torsdag 25 juli 2024

inloggad som

Edulab tager væksterfaringer fra Sverige og Danmark til Holland

Fra januar 2019 tager københavnske Edulab med 50 ansatte det seneste års opbyggede erfaringer i Sverige med til en ny eksport i Holland. Edulab fik i 2017 en investering på samlet godt 15 mio. DKK fra det statslige Vækstfonden til at eksportere uddannelsesportalen MatematikFessor internationalt.

Det gav resultat fra januar i år, da Malmø-forlaget Gleerups blev distributør af en svensk udgave, Matematikportalen.se, som planlægges firdoblet i vækst det næste år. Siden har enkelte skoler testet siden i Holland, inden den hollandske udgave, Rekenprof.nl, nu lanceres til landsdækkende salg fra januar 2019.

Portalen vil gøre folkeskoleelever dygtigere til matematik via over en million virtuelle opgaver, og Edulab har ambitioner om at komme ind på endnu flere markeder – her ni år efter Edulab blev lanceret i danske skoler i 2010.

– Nu skal vi først lige se, hvordan det virker i Sverige og Holland, men vi har det seneste år omsat for over en mio. SEK i Sverige, siger Edulabs stifter og direktør Kasper Holst Hansen.

Den danske udgave, MatematikFessor, er udviklet i samarbejde med matematiklærere og bruges i dag på 75 % af alle grundskoler i Danmark. Dagligt logger 70.000 danske elever ind på portalen, som nu også har endnu større vækstambitioner i Sverige.

– Det svenske salg begynder at komme godt gang. Matematikportalen.se når nu 3-5 % af markedet – set i forhold det samlede antal skoleelever. Det tager tid at få det til at fungere i et nyt land. Ud over oversættelse fra dansk er mange ting anderledes i et nyt land. Herunder forskellige valutaer til regneopgaver, forskellig brug af matematiske tegn og krav til undervisningen. Det er den internationalisering, som Vækstfondens midler er gået til, så vi kan skalere for alvor. Målet er at få 20 % af det svenske marked i løbet af næste skoleår. Jeg tror på det kan lade sig gøre, siger Kasper Holst Hansen.

Også i Norge sker der noget nu. Her har Edulab testet at sælge systemet selv, men nu ser det positivt ud med at få en salgspartner lige som i Sverige og Holland.

I seneste regnskabsår har Edulab et underskud på 2,7 mio. DKK ud af en bruttofortjeneste på 17,7 mio. DKK, og Kasper Holst Hansen søger derfor aktivt kapitalforhøjelse.

– Vi tør godt have negativ drift så længe vi fortsat investerer, men nye investorer skal lige som os kunne se en god investeringsmulighed for afkast på sigt, siger han.

Af Keld Broksø

Fra januar 2019 tager københavnske Edulab med 50 ansatte det seneste års opbyggede erfaringer i Sverige med til en ny […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Podd: Så gick det efter Darknästet

    Från draknäste till lejonkula. Tre startups berättar om hur det gick efter att de medverkat i SVT:s program Draknästet. I vår podd Lejonkulan ställer prgramledare Jan Dahlqvist de avgörande frågorna till entreprenörerna. Lyssna här.

  • Så ska han dubbla försäljningen

    – Jag har suttit i styrelsen i fem år, det vore konstigt om jag ville ändra allt nu när jag är vd. Det säger Thule Groups koncernchef sedan snart ett år, Mattias Ankarberg. Men hur ska han klara ett extremt ambitiöst tillväxtmål? I en intervju med Rapidus berättar han om Thules väg framåt.

  • Rapportflod vecka 29

    Fler än 20 skånska börsbolag rapporterade sina andra kvartal i förra veckan. Somliga bolag sätter rekord trots att tiderna anses tuffa. Ett av dem är Lindab med vd Ola Ringdahl.

  • Enzymatica byter affärsmodell

    Enzymatica i Lund, som tillverkar förkylningssprayen Coldzyme, tittar på en ny affärsmodell. Den bedöms höja lönsamheten men det kommer att ta längre tid än vad bolaget tidigare sagt. Så här går tankegångarna hos ordförande Bengt Baron.


  • Ung börs-vd med miljardmål

    Konsultbolaget Solid X vd Filip Alexanderson är en av Sveriges yngsta börs-vd:ar. Han har kammat hem flera utmärkelser för sitt entreprenörskap. Siktet är nu inställt på att tiofaldiga omsättningen till 1 miljard kronor. Här förklarar han hur det ska gå till.

  • Skönsång mot cyberbrott 

    Sommaren innebär en ökad risk för bedrägerier, nätfiske och bluffakturor. För att uppmärksamma detta har Vegakören från S:t Johanneskyrkan och cybersäkerhetsbolaget Vigili skrivit om en klassisk sommarsång för att öka medvetenheten om riskerna. 

  • Youcruit i konkurs

    Malmöbolaget Youcruit har försatts i konkurs och huvudägarna i Volito-familjen Granlund förlorar mer än 40 miljoner kronor. Men bolagets rekryteringstjänst för lastbilschaufförer har köpts loss från konkursboet av en tidigare minoritetsägare.

  • Ny IT-konsult utmanar i Skåne

    Skånska IT- och teknikkonsulter får se upp. Nu kommer en konkurrent i form av det norskgrundade Tech Seed som etablerar sig i Malmö. Åsa Melvanius är härförare i det skånska korståget.

  • Precise toppvärvar från Lime

    Efter lyckade kostnadsbesparingar värvar Precise Biometrics en ny finanschef i ekonomiprofilen Maria Wester. Hon har tidigare haft samma roll på Min Doktor och lämnar i sommar Lime Technologies.

  • Great IT på förvärvsjakt

    Med ny vd och uppskruvade tillväxtmål söker Great IT efter bolag att sluka. IT-koncernen vill omsätta 1 miljard kronor inom fem år.

  • Danir ger sig in i fintechbranschen

    Sigma Connectivity, som ingår i den familjeägda bolagsgruppen Danir, är mest känt för produktutveckling. Men nu startar bolaget en renodlad konsultverksamhet med inriktning på fintech.

  • De tar bank-ID ut i världen

    Skaparna av vårt svenska bank-ID vill föra ut lösningen globalt. Malmöbolaget Covr Security lanserar nu sitt ID-system i Bangkok Bank i Thailand. Men vägen dit har varit lång och bolagets omsättning är fortfarande blygsam.

  • Handiscover i konkurs

    Malmöbolaget Handiscovers finansieringsplan sprack i sista stund. Nu är bolaget försatt i konkurs och det är oklart om tjänsten kommer att leva vidare.

  • Cybersäkerhet snabbast växande IT-marknaden

    Det finns stora pengar att hämta för den som kan cybersäkerhet. Rapidus har pratat med några skånska bolag som vill växa på den stekheta marknaden.