lördag 5 april 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Collector-backat BetterWealth får grönt ljus från Finansinspektionen

I våras fick BetterWealth ett efterlängtat godkännande från Finansinspektionen att bedriva värdepappershandel. Som en konsekvens har finanskoncernen Collector och Bonniers riskkapitalgren NFT Ventures gått in med ytterligare 8,8 miljoner kronor i Malmöbolaget, som bedriver automatiserad portföljförvaltning online.

Grundtanken med BetterWealth är att använda maskininlärning och ekonomiska teorier om riskhantering för att skräddarsy fondportföljen åt varje enskild sparare. Exempelvis viktar algoritmen automatiskt över till säkrare tillgångar när marknaden blir mer volatil.

Målgruppen är privatpersoner med minst 50.000 kronor att investera och här har BetterWealth redan öppnat dörren. Målet i år är att få in 100 miljoner kronor i förvaltat kapital men dit har bolaget en bit kvar, uppger David Jönsson som grundat BetterWealth tillsammans med sin bror Henrik Jönsson samt Andreas Pålsson.

– 2019 siktar vi på att nå 500-1.000 miljoner, säger David Jönsson till Rapidus.

Den största potentialen ser ledningen dock i att banker och andra finansbolag använder BetterWealths teknologi när deras kunder vill investera sina sparpengar.

Ett första sådant samarbete är redan på gång och är tänkt att gå skarpt innan årsskiftet, uppger David Jönsson utan att vilja nämna vem samarbetsparten är.

Klart är att BetterWealth sedan 2016 har ett rejält fotfäste i banksektorn genom att börsnoterade Collector-koncernen är delägare. Tillsammans med NFT Ventures, ett riskkapitalbolag sprunget ur Bonnier-sfären, är Collector Ventures i dag de största enskilda ägarna i BetterWealth, där grundartrion fortfarande har en majoritetspost.

För den vidare utvecklingen siktar BetterWealth på att bredda ägandet. Bolaget är i färd med att plocka in 15-20 miljoner kronor från i första hand riskkapitalbolag, varav hälften redan är på plats uppger David Jönsson.

De senaste åren har en rad varianter av automatiserad investeringsrådgivning dykt upp på marknaden. Bland dem finns Stockholmsbolagen Sigmastocks samt Lysa, som fått in en rad finanskändisar i ägarledet.

– Det är inte många som erbjuder denna typ av förvaltningstjänst till privatpersoner. Mest lika oss är Scalable Capital i Storbritannien. De fokuserar på smart riskhantering och riktar in sig på kunder som söker en mer sofistikerad investeringslösning, säger Henrik Jönsson.

Inräknat två utvecklare på Filippinerna sysselsätter BetterWealth i dag sju personer. Såväl vd:n Lennart Lundqvist som bröderna Jönsson har en bakgrund från finanssektorn, bland annat Danske Capital och BlackRock, medan teknikchefen Andreas Pålsson var med och grundade Malmöbolaget Brisk.

Erik Olausson

I våras fick BetterWealth ett efterlängtat godkännande från Finansinspektionen att bedriva värdepappershandel. Som en konsekvens har finanskoncernen Collector och Bonniers […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Wesports fyller på kassan

    Bara några dagar efter att Rapidus berättat om vd-bytet i Malmöbaserade Wesports kommer nästa nyhet. Bolaget fyller på kassan med 130 Mkr genom en företrädesemission. Så mycket värderas bolaget till.

  • Snålt utfall för Aqilion

    Det bidde bara en tumme av Aqilions nyemission. Knappt 42 procent av det önskade kapitalet kom in och nu tvingas vd Sarah Fredriksson dra ned på takten. – Det är trist, och extremt tufft för alla just nu, säger hon.

  • Inarea lyfter blicken mot taket

    Golvläggningskoncernen Inarea fortsätter serieförvärva, denna gång en undertaksmontör. Det innebär ett avsteg från ursprungstanken att konsolidera golvbranschen. Vd Rikard Fransson drar fördel av att ha ett starkt kassaflöde i en svag marknad.

  • Rejält tillskott i kassan för el-sparare

    Lundabaserade Emulate Energy stänger sin Serie A-runda och får två nya internationella delägare. Så här stort blev tillskottet och så ska pengarna användas.

  • Första kvartalets skånska vinnare

    Sex skånska aktier har stigit med mer än 100 procent under årets första kvartal. Och den aktie som gått allra bäst steg med nästan 400 procent. Rapidus har listan på bäst och sämst på börsen hittills i år.

  • Förmögenhetsförvaltarens tillväxtrecept

    Ericsson & Partners är något av en doldis i Malmö. Men förra året växlade förmögenhetsförvaltaren upp ordentligt med en tillväxt på 50 procent. Vice vd Jacob Malmberg förklarar vad som ligger bakom.

  • Helsingborgsprofilens bolag stänger runda

    Helsingborgsbaserade Payzlip med Acke Salem i spetsen stänger en finansieringsrunda ledd av regionala näringslivsprofiler. Rundan blev dock mindre än ursprungligen tänkt. Så här länge räcker pengarna.

  • Advenica rustar för fortsatt lönsamhet

    Cybersäkerhetsbolaget Advenica har börjat året med att få in flertalet miljonorder. I en orolig omvärld ser vd Marie Bengtsson inget som talar emot att tillväxt- och lönsamhetsresan fortsätter.

  • Wallenberg går in i 34-bolag

    Ideonbaserade Nordic Forestry Automation, som Rapidus utsåg till 34:a år 2023, får in ett Wallenbergbolag som ny delägare. Det här ska den nya investeringen räcka till.

  • Finansprofilens nya investerargiv

    Life science-sektorn lider svårt av kapitalbrist. Det ska Medicon Village i Lund råda bot på, och lanserar därför Medicon Village Investor Panel, MVIP. Initiativtagare är en välbekant finansprofil.