fredag 28 mars 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Spiideo tredubblar omsättningen – öppnar kontor i USA

Försäljningen börjar lossna för Malmöbolaget Spiideo, som med närmare 100 sportklubbar i kundlistan tredubblade omsättningen senaste räkenskapsåret till 6,6 miljoner kronor. Ett nytt säljkontor i USA ska elda på utvecklingen.

Liksom i Europa är det i USA och Kanada framförallt fotbollsklubbar som börjat använda Spiideos teknik, däribland Toronto FC och Tampay Bay Rowdies. Men även lag inom ishockey, volleyboll, basket och inomhusfotboll lockar på andra sidan Atlanten, där Spiideo anställt amerikanen Nate Winkel för att leda arbetet.

Spiideos mjukvara används för att automatiskt styra Axis-kameror uppsatta på arenor och inomhushallar, sy ihop olika kameravyer från matcher och träningar och hantera lagring och delning av klippen. Utöver initial betalning vid installationen får Spiideo återkommande intäkter genom en slags abonnemangsmodell från de klubbar som använder tekniken. Fredrik Ademar, som är produkt- och marknadsansvarig, vill inte ge någon exakt prognos för 2018 men säger att bolaget minst kommer dubbla omsättningen även i år. Resultatmässigt har Spiideo en bit kvar, 2017 slutade förlusten på -9 miljoner kronor.

– Vi hade sannolikt kunnat visa vinst i dag om vi inte expanderat i den omfattning vi gör. Men vi känner att det är rätt att växa nu, säger Fredrik Ademar till Rapidus.

Med ett antal nyanställningar under sommaren sysselsätter Spiideo i dag 17 personer. Merparten av de nytillkomna är säljpersonal men även utvecklare då bolaget jobbar med nya varianter av tekniken. En utmaning är att addera mer analys av exempelvis spelares rörelsemönster men samtidigt presentera informationen på ett intuitivt sätt för tränare som har sport, snarare än teknik, för ögonen.

– Här tror jag till exempel att augmented reality som en del av upplevelsen för tränarna kan bli stort. Vi har ett antal spår vi följer inom detta, säger Fredrik Ademar.

Senast Spiideo fyllde på kassan var sommaren 2017 då bolaget fick in nio miljoner kronor och två nya delägare: Jan Swedin och Johan Henckel, med en gemensam bakgrund från IT Gården i Landskrona och Helsingborgsbolaget Inyett. I ägarlistan syns även LMK och Almi Invest Syd.

Erik Olausson

Försäljningen börjar lossna för Malmöbolaget Spiideo, som med närmare 100 sportklubbar i kundlistan tredubblade omsättningen senaste räkenskapsåret till 6,6 miljoner […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Helsingborgsprofilens bolag stänger runda

    Helsingborgsbaserade Payzlip med Acke Salem i spetsen stänger en finansieringsrunda ledd av regionala näringslivsprofiler. Rundan blev dock mindre än ursprungligen tänkt. Så här länge räcker pengarna.

  • Advenica rustar för fortsatt lönsamhet

    Cybersäkerhetsbolaget Advenica har börjat året med att få in flertalet miljonorder. I en orolig omvärld ser vd Marie Bengtsson inget som talar emot att tillväxt- och lönsamhetsresan fortsätter.

  • Wallenberg går in i 34-bolag

    Ideonbaserade Nordic Forestry Automation, som Rapidus utsåg till 34:a år 2023, får in ett Wallenbergbolag som ny delägare. Det här ska den nya investeringen räcka till.

  • Additude-grundaren bygger nytt IT-bolag

    Additude-grundaren Jim Roslund är tillbaka i IT-branschen. Med en grupp tidigare Tretton37-medarbetare och deras uppdrag som grund drar han igång ett nytt IT-konsultbolag. Och gissa vad bolaget heter.

  • Säkra kommentarsfält – en lönsam historia?

    Ifrågasätt Media vill återuppliva kommentarsfunktioner på nätet och göra dem trollfria. Nu öppnas en investeringsrunda som ska räcka till svarta siffror.

  • Alteri Care satsar globalt

    Efter satsningen på internationell expansion närmar sig vårdtechbolaget lönsamhet – och ska revolutionera sjukvården i Zimbabwe.

  • Hon tar över rodret på Softhouse

    I fjol tog Stina Åkesson plats i vd-stolen på teknikbolaget Ourliving. Nu kliver hon även in i en vd-roll på ägarbolaget Softhouse. Här berättar den förre AF-borgbossen om ett turbulent fjolår.

  • Eletives sämsta år – 40 procent upp

    Det snabbväxande Malmöbolaget Eletive gjorde sitt hittills sämsta år i fjol. Och då var tillväxten ändå 40 procent. — I år kommer vi att passera 100 miljoner i ARR, säger vd Marcus Wennmo.

  • Tretton37: Kundinformationen till salu

    Efter att Tretton37 gått i konkurs är tillgångarna i bolaget nu till salu. En köpare kan överta varumärket Tretton37, kunddata värt nästan 90 miljoner kronor om året – och telefonnumren till 180 IT-konsulter.

  • Refined raffinerar marginalen

    IT-bolaget Refined i Malmö är något så ovanligt som ett scaleup-bolag som står på egna fötter med vinst. Medgrundaren Emil Sjödin lägger ett 2024 bakom sig med höjd marginal.