tisdag 20 maj 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Collector-backat BetterWealth får grönt ljus från Finansinspektionen

I våras fick BetterWealth ett efterlängtat godkännande från Finansinspektionen att bedriva värdepappershandel. Som en konsekvens har finanskoncernen Collector och Bonniers riskkapitalgren NFT Ventures gått in med ytterligare 8,8 miljoner kronor i Malmöbolaget, som bedriver automatiserad portföljförvaltning online.

Grundtanken med BetterWealth är att använda maskininlärning och ekonomiska teorier om riskhantering för att skräddarsy fondportföljen åt varje enskild sparare. Exempelvis viktar algoritmen automatiskt över till säkrare tillgångar när marknaden blir mer volatil.

Målgruppen är privatpersoner med minst 50.000 kronor att investera och här har BetterWealth redan öppnat dörren. Målet i år är att få in 100 miljoner kronor i förvaltat kapital men dit har bolaget en bit kvar, uppger David Jönsson som grundat BetterWealth tillsammans med sin bror Henrik Jönsson samt Andreas Pålsson.

– 2019 siktar vi på att nå 500-1.000 miljoner, säger David Jönsson till Rapidus.

Den största potentialen ser ledningen dock i att banker och andra finansbolag använder BetterWealths teknologi när deras kunder vill investera sina sparpengar.

Ett första sådant samarbete är redan på gång och är tänkt att gå skarpt innan årsskiftet, uppger David Jönsson utan att vilja nämna vem samarbetsparten är.

Klart är att BetterWealth sedan 2016 har ett rejält fotfäste i banksektorn genom att börsnoterade Collector-koncernen är delägare. Tillsammans med NFT Ventures, ett riskkapitalbolag sprunget ur Bonnier-sfären, är Collector Ventures i dag de största enskilda ägarna i BetterWealth, där grundartrion fortfarande har en majoritetspost.

För den vidare utvecklingen siktar BetterWealth på att bredda ägandet. Bolaget är i färd med att plocka in 15-20 miljoner kronor från i första hand riskkapitalbolag, varav hälften redan är på plats uppger David Jönsson.

De senaste åren har en rad varianter av automatiserad investeringsrådgivning dykt upp på marknaden. Bland dem finns Stockholmsbolagen Sigmastocks samt Lysa, som fått in en rad finanskändisar i ägarledet.

– Det är inte många som erbjuder denna typ av förvaltningstjänst till privatpersoner. Mest lika oss är Scalable Capital i Storbritannien. De fokuserar på smart riskhantering och riktar in sig på kunder som söker en mer sofistikerad investeringslösning, säger Henrik Jönsson.

Inräknat två utvecklare på Filippinerna sysselsätter BetterWealth i dag sju personer. Såväl vd:n Lennart Lundqvist som bröderna Jönsson har en bakgrund från finanssektorn, bland annat Danske Capital och BlackRock, medan teknikchefen Andreas Pålsson var med och grundade Malmöbolaget Brisk.

Erik Olausson

I våras fick BetterWealth ett efterlängtat godkännande från Finansinspektionen att bedriva värdepappershandel. Som en konsekvens har finanskoncernen Collector och Bonniers […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Mistbase-grundaren laddar om

    Saas-bolaget Peak Energy är Mistbase-grundaren Michal Stalas nya satsning, åtta år efter att han sålde Mistbase för uppåt 150 Mkr. Nu vill han utveckla mjukvara för optimering av elanvändning.

  • De ska tina upp life science-frosten

    Finansprofilen Markus Neuding samlar tunga namn till MVIP, panelen som ska råda bot på kapitalbristen i life science-sektorn. Tio namnkunniga personer från bland annat Fåhraeus Startup & Growth, EQT och Nordic Angels finns med. Rapidus har hela listan.

  • Lågkonjunkturen behåller sitt grepp

    Skånsk ekonomi befinner sig fortsatt i ett tufft läge och den som hoppas på bättre tider får vänta. Näringslivet kämpar, hushållen har det tufft och osäkerheten om framtiden är påtaglig. Det framgår av en ny konjunkturrapport.


  • Mistbase-grundaren laddar om

    Saas-bolaget Peak Energy är Mistbase-grundaren Michal Stalas nya satsning, åtta år efter att han sålde Mistbase för uppåt 150 Mkr. Nu vill han utveckla mjukvara för optimering av elanvändning.

  • De ska tina upp life science-frosten

    Finansprofilen Markus Neuding samlar tunga namn till MVIP, panelen som ska råda bot på kapitalbristen i life science-sektorn. Tio namnkunniga personer från bland annat Fåhraeus Startup & Growth, EQT och Nordic Angels finns med. Rapidus har hela listan.

  • ”Det råder investeringsstopp i life science”

    Svenska entreprenörer inom life science är för dåliga på att pitcha. Danskarna är mycket bättre. Det sa två föredragshållare på torsdagen vid ett stort seminarium i Lund. Här följer fler misstag som bolagen gör.

  • Kvinnliga investerare krokar arm med Small Cap Partners

    Nätverket Femown vill inspirera kvinnor att investera mera. Nu har ett gäng medlemmar bildat ett gemensamt bolag och gjort sin första investering.

  • Bimobject på förvärvsoffensiv

    Bimobject köper Malmöbolagen Green Metrica och Lumea AI Plattform, som båda är inriktade på artificiell intelligens. Bygginformationsbolaget redovisar också siffror för årets första kvartal, som visar att vd-karusellen blivit en kostsam historia.

  • Small Cap Partners köper Osby-bolag

    I sitt sjätte investeringsbolag har Small Cap Partners släppt fokus på golvbranschen. Men kapital att spendera har blivit mindre, och då blir förvärven färre, berättar Jonas Forsvall för Rapidus.

  • Filippa K blir del av Mellby Gård

    Herrkonfektionskedjan Oscar Jacobson, som helägs av Malmöbaserade Mellby Gård, köper damkonfektionsbolaget Filippa K. – Det var dags för ett nytt steg, säger Mellby Gårds vice vd Sven Knutsson.

  • Dan Olofsson köper Qgroup

    Qgroup skrotar börsplanerna. I stället köps IT-konsultkoncernen upp av Danir-kontrollerade Nexer Group. – Det här blir än mycket bättre lösning än att gå till börsen, säger Qgroups vd Jon Carvell.

  • Elva11 får ny storägare

    Konsultbolaget Elva11, med grundaren och vd Jim Roslund i spetsen, säkrar 20 miljoner kronor i en investering från ett Dubaibaserat investmentbolag som blir ny storägare och även tar en styrelseplats.

  • Iconovo skär ned

    Inhalatorföretaget Iconovo i Lund säger upp 40 procent av personalen. Samtidigt aviseras en nyemission. – Det är tuffa tider, vi måste fokusera och prioritera, säger vd Johan Wäborg.