tisdag 28 maj 2024

inloggad som

Brittisk affärsängel investerar i ImmuneBiotech

Det Lundabaserade probiotikabolaget ImmuneBiotech har nyligen stängt en emissionsrunda på 4,3 miljoner kronor och fått in ännu ett tungt namn i ägarlistan. Ankarinvesterare är den brittiska affärsängeln Michael McGeever, delägare i flera probiotikabolag. Inför lanseringen av bolagets första probiotikaprodukt planerar man nu att resa ytterligare kapital under våren.

– Det blir en strategisk fråga hur mycket vi ska ta in nu under våren, för vi kommer förhoppningsvis snart börja få inkomster också. Men vi har pågående samtal med internationella riskkapitalbolag som inte hann bli klara i tid för förra rundan, säger vd Shahram Lavasani till Rapidus.

ImmuneBiotech knoppades av från forskning på Lunds universitet 2013, med målet om att ta fram probiotiska produkter med antiinflammatoriska egenskaper. I dagarna lämnar de inkubatorn Smile i Lund, samtidigt som den första produkten förbereds för massproduktion.

Kosttillskottet GutMagnific kombinerar fem olika mjölksyrebakterier och ska verka mot tarmsjukdomen IBS. En stor del av det nya kapitaltillskottet läggs på lanseringen, men en mindre del går åt till att utforska nya produkter. Bolaget har en bank av 150 unika sorters mjölksyrebakterier, som kan kombineras. Men tester har också indikerat att bakteriecocktailen i GutMagnific har effekter för patienter som lider av Clostridium difficile-bakterier och sjukdomen ME/CFS, ofta kallat kroniskt trötthetssyndrom.

Det senare ska under våren utforskas närmare i kliniska studier i samarbete med Karolinska universitetssjukhuset, eftersom ME/CFS-patienter ofta också lider av IBS.

– Vi planerar en klinisk studie med ett flertal patienter enligt konstens alla regler, men det är en del som ska falla på plats, säger Shahram Lavasani.

ImmuneBiotech tog totalt in omkring sju miljoner kronor i två kapitalrundor under 2018, och fick in flera namnkunniga personer i ägarlistan. Utöver Michael McGeever har affärsänglarna Hampus Jakobsson och Ulf Andersson, liksom Eva Norberg-Karlsson från Carbiotix och Gregory Batcheller från Xintela och A1M Pharma investerat i bolaget.

Felicia Frithiof

Det Lundabaserade probiotikabolaget ImmuneBiotech har nyligen stängt en emissionsrunda på 4,3 miljoner kronor och fått in ännu ett tungt namn […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Klockan tickar för Move by Bike

    I november i fjol hade Malmöbolaget Move By Bike förbrukat mer än hälften av sitt aktiekapital. Senast i juli måste situationen vara löst för att bolaget inte ska riskera konkurs. Och i dag på tisdagen lämnade vd Lisette Hallström sin post.

  • Danir ger sig in i fintechbranschen

    Sigma Connectivity, som ingår i den familjeägda bolagsgruppen Danir, är mest känt för produktutveckling. Men nu startar bolaget en renodlad konsultverksamhet med inriktning på fintech.

  • Färdigbakade Krinova-bolag

    Får det vara vegansk fish and chips och sorbet? Nothing Fishy och Folkets Pops blev i fredags avtackade i Kristianstad efter att ha deltagit i Krinovas livsmedelsinkubator.