söndag 24 november 2024

inloggad som

Nordvästra Skåne banar väg för ny typ av innovationsavtal

|  ,
|  ,

Det kommunala bolaget NSR har slutit ett så kallat OPI-avtal med Helsingborgsbolaget iTunnan. Parterna menar att det är första gången denna avtalsform för offentlig-privata samarbeten används i Sverige. Avtalet gäller utvärdering av en metod för att effektivisera avfallsinsamlingen i nordvästra Skåne, som det kommunala renhållningsbolaget NSR utlyste.

Genom att använda iTunanns sopkärl med ett reglage ska villaägare själva beställa hämtning när de finner det lämpligt. På sopkärlet sitter en sändare som med olika sensorer håller koll på sopkärlen, och när villaägarna vridit på reglaget skickas en signal till kommunen via iTunnans server. Betalning sker vid varje enskild hämtning istället för en årsavgift.

–  Totalt tror jag att det resulterar i färre hämtningar och kanske också att folk börjar sortera bättre och köpa färre förpackningar, säger Tom Johansen.

Ett OPI-avtal, som står för offentlig-privat innovation, är undantaget från upphandlingsplikten och fungerar som ett alternativ till förkommersiella upphandlingar, modellen som vanligtvis används för sådana samarbeten i Sverige.

– Problemet med förkommersiella upphandlingar är att de också innebär en väldigt tung process för myndigheterna. Där kan OPI-avtalen ses som en ”light-version” av undantagsregeln, säger Setterwallsjuristen Lorentz Reige som specialiserat sig på OPI-avtal.

Han har framför allt studerat modellen i Danmark där den på senare tid slagit igenom. I Sverige känner han inte till något annat exempel på när avtalsformen använts.

– Regleringen har funnits ganska länge, både i EU-lagstiftningen och den nationella. Men satsningen i Danmark är ny och först nu börjar konceptet uppmärksammas i Sverige, säger Lorentz Reige.

iTunnan grundades 2014 och omsatte nära två miljoner kronor under räkenskapsåret som slutade i april 2017.

Emiliano Strauss

Det kommunala bolaget NSR har slutit ett så kallat OPI-avtal med Helsingborgsbolaget iTunnan. Parterna menar att det är första gången […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Precise ser ljuset

    Efter sju svåra år och åtta bedrövelser ser Lundabolaget Precise Biometrics ut att gå mot vinst och positivt kassaflöde. – Riktningen ser mycket bra ut, säger vd Joakim Nydemark.

  • Gridly byter vd – hon ska leda globala expansionen

    Helsingborgsföretaget Gridly ändrar i ledningen och tar för första gången in en vd utifrån. När bolaget tar sikte mot nya branscher är det Anna Albinsson som ska visa vägen.

  • Kändisbolaget får ny chans

    Malmöbolaget Freedrum Studios ser ut att överleva igen. Detta sedan konkursförvaltaren sålt tillgångarna i bolaget till nygamla ägare.

  • Ung entreprenör skapar sökmotor för vetenskapliga artiklar

    Hector Fioretos med det nystartade AI-bolaget Wayless vill hjälpa biomedicinska forskare att navigera i havet av vetenskapliga artiklar.

  • Yubicos stickor säljer som smör

    Yubico, med medgrundaren Stina Ehrensvärd från Lund, ökade både försäljning och lönsamhet rejält i tredje kvartalet. Men vad hände med aktien?

  • Vultus säljer till norrmän

    Jordbruksteknikbolaget Vultus i Lund ger upp och säljer hela sitt inkråm till ett norskt bolag. – Vi prickade värsta börsperioden på 20 år, säger vd Per Karlsson.

  • Tech-profil ska leda forskningsbolag till marknaden

    Ideonbolaget Pluvioflows algoritm ska göra samhällen mer redo att hantera översvämningar. Nu vänder sig bolaget till marknaden med en ny vd och en känd tech-profil som ordförande.

  • Freedrum i konkurs

    Malmöbaserade Freedrum Studios ansökan om förlängd rekonstruktion gick inte igenom. Bolaget har försatts i konkurs. Det här händer nu.

  • Den akuta krisen i Tretton37 är avvärjd

    IT-konsultbolaget Tretton37 från Lund har utretts av Kronofogden för obetalda skatteskulder i mångmiljonklassen. Rapidus kan dock meddela att bolaget har betalt av skulderna. Därmed är den mest akuta krisen i bolaget avvärjd. 

  • Kronofogden utreder Tretton37

    För drygt en månad sedan kunde Rapidus avslöja krisen i det en gång så framgångsrika IT-konsultbolaget Tretton37 från Lund. Nu utreds bolaget av Kronofogden för en obetald skatteskuld – och klockan tickar.