Stiftelsen Uppstart Malmös näringslivsdrivna arbetsmarkandasprojekt Good Malmö avslutas efter uppnått mål, men kan komma att ersättas av ett nytt initiativ.
– Vi har tillsammans med medverkande aktörer beslutat att inte inte förlänga projektet ytterligare eftersom vi vid årsskiftet uppnått målet att ge 150 unga arbetslösa Malmöbor ett jobb, säger Åsa Kalee på Stiftelsen Uppstart Malmö som är projektchef för Good Malmö.
Good Malmös rekryteringsmodell har handlat om att skapa möten mellan arbetsgivare och unga arbetslösa – med ringa arbetslivserfarenhet i åldern 15 till 30 i Malmö – som annars inte hade funnit varandra. Och när matchningen passat, erbjuda en provanställning på ett år där arbetsgivaren står för hela lönen.
– 90 procent av de jobb vi skapat har sedan lett till en tillsvidareanställning, säger Åsa Kalee.
Projektet initierades 2014 av Massive Entertainments vd David Polfeldt som då fick gehör för sin idé av entreprenören Dan Olofsson som är en av Stiftelsen Uppstart Malmös grundare och dess dåvarande ordförande.
Av de 155 anställningar som skapats har fem personer hamnat hos just Massive Entertainment. Andra arbetsgivare som anställt flera ungdomar är byggfirman Otto Magnusson och Försvarsmakten.
Enligt Åsa Kalee är alla projektets parter nöjda med utfallet, men de känner att det är dags att lämna över till andra företagare och aktörer som vill jobba vidare med modellen.
– Arbetslösheten bland ungdomar med gymnasial eller eftergymnasial utbildning har minskat i Malmö de senaste åren. Däremot har den ökat bland dem som har svårast att ta sig in på arbetsmarknaden; de i socialt utanförskap, de med utomeuropeisk bakgrund eller personer med psykisk ohälsa, säger hon.
Hon berättar att de därför just nu skissar på ett projekt där fokus ska ligga på ungdomar som befinner sig allra längst ifrån arbetsmarknaden och hoppas att fler och nya företagare i Malmö vill engagera sig i dessa frågor.
Magnus Erlandsson