torsdag 3 juli 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Collector-backat BetterWealth får grönt ljus från Finansinspektionen

I våras fick BetterWealth ett efterlängtat godkännande från Finansinspektionen att bedriva värdepappershandel. Som en konsekvens har finanskoncernen Collector och Bonniers riskkapitalgren NFT Ventures gått in med ytterligare 8,8 miljoner kronor i Malmöbolaget, som bedriver automatiserad portföljförvaltning online.

Grundtanken med BetterWealth är att använda maskininlärning och ekonomiska teorier om riskhantering för att skräddarsy fondportföljen åt varje enskild sparare. Exempelvis viktar algoritmen automatiskt över till säkrare tillgångar när marknaden blir mer volatil.

Målgruppen är privatpersoner med minst 50.000 kronor att investera och här har BetterWealth redan öppnat dörren. Målet i år är att få in 100 miljoner kronor i förvaltat kapital men dit har bolaget en bit kvar, uppger David Jönsson som grundat BetterWealth tillsammans med sin bror Henrik Jönsson samt Andreas Pålsson.

– 2019 siktar vi på att nå 500-1.000 miljoner, säger David Jönsson till Rapidus.

Den största potentialen ser ledningen dock i att banker och andra finansbolag använder BetterWealths teknologi när deras kunder vill investera sina sparpengar.

Ett första sådant samarbete är redan på gång och är tänkt att gå skarpt innan årsskiftet, uppger David Jönsson utan att vilja nämna vem samarbetsparten är.

Klart är att BetterWealth sedan 2016 har ett rejält fotfäste i banksektorn genom att börsnoterade Collector-koncernen är delägare. Tillsammans med NFT Ventures, ett riskkapitalbolag sprunget ur Bonnier-sfären, är Collector Ventures i dag de största enskilda ägarna i BetterWealth, där grundartrion fortfarande har en majoritetspost.

För den vidare utvecklingen siktar BetterWealth på att bredda ägandet. Bolaget är i färd med att plocka in 15-20 miljoner kronor från i första hand riskkapitalbolag, varav hälften redan är på plats uppger David Jönsson.

De senaste åren har en rad varianter av automatiserad investeringsrådgivning dykt upp på marknaden. Bland dem finns Stockholmsbolagen Sigmastocks samt Lysa, som fått in en rad finanskändisar i ägarledet.

– Det är inte många som erbjuder denna typ av förvaltningstjänst till privatpersoner. Mest lika oss är Scalable Capital i Storbritannien. De fokuserar på smart riskhantering och riktar in sig på kunder som söker en mer sofistikerad investeringslösning, säger Henrik Jönsson.

Inräknat två utvecklare på Filippinerna sysselsätter BetterWealth i dag sju personer. Såväl vd:n Lennart Lundqvist som bröderna Jönsson har en bakgrund från finanssektorn, bland annat Danske Capital och BlackRock, medan teknikchefen Andreas Pålsson var med och grundade Malmöbolaget Brisk.

Erik Olausson

I våras fick BetterWealth ett efterlängtat godkännande från Finansinspektionen att bedriva värdepappershandel. Som en konsekvens har finanskoncernen Collector och Bonniers […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Skånska börsvinnare första halvåret

    De skånska börsbolagen har gått rejält bättre än rikssnittet hittills i år. Men det finns en förklaring som är ganska nedslående. Rapidus har listan på bäst och sämst under första halvåret.

  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Hänt i vecka 26

    Ledningen hoppar av i Enzymatica och Peab medverkar till att sänka Sveriges koldioxidutsläpp med 7 procent. Det är några av nyheterna från förra veckan.


  • Skånska börsvinnare första halvåret

    De skånska börsbolagen har gått rejält bättre än rikssnittet hittills i år. Men det finns en förklaring som är ganska nedslående. Rapidus har listan på bäst och sämst under första halvåret.

  • Qvickly startar om med ny vd – igen

    Turbulensen i betaljätten Klarna har öppnat upp för mindre aktörer. Malmöbaserade Qvickly är en av dessa. – Vi har tagit en del business inom e-handel det senaste halvåret, säger nytillträdde vd:n Malin Jonsson Skogman. 

  • Avionero skänker tio procent – vill att resejättarna gör samma sak

    Efter nedmonteringen av USAID utmanar Avionero resebranschen att donera mer till välgörenhet. — Marginalerna i branschen är så pass bra, säger vd Lars Kristensson.

  • Farväl till Lundabolaget

    Combigenes miljardavtal med Spark Therapeutics sprack. Därefter lämnade bolaget Skåne. I början av året fick samtliga anställda, inklusive vd Peter Ekolind, gå – och nu kommer spiken i kistan när hela forskningsverksamheten avvecklas.

  • Aktietips inför sommaren

    Skånska aktier har som vanlig haft svårt att glädja sina ägare det senaste året. Det har varit många genomklappningar, men innebär det att det finns lågprisfynd att göra nu? Rapidus har tagit en koll på vad proffsen gör i vår region.

  • Techprofil går in i Ifrågasätt

    Lunda-startupen Ifrågasätt Media får i samband med en kapitalrunda in välkända namn i ägarskaran, en Saas-veteran och ett kvinnligt nätverk. – Vi får in en ägare som vet hur man skalar upp, säger vd Gustav Hjärne.

  • LU Ventures parerar tufft investeringsklimat

    Lunds universitets investeringsbolag, LU Ventures, växer trots ett tufft investeringsklimat. – Vi behöver göra exits för att överleva. Även det här året är tufft men sedan hoppas vi att det vänder, säger vd Christine Widstrand.

  • Fåhraeus ny storägare i Iconovo

    Fyndpris eller inte? Idag avslöjar Lundabolaget Icononvo att det är Christer Fåhraeus andra fond, FSG Fund II, som är ny storägare efter att aktien rasat i fyra års tid. I dag väljs Christer Fåhraeus in i styrelsen.

  • ”Innan du anställer – kolla först om AI kan göra jobbet”

    På Malmöföretaget Getaccept har vd Samir Smajic satt upp tydliga riktlinjer för att öka AI-användningen. Han vill se fler chefer göra likadant.

  • Airpark snor Aimo-chefen

    Helsingborgsbolaget Airpark genomför en försenad finansieringsrunda och gör samtidigt ett tungt nyförvärv från parkeringsjätten Aimo. Så här mycket fick bolaget in och det ska pengarna användas till.