torsdag 9 maj 2024

inloggad som

Lundakonsultbolag rekryterar kvinnor i Mellanöstern och Afrika

Telescope Services har sedan omstarten 2015 haft som affärsidé att rekrytera utländska IT-konsulter. Nu satsar de på att locka kvinnliga ingenjörer i Mellanöstern och Afrika med svenska villkor och jämställdhet.

– Det råder stor brist på ingenjörer, inte bara i Sverige. Hela IT-branschen har ett enormt tryck, bolagen letar konstant efter folk. Det svåra ligger i att övertyga utländska ingenjörer om varför de ska välja Sverige, säger Patrick Hiller, vd för Telescope Services, till Rapidus.

Medan Sverige tidigare kunnat konkurrera med höga ingenjörslöner, är de i dag högre i länder som Ukraina och Kina, menar han. Samtidigt är inkomstskatterna högre här. Det gör att bolag som Telescope Services måste ägna mer tid åt headhunting och ordna allt det praktiska kring flytten – som flygbiljetter, boende, bankkonton och dagisplatser – för att vara attraktiva.

– Det är svårt att sälja in välfärd och pension till någon som bara har tänkt arbeta i Sverige i tio år och ser sin framtid i hemlandet, säger Patrick Hiller vidare.

Lundabolaget, som också har kontor i Ukraina och Kenya, riktar därför sökarljuset mot ett mer nischat segment av kompetensen. Under projektnamnet ”FemTech” satsar de nu särskilt på att försöka locka kvinnliga ingenjörer från länder som Iran, Tunisien och Kenya till Sverige – och möjligheten att göra karriär hos kundföretag som Ericsson och Sony.

– Kunderna blir väldigt glada när vi presenterar kvinnliga kandidater. För det är en oerhört manligt dominerad bransch. Våra kvinnliga konsulter uppfattas därför som mer drivna och ambitiösa, säger Patrick Hiller.

Telescope Services sysselsätter i dag 50 personer, varav fem är kvinnor. Under det senaste räkenskapsåret – som slutade i december 2017 – ökade konsultbolaget sin omsättning till 25 miljoner kronor. Företaget, som tidigare hette Telescope Software, har verkat i Skåne i närmare 20 år men blev ett renodlat IT-konsultbolag först under 2015.

Felicia Frithiof

Telescope Services har sedan omstarten 2015 haft som affärsidé att rekrytera utländska IT-konsulter. Nu satsar de på att locka kvinnliga […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon ska rädda Veg of Lund

    Oatly-veteranen Helene Nielsen har tagit över som vd för Veg of Lund med potatisdrycken Dug. Nu är det vinna eller försvinna efter flera år av stigande förluster.

  • Robotar från Lund vill in i e-handeln

    Cognibotics försäljning av robotautomation accelererar. Efter en ökning med över 30 procent flera år i rad har Lundabolaget nu säkrat sitt största kundavtal hittills.

  • Camurus lyfter på rapport

    Lunds läkemedelsstjärna Camurus ökar på sista raden i dagens rapport för årets första kvartal. Samtidigt upprepar det Lundabaserade läkemedelsbolaget sina finansiella utsikter för helåret.