fredag 26 april 2024

inloggad som

SLU-projekt ska få betorna att hålla längre

Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, tilldelades 15 miljoner kronor från Näringsdepartementet för att inrätta ett program för industridoktorander. Nu har tio projekt antagits, varav två är hemmahörande i Öresund.

I somras gav Näringsdepartementet uppdraget som innebar att SLU skulle starta ett program för industridoktorander, ett uppdrag som formulerats inom ramen för nationella livsmedelsstrategin.

Nu har universitetet kungjort de tio projekt som antagits. Ett av dem kommer från skånska Äppelriket och syftar till att öka den svenska äppelproduktionens marknadsandel i Sverige genom nya lagringstekniker. Enligt projektplanen konsumeras årligen runt 110 miljoner kilo äpplen i Sverige och i dag kommer en tredjedel från Sverige.

Det andra projektet med regional anknytning handlar också om lagringsmetoder, men för rotfrukter. Genom att utveckla nya lagringskoncept hoppas forskarna möjliggöra långtidslagring av rotfrukter och därigenom minska svinnet för såväl lantbrukare som socker- och stärkelseindustrin. Projektet kommer drivas av SLU i samarbete med Nordic Beet Research, en forskningsverksamhet som grundats av betodlare och företrädare för sockerindustrin i Danmark och Sverige. /Emiliano Strauss

Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, tilldelades 15 miljoner kronor från Näringsdepartementet för att inrätta ett program för industridoktorander. Nu har tio projekt […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Så mycket tjänade skånska börs-vd:ar 2023

    Peter Nilsson, vd för Trelleborg, var Skånes bäst betalda börs-vd 2023. Men ytterligare tolv vd:ar tjänade över 10 Mkr. Rapidus har listan över Skånes bäst betalda börs-vd:ar. Så här mycket tjänade de under 2023.

  • Fetast plånbok vinner

    Efter en tolfteplats av fjorton i SHL måste något göras med hockeylaget Malmö Redhwaks. I brist på kommunalt stöd behövs det nya och kreativa samarbeten med näringslivet.

  • Blandad kompott i rapportfloden

    Fortsatt svag efterfrågan medan kostnadsjakt i bolagen putsar resultaten. Det är den trend som går att utläsa ur de skånska börsbolagens rapporter för det första kvartalet, även om bilden är mycket blandad. Vi sammanfattar mer än ett dussin färska skånska rapporter.