torsdag 21 november 2024

inloggad som

Nya investerare skulle ta Innenco till börsen – nu rasar en öppen ägarstrid

En rad tunga namn med Staffan Bergqvist i spetsen gick i våras in med kapital i Skånebolaget Innenco, som utvecklat en lösning för minskad energianvändning i byggnader. Sedan dess har en ägarstrid brutit ut. Två delägare som entledigades från styrelsen under sommaren har bett Bolagsverket att ogiltigförklara beslutet och även ifrågasatt giltigheten i vårens andra emission.

Innenco grundades av Lundaforskaren Jonathan Karlsson och är baserat på en patentsökt lösning som beräknas kunna minska energianvändningen i byggnader med upp till 80 procent. Tekniken bygger på ett lågtemperatursystem, som genom den egenutvecklade värmeväxlaren ska fördela värme och kyla optimalt.

Inför en internationell expansion tog bolaget i två rundor under våren in totalt tio miljoner kronor i nyemissioner riktade till en celeber skånsk ägarskara. Bland investerarna återfinns entreprenören Henrik Jönsson och investmentbolaget HCN Groups Staffan Bergqvist. Bolaget har planer på att gå till börsen inom 1-2 år.

Nu ifrågasätter två tidiga investerare i Innenco – Tomas Jonsson och Attila Huseinov – förfarandet vid en av emissionerna och giltigheten i att Staffan Bergqvist och Henrik Jönsson alls är att betrakta som aktieägare. Det enligt ett protestbrev till Bolagsverket som Rapidus tagit del av.

Tidigare under augusti vände sig även Tomas Jonsson och Attila Huseinov till Bolagsverket och bad myndigheten bortse från inkomna handlingar som visar att de båda fått lämna styrelsen.

”Handlingen som ingetts är ingen extra bolagsstämma i Innenco International AB eftersom kallelse ej skett enligt bestämmelserna i aktiebolagslagen och bolagsordningen för bolaget”, skriver de bland annat.

Staffan Bergqvist menar att duons förfarande är anmärkningsvärt.

“De har båda närvarat vid samtliga stämmor i bolaget och stått bakom samtliga beslut om nyemissioner samt tilldelning av aktier”, skriver han i ett mejl till Rapidus.

Till följd av invändningarna från Jonsson och Huseinov, samt Rapidus frågor, har Staffan Bergqvist, Henrik Jönsson och Jonathan Karlsson – i egenskap av aktieägare – beslutat att begära en extra bolagsstämma. Målet med den är att undvika fortsatta tvister och på nytt hantera frågan om entledigandet av Tomas Jonsson och Attila Huseinov. Staffan Bergqvist uppger för Rapidus att majoriteten av aktieägarna saknar förtroende för Jonsson och Huseinov, vars förehavande inom bolaget för närvarande utreds.

“Vi anser inte att Jonsson eller Huseinov har skäl för sina påståenden rörande ägarfördelningen i bolaget men för god ordnings skull har en utredning initierats för att klargöra ägarfördelningen. […] Vi anser inte att meningsskiljaktigheter med Jonsson och Huseinov påverkar bolagets utvecklingspotential och framgångsresa. Vi kommer att fortsätta arbeta målmedvetet med att sätta bolaget på kartan”, skriver Staffan Bergqvist.

Rapidus har i flera dagar försökt nå Tomas Jonsson och Attila Huseinov för en kommentar. Vid sidan av sitt engagemang i Innenco står duon bakom en rad olika fastighetsbolag som bedriver öppenvård och HVB-hem i Malmöområdet. Vid två tillfällen har de anmälts av Inspektionen för vård och omsorg, bland annat för att de ska ha bedrivit verksamhet utan tillstånd.

Felicia Frithiof
Emiliano Strauss

En rad tunga namn med Staffan Bergqvist i spetsen gick i våras in med kapital i Skånebolaget Innenco, som utvecklat […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Precise ser ljuset

    Efter sju svåra år och åtta bedrövelser ser Lundabolaget Precise Biometrics ut att gå mot vinst och positivt kassaflöde. – Riktningen ser mycket bra ut, säger vd Joakim Nydemark.

  • … men tungt år för Skånes näringsliv

    Fler delar inom det skånska näringslivet står inför stora utmaningar. Det framgår av höstens utgåva “Skånsk konjunktur 2024”, som ges ut av Sparbanken Skåne och Øresundsinstituttet. Dessa är utmaningarna.

  • Alfa Laval spår kraftig tillväxt

    Alfa Laval räknar med en rejält ökad försäljning under kommande år. Den globala energiomställningen, med nya affärsområden, är en viktig drivkraft. Se här hur mycket vd Tom Erixon räknar med att växa.


  • Alfa Laval spår kraftig tillväxt

    Alfa Laval räknar med en rejält ökad försäljning under kommande år. Den globala energiomställningen, med nya affärsområden, är en viktig drivkraft. Se här hur mycket vd Tom Erixon räknar med att växa.

  • ”Det är dags att satsa”

    Malmöbaserade Haki Safety som tillverkar byggnadsställningar har lämnat sparbetingen bakom sig. Med ett förvärv för 100 Mkr markerar vd Sverker Lindberg att det är dags att satsa.

  • Thule gör miljardförvärv

    Fritidsprylföretaget Thule i Malmö köper australiensiska Quad Lock som tillverkar mobiltelefonhållare för cyklar och motorcyklar. – Nu tar vi Thule till nästa nivå, säger vd Mattias Ankarberg.

  • Lättnadsrally i Thule

    Börsbolagens rapporter för årets tredje kvartal fortsätter att strömma in. Bland dagens rapporter finns Haki Safety, Swedencare, Lime Technologies och Thule som fick aktiemarknaden att pusta ut.

  • Thule flyttar huvudkontoret

    Thule Groups huvudkontor lämnar de nuvarande lokalerna vid Mobilia i Malmö. Nästa sommar går flyttlasset.

  • Bära eller brista för OXE Marine

    Båtmotortillverkaren OXE Marine i Ängelholm lanserar ett omfattande rekapitaliseringspaket på totalt 320 miljoner kronor. Men det är inte i hamn och om det spricker är en konkurs sannolik. Se här vad det hänger på.

  • Drömsiffror i Tepe

    En omsättning på nästan 1,3 miljarder, bruttomarginal 75 procent, rörelsemarginal på nästan 40 procent. Dessa siffror låter som en dröm för de flesta företagare. För Tepe Munhygienprodukter i Malmö, med vd Hanna Hageberg Hammar, är de ett faktum.

  • Gasporox- en startup som blev lönsam

    Gasporox är bolaget som startade med en uppfinning på Lunds Universtitet. Efter åtta förlustår på börsen ser det ut som att vd Märta Lewander Xu skapat ett lönsamt företag.

  • OXE Marine i finansknipa

    Båtmotortillverkaren OXE Marine i Ängelholm upprättar kontrollbalansräkning. Trots en ökande försäljning har bolaget långt kvar till positivt kassaflöde.

  • Så ska han dubbla försäljningen

    – Jag har suttit i styrelsen i fem år, det vore konstigt om jag ville ändra allt nu när jag är vd. Det säger Thule Groups koncernchef sedan snart ett år, Mattias Ankarberg. Men hur ska han klara ett extremt ambitiöst tillväxtmål? I en intervju med Rapidus berättar han om Thules väg framåt.