lördag 23 november 2024

inloggad som

Sagan om de två skånska tornen

Kort sagt: Science Village Scandinavia har fastnat i byråkratin och spårvägen är än så länge inte mycket mer än en gigantisk störning i trafiken. Men flytten av 400 ESS-anställda visar att Lunds tyngdpunkt börjar förskjutas åt nordost. Samtidigt strävar Malmö åt motsatt håll.

Av Erik Olausson, chefredaktör

Max IV har visserligen varit igång sedan hösten 2016 och har i dag över 200 anställda på plats. Men annars har Brunnshögsområdet hittills mest gett sysselsättning åt byggarbetare när ESS-anläggningen stegvis förvandlas från lerig åker till högteknologisk forskningsanläggning. Kontorslokalerna är inte ens färdigbyggda än, de 400 anställda som flyttar hit från Medicon Village får arbeta i baracker till en början.

Andra storslagna visioner för området har i de flesta fall ännu inte lämnat ritbordet. Science Village Scandinavia – området mellan ESS och Max IV som enligt planen ska fyllas med bland annat konferenslokaler, nanoteknik-labb och gästbostäder – fick bakläxa från Länsstyrelsen som inte tyckte strålriskerna med ESS var tillräckligt kartlagda. Frågan ligger nu hos regeringen där forskningsminister Helene Hellmark Knutsson (S) i helgen lovade Sydsvenskan ett besked “i närtid”.

De stora bostads- och kontorskvarter som Lunds kommun planerar, inklusive en 120 meter hög skyskrapa vid Brunnshögstorget som blir lärdomsstadens i särklass synligaste landmärke, stoppades också efter frågorna om skyddszonen runt ESS. Men i början av maj fick kommunen klartecken och det är nu ingen tvekan om vad som väntar på sikt. Invånarantalet i Lunds kommun har ökat med 20.000 personer sedan millennieskiftet och prognosen pekar på ytterligare 20.000 invånare inom 20 år.

Mot en sådan anstormning biter inga argument om att bevara åkerjorden och med miljardsatsningen på spårvägen har Lunds kommun i praktiken förbundit sig till att låta expansionen ske åt nordost.

Samtidigt rör sig Malmö i andra riktningen. Visst byggs det nytt i Västra Hamnen och det framväxande Malmö Industrial Park i norra änden av hamnområdet. Men det är Hyllie och närliggande Svågertorp som är stadens tydligaste expansionsområde. Bland de många pågående projekten finns Castellums nybygge Eminent, där bland annat e-handelsbolaget Boozt ska få plats med uppåt 400 arbetsplatser, och Peabs nya kontorshus i Svågertorp på 6.600 kvadratmeter, det första av fem sammanhängande byggnader.

Till och med den lokala storspelaren Wihlborgs, som länge höll sig avvaktande till guldgrävarfebern i Hyllie till förmån för satsningar på Västra Hamnen, har sedan ett år tillbaka två pågående byggprojekt i stadsdelen.

Mest spektakulär är ändå Volitos och Peabs gemensamma bygge, The Point, som med 110 meter blir Skånes högsta kontorsfastighet. Tills skrapan på Brunnshög i Lund står klar, vill säga. Dessa båda torn kommer bli konkreta påminnelser om relationen mellan Malmö och Lund, som kanske inte präglas så mycket av konflikt och konkurrens, men heller inte av samordning.

Med tanke på att de båda städerna tidsmässigt ligger närmare varandra än många tunnelbanestationer i Stockholm vore det naturligt att tänka sig att Malmö och Lund på sikt skulle växa ihop. Men i nuläget håller de – åtminstone rent fysiskt – på att glida ifrån varandra.

Kort sagt: Science Village Scandinavia har fastnat i byråkratin och spårvägen är än så länge inte mycket mer än en […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Mau Holding får sin första vd

    Malmö universitets holdingbolag, Mau Holding, ska sätta fart på det operativa arbetet och göra fler investeringar. Därför tillsätts för första gången en vd, som tillträder den 1 januari. Rapidus kan nu berätta vem det blir. 

  • Bimobject trotsar byggkonjunkturen

    Malmöbolaget Bimobject, med EQT som största ägare, trotsar den tuffa byggkonjunkturen med både ökad omsättning och en vändning til vinst. Vd Martin Lind berättar vad som hänt.

  • Kontorshotell bildar branschförening

    Efter några tuffa år samlar sig kontorshotellen och coworking-aktörerna i en ny branschorganisation. En av styrelsemedlemmarna är Mindparks Sanna Ekström som säger att konsolidering väntar i branschen.

  • Negativ tillväxt för Inwido

    Fönsterbolaget Inwido i Malmö levererar en kvartalsrapport som är mindre dålig än förväntat och aktien stiger på rapporten. Men det finns orosmoln på den pressade bygg- och renoveringsmarknaden.

  • Den i särklass svåraste frågan

    Stålkoncernen Areco har vuxit med lönsamhet genom pandemi och byggkris. De kommande fyra åren tänker ägaren Peter Areskog dubbla koncernens omsättning och bli störst i Norden inom byggplåtsprodukter. Men det är inte den svåraste frågan han funderar på.

  • Easy Depot expanderar och siktar på börsen

    Malmöbaserade Easy Depot, med flera kända näringslivsprofiler i ägarlistan, siktar på 70 miljoner i en pågående emission. Samtidigt har fastighetsbolaget landat ett avtal med byggjätten Skanska. Vd Sofia Wäborg blickar nu mot börsen.

  • Tillväxt Helsingborg återvänder till rötterna

    Jeremie Poirier, superminglare och initiativtagare till jätteeventet the Drop, blir ny vd för Tillväxt Helsingborg. Rekryteringen markerar en nystart för stiftelsens ursprungsidé.

  • Strömhopp från Doxa

    Bara tre veckor efter att vd sagt upp sig slutar även finanschefen på fastighetsbolaget Doxa. Och dessförinnan har två styrelseledamöter avgått eller avböjt omval. Rapidus har tagit reda på vad som händer i bolaget.

  • Innovation Skånes nya miljardmål

    I somras tillträdde Tue David Bak som vd för Innovation Skåne. Nu har han lagt om strategin för hur innovationsbolaget ska arbeta och vilka mål som ska nås. Det handlar om stora pengar och målen är minst sagt djärva.

  • Bolaget som tar in 1,1 mdr på en dag

    För vissa går det lätt att få riskkapital. Här är bolaget som på onsdagen sonderade intresset för att pytsa in 1 miljard kronor. Samma kväll fanns löften om 1,1 miljarder.