söndag 28 april 2024

inloggad som

Gedea Biotech fyller på kassan

Porte-Monnaie Venture och Almi Invest Syd går in tyngre i Gedea Biotech när forskningsavknoppningen tar in tio miljoner kronor från den befintliga ägarkretsen. Bolaget har två pågående kliniska studier i Skåne för sin substans mot svamp- och bakterieinfektioner i underlivet.

Totalt ska 48 kvinnor testas med Gedeas substans, som bland annat återställer PH-värdet i vaginan och bryter ner biofilmen som skyddar bakterierna och svampsporerna. Behandlingskuren räknas som medicinteknik och eftersom substansen är livsmedelsklassad räcker det med en studie för att den ska kunna CE-märkas.

– Rekryteringen till studien pågår just nu i Lund, Malmö, Helsingborg och Ystad. Vi räknar med att få resultaten i februari eller mars, säger vd Anette Säfholm till Rapidus.

I kombination med en mindre summa från EU:s forskningsprogram Horizon ska det färska kapitaltillskottet räcka till slutet av 2019, då Gedeas behandlingskur enligt planen ska vara CE-märkt och därmed kunna säljas.

I och med emissionen ökar Almi Invest Syd sin ägarandel i Gedea Biotech till åtta procent och Porte-Monnaie sin till tio procent. Majoriteten ägs fortfarande av grundarna, som är Lundaforskare inom gynekologi och organisk kemi, tillsammans med LU Holding.

Erik Olausson

Porte-Monnaie Venture och Almi Invest Syd går in tyngre i Gedea Biotech när forskningsavknoppningen tar in tio miljoner kronor från […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon återvinner elbilsbatterier

    Veckans Lejonkulan gästas av Raula Runsten, medgrundare av Rebaba som utvecklar system för energilagring i industriell skala med hjälp av uttjänta elbilsbatterier.