onsdag 6 december 2023

inloggad som

Lundabolag startar fas II-studie på äggbaserat kontrastmedel

Lundabolaget Lument – med Oatlygrundarnas forskningsbolag Aventure som huvudägare – utvecklar en ny typ av kontrastmedel för röntgenundersökningar. Nu startar en fas II-studie på drygt 130 patienter vid SUS i Malmö som blir klar efter sommaren.

Kontrastmedel sväljs för att öka kontrasten mellan olika organ, så att de lättare kan separeras på röntgenbilderna, och används till exempel vid röntgen av magen med datortomografi, så kallad CT.

För tolv år sedan fick röntgenläkarna Thomas Fork och Ingvar Adnerhill vid Skånes universitetssjukhus, SUS, visionen att skapa en annan typ av kontrastmedel, som innehåller luft för att skapa större skillnader. Initialt var tanken att medlet skulle vara gjort av havre, och så bildades Lument 2009 tillsammans med Oatly-grundaren Rickard Östes utvecklingsbolag Aventure.

Basen för kontrastmedlet är efter utveckling istället äggvita. Alla ingredienser är livsmedelsgodkända, vilket ger tidsvinst i framtagningen av medlet eftersom toxikologiska studier då inte krävs.

Luminets kontrastmedel ska sväljas och har konsistens likt en smoothie. Medlet består av ett nätverk av proteiner och långa sockermolekyler med många små, homogena luftbubblor.

– En utmaning har varit att få ett stabilt nätverk som klarar passagen genom magsäcken. Vi håller även på att utveckla en maskin, som liknar en smoothie-mixer, för att kunna bereda produkten av pulver och vatten ute på klinikerna, säger vd Olof Böök med bakgrund som forskare inom livsmedelsbioteknik och som teknisk chef på Oatly.

Hittills har utvecklingen i huvudsak finansierats av Aventure, men man planerar att ta in externt kapital under hösten. Bolaget behöver uppåt 20 miljoner kronor för att ta produkten genom de kliniska faserna, uppger Luments vd Olof Böök.

Utöver majoritetsägaren Aventure ägs Lument av Thomas Fork, Ingvar Adnerhill samt personal inom Aventure.

Elisabet Ottosson

Lundabolaget Lument – med Oatlygrundarnas forskningsbolag Aventure som huvudägare – utvecklar en ny typ av kontrastmedel för röntgenundersökningar. Nu startar […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad