tisdag 1 juli 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Mikz gör affärer i Asien – Dan Olofsson satsar vidare

Efter skilsmässan från United Influencers i början av 2017 har Mikz slutit ett 30-tal affärer, främst i Asien uppger vd Istvan Beres. Till våren räknar han med att intäkterna ska börja ticka in för Malmöbolaget, där Dan Olofsson fortsätter att investera mångmiljonbelopp.

Från att tidigare ha fokuserat på den egna appen, där inlägg från kändisar som Isabella Löwengrip och golffamiljen Parnevik blandats med betalt innehåll från olika företag, satsar Mikz i dag helt på att vara ett slags automatiserat marknadstorg för marknadsföring via så kallade influencers.

Löwengrip och Parnevik är tydliga exempel, men enligt Istvan Beres finns det en lång svans med uppåt 400.000 microinfluencers bara i Sverige – personer som var och en inte har så många följare i sociala medier men som tillsammans ändå når en stor målgrupp. Det är här Mikz kommer in i bilden. Det senaste året har bolaget utvecklat en teknik för att automatiskt koppla samman reklamköpare med influencers och ge statistik på genomslaget.

– Vi tror mycket på microinfluencers och i Asien är det stort. Därför har vi vår testmarknad där, säger Istvan Beres.

Han uppger att Mikz skrivit ett 30-tal avtal med såväl reklamköpare som olika influencer-nätverk, främst i Asien men även i Storbritannien samt Norge och Sverige. Affärsmodellen bygger på att Mikz får licensintäkter från de reklamköpare som använder tekniken.

Danir har sedan starten investerat en bra bit över 300 miljoner kronor i Mikz. För att utnyttja förlustavdragen i Mikz gav Danir under 2017 ett koncernbidrag till bolaget på 144 miljoner kronor. I våras gjordes sedan en utdelning på 98 miljoner kronor till ägarna, där nästan allt gick tillbaka till Danir. Efter skatteeffekter slutade Danirs nettoinvestering i Mikz under 2017 därför på 14 miljoner kronor, uppger finanschefen Niclas Lundin. ”Vi har en fortsatt positiv syn på att slutkalkylen ska bli bra” skriver han i ett mejl till Rapidus.

Istvan Beres vill inte uttala sig om någon omsättningsprognos för Mikz men säger att intäkterna kommer börja rulla in ordentligt först 2019.

– Målsättningen i år är främst att testa affärsidén, säger han.

Enligt Istvan Beres sysselsätter Mikz runt 30 personer, inräknat de konsulter från Danir-ägda Sigmakoncernen som står för den tekniska utvecklingen.

Parallellt med Mikz har Danir kvar en majoritetsandel i norsk-svenska United Influencers, som företräder ett 100-tal svenska och norska profiler med stora följarskaror i sociala medier. United Influencers omsättning steg med drygt 70 procent under 2017 till 72 miljoner kronor. Rörelseresultatet var -7 miljoner efter investeringskostnader, enligt moderbolagets årsredovisning.

Erik Olausson

Efter skilsmässan från United Influencers i början av 2017 har Mikz slutit ett 30-tal affärer, främst i Asien uppger vd […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Skånska börsvinnare första halvåret

    De skånska börsbolagen har gått rejält bättre än rikssnittet hittills i år. Men det finns en förklaring som är ganska nedslående. Rapidus har listan på bäst och sämst under första halvåret.

  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Hänt i vecka 26

    Ledningen hoppar av i Enzymatica och Peab medverkar till att sänka Sveriges koldioxidutsläpp med 7 procent. Det är några av nyheterna från förra veckan.


  • Qvickly startar om med ny vd – igen

    Turbulensen i betaljätten Klarna har öppnat upp för mindre aktörer. Malmöbaserade Qvickly är en av dessa. – Vi har tagit en del business inom e-handel det senaste halvåret, säger nytillträdde vd:n Malin Jonsson Skogman. 

  • Avionero skänker tio procent – vill att resejättarna gör samma sak

    Efter nedmonteringen av USAID utmanar Avionero resebranschen att donera mer till välgörenhet. — Marginalerna i branschen är så pass bra, säger vd Lars Kristensson.

  • Techprofil går in i Ifrågasätt

    Lunda-startupen Ifrågasätt Media får i samband med en kapitalrunda in välkända namn i ägarskaran, en Saas-veteran och ett kvinnligt nätverk. – Vi får in en ägare som vet hur man skalar upp, säger vd Gustav Hjärne.

  • ”Innan du anställer – kolla först om AI kan göra jobbet”

    På Malmöföretaget Getaccept har vd Samir Smajic satt upp tydliga riktlinjer för att öka AI-användningen. Han vill se fler chefer göra likadant.

  • Arvskifte i Danir – långt ifrån ”Succession”

    Dan Olofsson har länge varit en av Skånes mest färgstarka entreprenörer. Men nu är det sonen Johan Glennmo som leder familjens miljardimperium – med låg profil. På Rapidus frukostträff berättade han om ett odramatiskt och naturligt maktövertagande.

  • Mistbase-grundaren laddar om

    Saas-bolaget Peak Energy är Mistbase-grundaren Michal Stalas nya satsning, åtta år efter att han sålde Mistbase för uppåt 150 Mkr. Nu vill han utveckla mjukvara för optimering av elanvändning.

  • Bimobject på förvärvsoffensiv

    Bimobject köper Malmöbolagen Green Metrica och Lumea AI Plattform, som båda är inriktade på artificiell intelligens. Bygginformationsbolaget redovisar också siffror för årets första kvartal, som visar att vd-karusellen blivit en kostsam historia.

  • Dan Olofsson köper Qgroup

    Qgroup skrotar börsplanerna. I stället köps IT-konsultkoncernen upp av Danir-kontrollerade Nexer Group. – Det här blir än mycket bättre lösning än att gå till börsen, säger Qgroups vd Jon Carvell.

  • Finch sätter sin AI i hårdträning

    Techprofilen Hannah Meiton och hennes Ampli Ventures investerade i början av året i Malmöbaserade AI-bolaget Finch. Nu kliver hon in i styrelsen för att sätta bolagets AI-modell i hårdträning.

  • Stjärnspäckad styrelse i Elva11

    Nyligen gjorde Additude-grundaren Jim Roslund comeback i IT-branschen med det nystartade konsultbolaget Elva11. Nu tar styrelsen form. Utöver ordförande tar andra tunga technamn och internationella profiler plats i styrelsen. Rapidus har namnen.