fredag 26 april 2024

inloggad som

Tvättmaskin för rökdykare blir eget företag

Malmöbaserade Sandberg Development knoppar av ett nytt bolag. Utvecklingen av nybildade Rescues tvättmaskin för rökdykarutrustning har skett i Granuldisk, ett av Sandberg Developments dotterbolag.

Tvättmaskinen är framtagen specifikt för rökdykarutrustning, vars sot innehåller cancerogena ämnen.

– Granuldisk har i samarbete med räddningstjänster i Sverige utvecklat en maskin, baserad på Granuldisks diskteknik. Maskinen är speciellt anpassad, även storleksmässigt för att hantera den här typen av utrustning, som lufttuber till exempel. Avverkningstester har gjorts på att de här cancerogena ämnen försvinner, säger Sandberg Developments vd Martin Jonsson till Rapdius.

Initialt planerar Sandberg Development gå in med 3–5 miljoner kronor i Rescue, och enligt Martin Jonsson kan det bli mer efterhand. Maskinen har funnits på marknaden i över fyra år och säljs framförallt i Norden. Nu blickar man mot Europa och USA där tester beräknas ske inom kort.

Rescues kunder är framförallt brandväsen och räddningstjänster. Tvättmaskinen rengör kontaminerad utrustning som andningspaket, handskar, stövlar och hjälmar. Tvättmaskinen ersätter handtvätt som fortfarande sker idag och är en risk då cancerogena ämnen och sotpartiklar finns kvar i brandmännens utrustning.

Sandberg Development, och dotterbolagen Aimpoint och Granuldisk, finns i Fosie i Malmö. I fjol köpte Sandberg Development Scan Coins närliggande fastighet, som Rescue och Swatab kommer husera i. Sandberg Development har investerat i Swatab, som utvecklar ett filtersystem som ersätter tvätt- och sköljmedel, under sommaren.

Granuldisk utvecklar grovdiskmaskiner och omsatte 175 miljoner kronor 2017. Resultat efter finansiella poster landade på 1,8 miljoner kronor. Aimpoints omsättning 2017 var 754 miljoner kronor och resultat efter finansiella poster nära 200 miljoner kronor. Aimpoint utvecklar elektroniska sikten som mestadels används för jakt, sportskytte och militär verksamhet, och har utöver Malmö även tillverkning i Gällivare.

Familjeägda Sandberg Development-koncernen omsatte totalt drygt 1 miljard kronor 2017.  Sedan tidigare har Sandberg Development ägardelar i Helsingborgsbolaget Isec och omskrivna Orbital Systems samt Lundabolaget Camurus, som Sandberg var storägare i fram till börsnoteringen 2015 och fortfarande äger majoriteten av. Granuldisks vd Peter Schön blir inledningsvis vd för Rescue.

Emily Binks

Malmöbaserade Sandberg Development knoppar av ett nytt bolag. Utvecklingen av nybildade Rescues tvättmaskin för rökdykarutrustning har skett i Granuldisk, ett […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Så mycket tjänade skånska börs-vd:ar 2023

    Peter Nilsson, vd för Trelleborg, var Skånes bäst betalda börs-vd 2023. Men ytterligare tolv vd:ar tjänade över 10 Mkr. Rapidus har listan över Skånes bäst betalda börs-vd:ar. Så här mycket tjänade de under 2023.

  • Fetast plånbok vinner

    Efter en tolfteplats av fjorton i SHL måste något göras med hockeylaget Malmö Redhwaks. I brist på kommunalt stöd behövs det nya och kreativa samarbeten med näringslivet.

  • Blandad kompott i rapportfloden

    Fortsatt svag efterfrågan medan kostnadsjakt i bolagen putsar resultaten. Det är den trend som går att utläsa ur de skånska börsbolagens rapporter för det första kvartalet, även om bilden är mycket blandad. Vi sammanfattar mer än ett dussin färska skånska rapporter.