torsdag 21 november 2024

inloggad som

Sony-veteran bygger Lundabolag kring rörelseanalys med mobilen

Tillsammans med ett par matematiker från Lunds universitet har Lars Nilsson lagt två år på att utveckla mjukvara som förvandlar mobilen till ett analysinstrument för höftledsopererade och artrospatienter. När bolaget nu närmar sig kommersialisering har LU Holding gått in som delägare.

Lars Nilsson har ett långt förflutet på Sony Mobile och var chef på avdelningen för bärbar elektronik, så kallade wearables, innan han 2016 drog igång Lundabolaget Medotemic. Idén är att hjälpa patienter med ledproblem, exempelvis efter en höft- eller knäledsoperation, genom att hålla koll på hur de går och hur mycket de haltar.

– Det liknar Runkeeper och andra träningsappar men med fokus på rehabilitering och prevention främst för artrospatienter, säger Lars Nilsson till Rapidus.

Algoritmerna för att analysera rörelsedatan från mobilen är patentsökta. Det krävs avancerade beräkningar för att ge vettiga resultat – två av de fyra som är engagerade i Medotemic arbetar till vardags som forskare i matematisk statistik vid Lunds universitet. Och enligt Lars Nilsson fungerar de uppkopplade armband som finns ute på marknaden i dag inte för denna typ av tillämpningar då de ger för mycket signalbrus.

Medotemic betatestar just nu appen, som i första hand är tänkt att rikta sig till privatpersoner. Till hösten lanserar bolaget även en version riktad till privatkliniker.

Medotemic har tidigare suttit på Ideon Innovation men har nyligen flyttat över till Smile. Utöver LU Holding ägs bolaget av Lars Nilsson, matematikerna Andreas Jakobsson och Johan Swärd, samt Magnus Helgstrand. Samtliga arbetar hel- eller deltid i bolaget, som också sysselsätter ett antal praktikanter, examensarbetare och konsulter.

Erik Olausson

Tillsammans med ett par matematiker från Lunds universitet har Lars Nilsson lagt två år på att utveckla mjukvara som förvandlar […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Precise ser ljuset

    Efter sju svåra år och åtta bedrövelser ser Lundabolaget Precise Biometrics ut att gå mot vinst och positivt kassaflöde. – Riktningen ser mycket bra ut, säger vd Joakim Nydemark.

  • … men tungt år för Skånes näringsliv

    Fler delar inom det skånska näringslivet står inför stora utmaningar. Det framgår av höstens utgåva “Skånsk konjunktur 2024”, som ges ut av Sparbanken Skåne och Øresundsinstituttet. Dessa är utmaningarna.

  • Alfa Laval spår kraftig tillväxt

    Alfa Laval räknar med en rejält ökad försäljning under kommande år. Den globala energiomställningen, med nya affärsområden, är en viktig drivkraft. Se här hur mycket vd Tom Erixon räknar med att växa.


  • Gridly byter vd – hon ska leda globala expansionen

    Helsingborgsföretaget Gridly ändrar i ledningen och tar för första gången in en vd utifrån. När bolaget tar sikte mot nya branscher är det Anna Albinsson som ska visa vägen.

  • Kändisbolaget får ny chans

    Malmöbolaget Freedrum Studios ser ut att överleva igen. Detta sedan konkursförvaltaren sålt tillgångarna i bolaget till nygamla ägare.

  • Ung entreprenör skapar sökmotor för vetenskapliga artiklar

    Hector Fioretos med det nystartade AI-bolaget Wayless vill hjälpa biomedicinska forskare att navigera i havet av vetenskapliga artiklar.

  • Vultus säljer till norrmän

    Jordbruksteknikbolaget Vultus i Lund ger upp och säljer hela sitt inkråm till ett norskt bolag. – Vi prickade värsta börsperioden på 20 år, säger vd Per Karlsson.

  • Tech-profil ska leda forskningsbolag till marknaden

    Ideonbolaget Pluvioflows algoritm ska göra samhällen mer redo att hantera översvämningar. Nu vänder sig bolaget till marknaden med en ny vd och en känd tech-profil som ordförande.

  • Vd-byte på Smile

    Ebba Fåhraeus slutar efter tio år som vd på life science-inkubatorn Smile. En ny vd börjar på måndag och är en internrekrytering. – Det blir inte lätt att toppa det Ebba har åstadkommit, säger efterträdaren.

  • Den akuta krisen i Tretton37 är avvärjd

    IT-konsultbolaget Tretton37 från Lund har utretts av Kronofogden för obetalda skatteskulder i mångmiljonklassen. Rapidus kan dock meddela att bolaget har betalt av skulderna. Därmed är den mest akuta krisen i bolaget avvärjd. 

  • Kronofogden utreder Tretton37

    För drygt en månad sedan kunde Rapidus avslöja krisen i det en gång så framgångsrika IT-konsultbolaget Tretton37 från Lund. Nu utreds bolaget av Kronofogden för en obetald skatteskuld – och klockan tickar.

  • Tufft läge för Crunchfish

    Finanserna är fortsatt pressade i Malmöbaserade Crunchfish. Bolaget tar nu in mer pengar från ägarna, men det står redan klart att rundan inte kommer att bli fulltecknad.

  • Så ska hon ska vända Qvickly

    Att äga kundernas fakturor kan bli en dyrköpt historia. Det fick Malmöbolaget som tidigare hette Billmate erfara med tunga kreditförluster. Lena Martini fick för några år sedan uppdraget att täppa till hålen i det sjunkande skeppet. Så här har hon gjort.