onsdag 17 april 2024

inloggad som

17 miljoner till life science-projekt i Malmö

Malmö universitet blir beviljat 17 miljoner kronor från den statliga forskningsstödjande KK-stiftelsen för att driva Combine, en företagsforskarskola inom life science, med åtta industridoktorander. De första doktoranderna börjar sina studier vid Biofilms – Research Center for Biointerfaces vid Malmö universitet under hösten 2019.

Combine är Malmö universitets första företags-forskarskola inom life science. Fem företag har visat intresse, bland andra de skånska bolagen Camurus, CR Competence, Obducat och Genovis. Doktoranderna ska arbeta parallellt med studierna, som sker under 80 procent av tiden, och planeras ta examen 2024.

– Vi gör detta för att få långvariga och fördjupade relationer med företagen och bättre förstå industrins forskningsbehov. Det resulterar i att vi får en mer tillämpad och samhällsnära forskning, säger Therése Nordström, föreståndare vid Biofilms och projektledare för Combine.

Vid forskarskolan ska doktoranderna fördjupa sig inom smarta material på ytor – exempelvis sensorer med kroppsegna enzymer, orala biofilmer på ytor, eller biobarriärer och farmaceutisk design.

Bland lärosätets andra forskarskolor som delfinansieras på annat sätt än genom statsanslag finns två pågående EU-finansierade Marie Curie-forskarskolor. Dessutom startades en företags-forskarskola för ett halvår sedan inom centrumet för Internet of Things and People med industridoktorander från bland andra Sony Mobile i Lund.

Elisabeth Ottosson

Malmö universitet blir beviljat 17 miljoner kronor från den statliga forskningsstödjande KK-stiftelsen för att driva Combine, en företagsforskarskola inom life […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • Miljonregn över skånska startups

  ,
  Almi Invest har säkrat 1,6 miljarder kronor till nya investeringar, ett glädjebesked för svenska entreprenörer. Nu kan Rapidus avslöja hur stor del av kakan som går till skånska bolag. 

 • Det offentliga räds inte NIS2

  I EU-direktivet NIS2 omfattas såväl kommuner som lärosäten och Region Skåne i sin helhet av nya cybersäkehetsregleringar. Trots att flera kommuner har blivit hackade så sent som i år anser stora skånska förvaltningar att de redan lever upp till de nya kraven.

 • Sandberg donerar 100 Mkr

  Sandberg Development donerar 10 miljoner kronor per år i tio år till Malmö universitet. Pengarna ska gå till universitetets vattenforskning.