måndag 19 maj 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Nordvästra Skåne banar väg för ny typ av innovationsavtal

|  ,
|  ,

Det kommunala bolaget NSR har slutit ett så kallat OPI-avtal med Helsingborgsbolaget iTunnan. Parterna menar att det är första gången denna avtalsform för offentlig-privata samarbeten används i Sverige. Avtalet gäller utvärdering av en metod för att effektivisera avfallsinsamlingen i nordvästra Skåne, som det kommunala renhållningsbolaget NSR utlyste.

Genom att använda iTunanns sopkärl med ett reglage ska villaägare själva beställa hämtning när de finner det lämpligt. På sopkärlet sitter en sändare som med olika sensorer håller koll på sopkärlen, och när villaägarna vridit på reglaget skickas en signal till kommunen via iTunnans server. Betalning sker vid varje enskild hämtning istället för en årsavgift.

–  Totalt tror jag att det resulterar i färre hämtningar och kanske också att folk börjar sortera bättre och köpa färre förpackningar, säger Tom Johansen.

Ett OPI-avtal, som står för offentlig-privat innovation, är undantaget från upphandlingsplikten och fungerar som ett alternativ till förkommersiella upphandlingar, modellen som vanligtvis används för sådana samarbeten i Sverige.

– Problemet med förkommersiella upphandlingar är att de också innebär en väldigt tung process för myndigheterna. Där kan OPI-avtalen ses som en ”light-version” av undantagsregeln, säger Setterwallsjuristen Lorentz Reige som specialiserat sig på OPI-avtal.

Han har framför allt studerat modellen i Danmark där den på senare tid slagit igenom. I Sverige känner han inte till något annat exempel på när avtalsformen använts.

– Regleringen har funnits ganska länge, både i EU-lagstiftningen och den nationella. Men satsningen i Danmark är ny och först nu börjar konceptet uppmärksammas i Sverige, säger Lorentz Reige.

iTunnan grundades 2014 och omsatte nära två miljoner kronor under räkenskapsåret som slutade i april 2017.

Emiliano Strauss

Det kommunala bolaget NSR har slutit ett så kallat OPI-avtal med Helsingborgsbolaget iTunnan. Parterna menar att det är första gången […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Iskallt USA gör Europa hetare

    Donald Trumps krumbukter leder till både framgång och bakslag för svenska företag.
    Medan Klang Ai maxar tillväxten i Europa, är det i vissa fall tvärstopp för företag som redan hunnit över Atlanten.

  • Ledningen lämnar Prostalund

    I förra veckan meddelade Prostalund att en planerad avyttring inte blev av, och därmed var likviditetskrisen ett faktum. På måndagen kom beskedet att både vd och ordförande lämnar med omedelbar verkan.

  • Emissionsfiasko – Nanoecho tvingas tvärnita

    Nästan ingen gick med i Lundabolaget Nanoechos emissionsrunda. Nu pausar bolaget sina kliniska studier och aktien dyker till nya bottennivåer. – Vi ångrar inte att vi gick till börsen i fjol, säger vd Linda Persson.


  • Beammwave – risk vänds från ned till upp

    Mobilteknikbolaget Beammwaves aktiekurs har lyft ordentligt den senaste tiden efter att intresset för bolagets teknologi ökat. Nu handlar det ”bara” […]

  • Bimobject på förvärvsoffensiv

    Bimobject köper Malmöbolagen Green Metrica och Lumea AI Plattform, som båda är inriktade på artificiell intelligens. Bygginformationsbolaget redovisar också siffror för årets första kvartal, som visar att vd-karusellen blivit en kostsam historia.

  • Dan Olofsson köper Qgroup

    Qgroup skrotar börsplanerna. I stället köps IT-konsultkoncernen upp av Danir-kontrollerade Nexer Group. – Det här blir än mycket bättre lösning än att gå till börsen, säger Qgroups vd Jon Carvell.

  • Zaplox tappar vd:n: “Det är ett hårt slag”

    Lundabolaget Zaplox vd Tess Mattisson har sagt upp sig. Nu söker bolaget en ”liknande profil” som hennes ersättare. Det här ska Tess Mattisson göra istället.

  • Finch sätter sin AI i hårdträning

    Techprofilen Hannah Meiton och hennes Ampli Ventures investerade i början av året i Malmöbaserade AI-bolaget Finch. Nu kliver hon in i styrelsen för att sätta bolagets AI-modell i hårdträning.

  • Stjärnspäckad styrelse i Elva11

    Nyligen gjorde Additude-grundaren Jim Roslund comeback i IT-branschen med det nystartade konsultbolaget Elva11. Nu tar styrelsen form. Utöver ordförande tar andra tunga technamn och internationella profiler plats i styrelsen. Rapidus har namnen.

  • Rejält tillskott i kassan för el-sparare

    Lundabaserade Emulate Energy stänger sin Serie A-runda och får två nya internationella delägare. Så här stort blev tillskottet och så ska pengarna användas.

  • Helsingborgsprofilens bolag stänger runda

    Helsingborgsbaserade Payzlip med Acke Salem i spetsen stänger en finansieringsrunda ledd av regionala näringslivsprofiler. Rundan blev dock mindre än ursprungligen tänkt. Så här länge räcker pengarna.

  • Precise tar in M&A-kompetens

    Precise Biometrics i Lund föreslår en specialist på strategiska företagsaffärer till styrelsen. Vd Joakim Nydemark förnekar dock att det ligger en ny agenda bakom rekryteringen.

  • Advenica rustar för fortsatt lönsamhet

    Cybersäkerhetsbolaget Advenica har börjat året med att få in flertalet miljonorder. I en orolig omvärld ser vd Marie Bengtsson inget som talar emot att tillväxt- och lönsamhetsresan fortsätter.