Tillsammans med ett par matematiker från Lunds universitet har Lars Nilsson lagt två år på att utveckla mjukvara som förvandlar mobilen till ett analysinstrument för höftledsopererade och artrospatienter. När bolaget nu närmar sig kommersialisering har LU Holding gått in som delägare.
Lars Nilsson har ett långt förflutet på Sony Mobile och var chef på avdelningen för bärbar elektronik, så kallade wearables, innan han 2016 drog igång Lundabolaget Medotemic. Idén är att hjälpa patienter med ledproblem, exempelvis efter en höft- eller knäledsoperation, genom att hålla koll på hur de går och hur mycket de haltar.
– Det liknar Runkeeper och andra träningsappar men med fokus på rehabilitering och prevention främst för artrospatienter, säger Lars Nilsson till Rapidus.
Algoritmerna för att analysera rörelsedatan från mobilen är patentsökta. Det krävs avancerade beräkningar för att ge vettiga resultat – två av de fyra som är engagerade i Medotemic arbetar till vardags som forskare i matematisk statistik vid Lunds universitet. Och enligt Lars Nilsson fungerar de uppkopplade armband som finns ute på marknaden i dag inte för denna typ av tillämpningar då de ger för mycket signalbrus.
Medotemic betatestar just nu appen, som i första hand är tänkt att rikta sig till privatpersoner. Till hösten lanserar bolaget även en version riktad till privatkliniker.
Medotemic har tidigare suttit på Ideon Innovation men har nyligen flyttat över till Smile. Utöver LU Holding ägs bolaget av Lars Nilsson, matematikerna Andreas Jakobsson och Johan Swärd, samt Magnus Helgstrand. Samtliga arbetar hel- eller deltid i bolaget, som också sysselsätter ett antal praktikanter, examensarbetare och konsulter.
Erik Olausson