fredag 16 maj 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Sagan om de två skånska tornen

Kort sagt: Science Village Scandinavia har fastnat i byråkratin och spårvägen är än så länge inte mycket mer än en gigantisk störning i trafiken. Men flytten av 400 ESS-anställda visar att Lunds tyngdpunkt börjar förskjutas åt nordost. Samtidigt strävar Malmö åt motsatt håll.

Av Erik Olausson, chefredaktör

Max IV har visserligen varit igång sedan hösten 2016 och har i dag över 200 anställda på plats. Men annars har Brunnshögsområdet hittills mest gett sysselsättning åt byggarbetare när ESS-anläggningen stegvis förvandlas från lerig åker till högteknologisk forskningsanläggning. Kontorslokalerna är inte ens färdigbyggda än, de 400 anställda som flyttar hit från Medicon Village får arbeta i baracker till en början.

Andra storslagna visioner för området har i de flesta fall ännu inte lämnat ritbordet. Science Village Scandinavia – området mellan ESS och Max IV som enligt planen ska fyllas med bland annat konferenslokaler, nanoteknik-labb och gästbostäder – fick bakläxa från Länsstyrelsen som inte tyckte strålriskerna med ESS var tillräckligt kartlagda. Frågan ligger nu hos regeringen där forskningsminister Helene Hellmark Knutsson (S) i helgen lovade Sydsvenskan ett besked “i närtid”.

De stora bostads- och kontorskvarter som Lunds kommun planerar, inklusive en 120 meter hög skyskrapa vid Brunnshögstorget som blir lärdomsstadens i särklass synligaste landmärke, stoppades också efter frågorna om skyddszonen runt ESS. Men i början av maj fick kommunen klartecken och det är nu ingen tvekan om vad som väntar på sikt. Invånarantalet i Lunds kommun har ökat med 20.000 personer sedan millennieskiftet och prognosen pekar på ytterligare 20.000 invånare inom 20 år.

Mot en sådan anstormning biter inga argument om att bevara åkerjorden och med miljardsatsningen på spårvägen har Lunds kommun i praktiken förbundit sig till att låta expansionen ske åt nordost.

Samtidigt rör sig Malmö i andra riktningen. Visst byggs det nytt i Västra Hamnen och det framväxande Malmö Industrial Park i norra änden av hamnområdet. Men det är Hyllie och närliggande Svågertorp som är stadens tydligaste expansionsområde. Bland de många pågående projekten finns Castellums nybygge Eminent, där bland annat e-handelsbolaget Boozt ska få plats med uppåt 400 arbetsplatser, och Peabs nya kontorshus i Svågertorp på 6.600 kvadratmeter, det första av fem sammanhängande byggnader.

Till och med den lokala storspelaren Wihlborgs, som länge höll sig avvaktande till guldgrävarfebern i Hyllie till förmån för satsningar på Västra Hamnen, har sedan ett år tillbaka två pågående byggprojekt i stadsdelen.

Mest spektakulär är ändå Volitos och Peabs gemensamma bygge, The Point, som med 110 meter blir Skånes högsta kontorsfastighet. Tills skrapan på Brunnshög i Lund står klar, vill säga. Dessa båda torn kommer bli konkreta påminnelser om relationen mellan Malmö och Lund, som kanske inte präglas så mycket av konflikt och konkurrens, men heller inte av samordning.

Med tanke på att de båda städerna tidsmässigt ligger närmare varandra än många tunnelbanestationer i Stockholm vore det naturligt att tänka sig att Malmö och Lund på sikt skulle växa ihop. Men i nuläget håller de – åtminstone rent fysiskt – på att glida ifrån varandra.

Kort sagt: Science Village Scandinavia har fastnat i byråkratin och spårvägen är än så länge inte mycket mer än en […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • ”Det råder investeringsstopp i life science”

    Svenska entreprenörer inom life science är för dåliga på att pitcha. Danskarna är mycket bättre. Det sa två föredragshållare på torsdagen vid ett stort seminarium i Lund. Här följer fler misstag som bolagen gör.

