torsdag 22 februari 2024

inloggad som

Region Skåne bäddar för nytt ESS-projekt

Region Skånes regionala utvecklingsnämnd har beslutat att satsa 4,5 miljoner kronor på aktiviteter för ökade samarbeten mellan akademi och företag inom materialvetenskap, förutsatt att en VinnVäxt-ansökan går igenom. Besked väntas efter djupintervjuer hos Vinnova i oktober.

Smarta material är ett av de tre innovationsområden som Region Skåne definierades 2012. Det tänkta projektet, som kallas 4Mat, har en totalbudget på 42 miljoner kronor fram till 2021. Utöver Region Skåne finns en rad skånska och danska aktörer med som projektpartner, däribland Science Village Scandinavia, Lunds och Malmös universitet samt klusterorganisationen Medicon Valley Alliance och danska Linx, Linking Industry to Neutrons and X-rays.

– Syftet med 4Mat är att skapa interaktionsytor mellan företagen och akademin så att näringslivet verkligen ska kunna dra nytta av satsningarna Max IV och ESS. Om ansökan godkänns blir detta en av de största satsningarna för Region Skåne inom smarta material. Tidigare satsningar är exempelvis ProNano, Vanguard och Open Lab Skåne, säger Daniel Kronmann på Region Skånes avdelning för regional utveckling.

4Mat-projektet ska enligt planen innehålla utvecklingen av tre plattformar där alla intressenter från företag och akademi ska kunna samarbeta: en portal för industriellt driven forskning för korta projekt, gamla och nya testbäddar inom materialområdet, samt gemensamma möten som ska samla regionens klusterorganisationer, forskningsparker och inkubatorer.

Elisabet Ottosson

Region Skånes regionala utvecklingsnämnd har beslutat att satsa 4,5 miljoner kronor på aktiviteter för ökade samarbeten mellan akademi och företag […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • “Odlat kött blir billigare än ko”

  ,
  Re:meat är först i Sverige med att utveckla odlat kött. Nu söker Malmöbolaget långsiktiga investerare som vet hur man bygger upp industrier från grunden.

 • Blåste Akelius liv i skoldebatten?

  Den avblåsta affären där Roger Akelius skulle köpa 25 procent av Academedia är en av de mest bisarra händelser som blivit mediastoff i svenskt näringsliv sedan millennieskiftet. Men det finns en enkel förklaring till att det blev så galet.

 • Rollatorbroms körde i diket

  Medeonbolaget Brillanze pausar försöken att få ut sina rollatorbromsar på marknaden och satsar istället på sina trasselfria fiskerullar. Bolaget håller nu på att resa 6 miljoner kronor för att snabba på utrullningen.

 • Tufft år för poolförsäljaren

  Konjunkturen och räntan var inte nådig mot poolföretaget Gullberg & Jansson i Helsingborg under 2023. Försäljningen dök och vinst vändes till förlust.