioretos med det nystartade AI-bolaget Wayless vill hjälpa biomedicinska forskare att navigera i havet av vetenskapliga artiklar.

  • Vultus säljer till norrmän

    Jordbruksteknikbolaget Vultus i Lund ger upp och säljer hela sitt inkråm till ett norskt bolag. – Vi prickade värsta börsperioden på 20 år, säger vd Per Karlsson.

  • Tech-profil ska leda forskningsbolag till marknaden

    Ideonbolaget Pluvioflows algoritm ska göra samhällen mer redo att hantera översvämningar. Nu vänder sig bolaget till marknaden med en ny vd och en känd tech-profil som ordförande.

  • Dags för årets 34:or

    Äntligen! Nu är årets lista klar med 34 företagare som är max 34 år – som ska få en eloge för flit, smarthet och framgång.

  • Den akuta krisen i Tretton37 är avvärjd

    IT-konsultbolaget Tretton37 från Lund har utretts av Kronofogden för obetalda skatteskulder i mångmiljonklassen. Rapidus kan dock meddela att bolaget har betalt av skulderna. Därmed är den mest akuta krisen i bolaget avvärjd. 

  • Kronofogden utreder Tretton37

    För drygt en månad sedan kunde Rapidus avslöja krisen i det en gång så framgångsrika IT-konsultbolaget Tretton37 från Lund. Nu utreds bolaget av Kronofogden för en obetald skatteskuld – och klockan tickar.

  • Tufft läge för Crunchfish

    Finanserna är fortsatt pressade i Malmöbaserade Crunchfish. Bolaget tar nu in mer pengar från ägarna, men det står redan klart att rundan inte kommer att bli fulltecknad.

  • Så ska hon ska vända Qvickly

    Att äga kundernas fakturor kan bli en dyrköpt historia. Det fick Malmöbolaget som tidigare hette Billmate erfara med tunga kreditförluster. Lena Martini fick för några år sedan uppdraget att täppa till hålen i det sjunkande skeppet. Så här har hon gjort.