  • Stark rapport – men aktien faller

    Skånska läkemedelsjätten Camurus ser ut att göra allt rätt och levererar en rapport över förväntningarna. Under årets första kvartal tredubblar Lundabolaget rörelseresultatet och såväl intäkter som vinst ökar. Trots det faller aktien på börsen. – Det beror nog på Brixadi-utvecklingen, säger vd Fredrik Tiberg.

  • Medvasc stänger runda – öppnar en ny

    Medicinteknikbolaget Medvasc stängde nyligen en finansieringsrunda i förtid, bara för att genast öppna en ny. Vd Cathrin Johansson förklarar varför, och hur mycket mer som behövs.


  • Easy Depot måste öka takten

    I höstas ville den onoterade fastighetsuppstickaren Easy Depot ta in 70 miljoner kronor i en riktad emission. Men planerna avbröts. Samtidigt har Easy Depot ambitionen att bygga 100-150 anläggningar inom tio år, resultatet hittills är två färdiga anläggningar. Nu måste bolaget accelerera för att nå målen.

  • “Bästa pitcharna någonsin på Hetch”

    Imorgon arrangerar Hetch ”Startup Demo Day” där inkubatorns hetaste startups får pitcha för investerare. Det lär bli pitchar att skriva hem om – om man får tro inkubatorn själv.

  • Joel Eklund till Trianons styrelse

    Tepe-arvtagaren Joel Eklund tar plats i fastighetsbolaget Trianons styrelse. Det blir den femte styrelsen som han sätter sig i, förutom Tepe. Trianon kom även på tisdagen med en bra rapport, men aktiemarknaden verkar inte vilja ha fastigheter just nu.

  • Så mycket kostar det att hyra kontor i Malmö och Lund

    Öppna kontor i Malmö eller Lund? Hyrorna skiljer sig åt mellan de båda städerna, men kanske inte på det sätt man kan tro. Så här mycket kostar det att hyra och här finns de mest attraktiva lägena. Rapidus har ännu opublicerade siffror.

  • Stephan Müchler lämnar Handelskammaren

    Efter drygt 27 år som vd på Sydsvenska Handelskammaren lämnar Stephan Müchler sin post. Hans ersättare rekryteras internt och skiftet sker vid årsmötet i maj.

  • Tetra Pak investerar i impactbolag

    Hässleholmsbaserade Recoma, som tillverkar byggskivor av återvunna kartonger, får ett kapitaltillskott från en tungviktare inom kartongindustrin: Tetra Pak. Nu kan Recomas intäkter gå från 7 till 40 miljoner kronor.

  • Mångmiljardaffärer när skånska fastigheter byter ägare

    På kort tid har fastigheter för nära 15 miljarder bytt händer i skånska strukturaffärer. Den senaste i raden är Acrinovas rekordförsäljning av mer än hälften av beståndet.

  • Ny entreprenörshubb öppnar i Malmö

    Entreprenörsnätverket Bling väljer Malmö när de för första gången ska etablera sig utanför Stockholm. Grundaren Deqa Abukar vill få fler Malmöbor att bli entreprenörer.

  • Ledningsrokad i fastighetstjärnan

    SLP:s vd Tommy Åstrand lämnar sin post och väljs i stället in i styrelsen vid den kommande stämman. Hans ersättare är i allra högsta grad intern. Samtidigt tackar en anmnkunnig grundare för sig och avböjer omval till styrelsen.

  • Fastighetsveteran siktar på Skåne

    Bengt Kjell, ett blytungt namn inom den svenska industrin och fastighetssektorn, vill med sitt bolag Hagabacken köpa skånska fastigheter. I ett joint venture med det lokala bolaget Tecto Group skapas dotterbolaget Hagabacken Skåne.