fredag 4 juli 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Smarta betalkort ska ta Fingerprint Cards ur svackan

När noterade Fingerprint Cards varslar 185 personer i hela bolaget drabbas 40 på Malmökontoret och runt 10 i Köpenhamn. Men med bolagets satsning på smarta betal- och kreditkort, som rattas från Skåne, menar cheferna i Malmö att de båda kontoren i Öresundsregionen är särskilt väl rustade.

– Av våra tre affärsområde, som är mobile, embedded och smart cards, har vår vd markerat att just smarta kort är ett högprioriterat områden, säger Thomas Rex.

Han är affärsområdeschef för smarta kort och har sin arbetsplats i Malmö. Enligt Thomas Rex såldes det runt fyra miljarder smarta kort förra året och det är en marknads som växer. Runt 80 procent av spelarna finns i Europa, uppger han.

Ett smart kort innehåller en sensor som läser av ett fingeravtryck när man betalar. En fördel är att man slipper komma ihåg och använda koder som ger sig ut i moln och externa system vilket ska öka säkerheten.

Innan varslet var personalstyrkan i Öresundsregionen uppe och vände på 200 anställda i Malmö och 50 i Köpenhamn. När de nu tvingas banta sin personalstyrka avsevärt är det viktigt att processen går snabbt och är tydlig menar Sebastian Weber, som är Fingerprint Cards kontorschef i Malmö.

– Ingen ska behöva gå i ovisshet. Vi ska se till att hjälpa de som måste sluta, men också skapa fokus för de som är kvar och se till att behålla den höga kompetens vi har byggt upp, säger han.

För att tillgodose satsningen på smarta kort kommer även en del personal att fördelas om från de andra två affärsområdena.

På Köpenhamnskontoret utvecklar personalen algoritmer till främst mobilsidan. Där ligger fokus för närvarande på att minimera sensorns storlek, något som marknaden kräver men som också tillverkarna driver på för att sänka sina kiselkostnader.

– Bryggan mellan Malmö och Köpenhamn kommer fortsatt att vara viktigt för Fingerprint Cards. Tillsammans har vi lyckats bygga en stark R&D-motor här som är viktigt för vår utveckling av nya teknologier, säger Jan Johannesson, chef för strategiutveckling på Fingerprint Cards.

Fingerprint Cards omsättning sjönk med 55 procent mellan 2016 och 2017: från 6,6 miljarder till 3,0 miljarder kronor. Under samma period sjönk aktiens värde med mer än 80 procent.

Magnus Erlandsson

När noterade Fingerprint Cards varslar 185 personer i hela bolaget drabbas 40 på Malmökontoret och runt 10 i Köpenhamn. Men […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Skånska börsvinnare första halvåret

    De skånska börsbolagen har gått rejält bättre än rikssnittet hittills i år. Men det finns en förklaring som är ganska nedslående. Rapidus har listan på bäst och sämst under första halvåret.

  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Hänt i vecka 26

    Ledningen hoppar av i Enzymatica och Peab medverkar till att sänka Sveriges koldioxidutsläpp med 7 procent. Det är några av nyheterna från förra veckan.


  • Axis – tio år efter Canons köp

    Det är nu tio år sedan Canon köpte Axis. Sedan dess har det gått minst sagt bra. Rapidus har tittat på 2024 års siffror och räknat ut hur mycket Canon skulle få betala om de köpte Axis i dag.

  • Doros aktie till väders

    Doro, som tillverkar mobiltelefoner för äldre, fick se sin aktie stiga kraftigt på måndagen. Rapidus anar varför.

  • Qvickly startar om med ny vd – igen

    Turbulensen i betaljätten Klarna har öppnat upp för mindre aktörer. Malmöbaserade Qvickly är en av dessa. – Vi har tagit en del business inom e-handel det senaste halvåret, säger nytillträdde vd:n Malin Jonsson Skogman. 

  • Avionero skänker tio procent – vill att resejättarna gör samma sak

    Efter nedmonteringen av USAID utmanar Avionero resebranschen att donera mer till välgörenhet. — Marginalerna i branschen är så pass bra, säger vd Lars Kristensson.

  • Techprofil går in i Ifrågasätt

    Lunda-startupen Ifrågasätt Media får i samband med en kapitalrunda in välkända namn i ägarskaran, en Saas-veteran och ett kvinnligt nätverk. – Vi får in en ägare som vet hur man skalar upp, säger vd Gustav Hjärne.

  • ”Innan du anställer – kolla först om AI kan göra jobbet”

    På Malmöföretaget Getaccept har vd Samir Smajic satt upp tydliga riktlinjer för att öka AI-användningen. Han vill se fler chefer göra likadant.

  • Hologrambolaget vill ha 50 Mkr

    Teknologibolaget Realfiction Holding vill göra en företrädesemission på 50 miljoner kronor före kostnader. Pengarna ska användas till låneavbetalningar och till kommersiella aktiviteter kring bolagets 3D-hologram. 

  • Crunchfish: ”Vi har haft fel approach”

    Malmöbaserade Crunchfish aktie har gått upp med 100 procent sedan i fredags. Bolaget lade nyligen ner ett av två affärsområden och släppte en positiv patentnyhet. Men vd Joachim Samuelsson menar att något helt annat driver kursen.

  • Mistbase-grundaren laddar om

    Saas-bolaget Peak Energy är Mistbase-grundaren Michal Stalas nya satsning, åtta år efter att han sålde Mistbase för uppåt 150 Mkr. Nu vill han utveckla mjukvara för optimering av elanvändning.

  • Beammwave – risk vänds från ned till upp

    Mobilteknikbolaget Beammwaves aktiekurs har lyft ordentligt den senaste tiden efter att intresset för bolagets teknologi ökat. Nu handlar det ”bara” […]