fredag 23 februari 2024

inloggad som

Avalanche Studios och Coffee Stain först ut i DevHub

Avalanche Studios blir första stora hyresgästen för DevHub, det nya center för spelutveckling som öppnar på måndag i Blackberrys gamla kontor i Malmö. Även Mediocre-grundaren Henrik Johanssons nya bolag flyttar in samt Skövdebaserade Coffee Stain Publishing, som därmed etablerar en filial i Malmö.

Coffee Stain Publishing är en relativt nybildad gren av spelutvecklingsbolaget Coffee Stain Studios, vars succéspel Goat Simulator gav en omsättning på 75 miljoner kronor – med 39 miljoner i vinst – bara under 2017. Publishing-grenen bedriver ingen egen utveckling utan ska identifiera externa spelproduktioner att förlägga eller spelbolag att investera i.

Övriga aktörer som flyttar in direkt är Avalanche, som planerar att bli 30-talet anställda i Malmö på sikt, Frogsong Studios, branschorganisationen Dataspelsbranschen samt Longhand Electric, grundat av Henrik Johansson. Därtill har Apoapsis Games skrivit på hyreskontrakt. Peter Lübeck, chef för initiativtagaren Game Habitat, räknar med att 40-50 personer ska arbeta i huset under hösten och 120 personer inom 1,5 år.

– Det är den takten vi måste hålla för att få det att fungera ekonomiskt. Det är en aggressiv plan men vi möter också stort intresse, även utanför Sverige, så jag är försiktigt optimistisk, säger han till Rapidus.

Game Habitat har inget eget startkapital men har fått initiala hyresrabatter av fastighetsägaren Vasakronan, uppger Peter Lübeck. I kombination med förskottsbetalning av de bolag som flyttar in från dag ett hoppas han att kalkylen ska gå ihop så att Game Habitat inte behöver använda sig av den hyresgaranti på en miljon kronor som Malmö stad klubbade i somras.

Erik Olausson

Avalanche Studios blir första stora hyresgästen för DevHub, det nya center för spelutveckling som öppnar på måndag i Blackberrys gamla […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • “Odlat kött blir billigare än ko”

  ,
  Re:meat är först i Sverige med att utveckla odlat kött. Nu söker Malmöbolaget långsiktiga investerare som vet hur man bygger upp industrier från grunden.

 • Blåste Akelius liv i skoldebatten?

  Den avblåsta affären där Roger Akelius skulle köpa 25 procent av Academedia är en av de mest bisarra händelser som blivit mediastoff i svenskt näringsliv sedan millennieskiftet. Men det finns en enkel förklaring till att det blev så galet.

 • Rollatorbroms körde i diket

  Medeonbolaget Brillanze pausar försöken att få ut sina rollatorbromsar på marknaden och satsar istället på sina trasselfria fiskerullar. Bolaget håller nu på att resa 6 miljoner kronor för att snabba på utrullningen.

 • Tufft år för poolförsäljaren

  Konjunkturen och räntan var inte nådig mot poolföretaget Gullberg & Jansson i Helsingborg under 2023. Försäljningen dök och vinst vändes till förlust.