lördag 18 maj 2024

inloggad som

Fiskeföretag i Malmö får inflytelserik delägare

Det norska investeringsbolaget Broodstock Capitol gick nyligen in med tio miljoner kronor i Malmöbolaget NP Innovation som utvecklat ett reningsfilter för fiskodlingar. Broodstock Capitol är majoritetsägare i ett av världens största fiskodlingsföretag.

Broodstock Capitol är ett investeringsbolag inom fiskindustrin – eller sjömatinvestor som det heter på norska. Bolaget äger sedan tidigare 51 procent i det danska fiskindustribolaget Billund Aquakultur, vilket var en avgörande faktor till att affären blev av, menar NP Innovations grundare och vd Nils-Åke Persson.

– Ja vi hoppas så klart på en synergieffekt där. Det finns en stor potential här eftersom Billund Aquakultur räknas som världens största aktör inom fiskodling, säger Nils-Åke Persson till Rapidus.

NP Innovation har utvecklat en mikrosilteknik för partikelrening som avlägsnar foderrester och fekalier från fiskarna och även klarar stora hydrauliska flöden. Tekniken används i RAS- anläggningar – Recirculating Aquaculture Systems – det vill säga kontrollerade fiskodlingstankar företrädesvis på land.

– På sikt måste fisken odlas nära de stora befolkningscentrumen för att det ska vara hållbart och fungera logistiskt. Dessutom är fiskodlingar på land mindre resurskrävande än till exempel kyckling- och grisuppfödning, säger Nils-Åke Persson.

NP Innovation har ökat sin omsättning med runt 25 procent de senaste åren. 2017 landade den på 38 miljoner kronor och prognosen för 2018 ligger runt 50 miljoner kronor. Största kund är norska Sterner AS som står för cirka 60 procent av intäkterna.

Enligt Nils-Åke Persson var kapitalinjektionen nödvändig för att fullfölja produktutvecklingen i önskad takt. I samband med att bolaget flyttar till dubbel så stora lokaler denna vinter, från 800 till 1.800 kvadratmeter ute i Jägersro, kommer man att bygga en egen testanläggning där ny teknik kan testas i en verklighetsnära miljö.

I och med emissionen och övertagandet av aktier från tre tidigare delägare, äger Broodstock Capitol 49,6 procent av NP Innovation. Nils-Åke Persson har tillsammans med fyra andra i bolagsledningen den resterande majoritetsdelen.

NP Innovation har i dag elva anställda, men kommer att öka personalstyrkan med tre-fyra personer. Dessutom letar de efter en ny vd då Nils-Åke Persson ska gå i pension inom några år.

Magnus Erlandsson

Det norska investeringsbolaget Broodstock Capitol gick nyligen in med tio miljoner kronor i Malmöbolaget NP Innovation som utvecklat ett reningsfilter […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Laserprecision i Lejonkulan

    Nu släpper vi veckans avsnitt av podden Lejonkulan som gästas av laserexperten och Beamonics vd Can Xu. Han har bakgrund […]