torsdag 3 april 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Största affärsvolymen hittills för Sparbanken Skåne

Ett ökat räntenetto och större inlåning är de främsta orsakerna till att Sparbanken Skåne i bokslutet för 2017 kan redovisa en högre vinst och sin högsta affärsvolym sedan bildandet 2014. Nu ligger utmaningen i att bli större digitalt, uppger vd Bo Bengtsson för Rapidus.

– När vi tittar tillbaka på 2017 är vi väldigt nöjda. Vi fortsätter hålla i kostnaderna och säkerställer utlåningen, säger han.

Det förbättrade räntenettot och kreditförluster som var lägre än beräknat gav ett resultat före goodwillavskrivningar på 676 miljoner kronor, en ökning på 25 procent från föregående år. Goodwillposten på två miljarder kronor skrivs av på fem år och uppstod i samband med utköpet av de gamla ägarna när banken bildades i en sammanslagning mellan Färs & Frosta Sparbank, Sparbanken 1828 och delar av Sparbanken Öresund för fyra år sedan.

Sparbanken Skåne slutade med kontanthantering på sina kontor i oktober, och lanserade samtidigt möjligheten att använda Samsung Pay för att betala i butik. Den senaste tjänsten som digitaliserats är blancolån till konsumenter. Bo Bengtsson medger att man här har tappat mark till nya digitala aktörer inom handel och avbetalning.

– Ur ett konsumentperspektiv hoppas vi kunna kommunicera ut att vi har den tjänsten. Genom att öppna upp digitalt hoppas vi att fler ska hitta hit, säger han.

Sparbanken Skåne har i dag runt 600 anställda, varav 500 är heltidstjänster. Det är något färre än föregående år, och en siffra som Bo Bengtsson tror kommer att minska ytterligare i takt med bankens digitalisering.

Banken har runt 400.000 kunder och 27 kontor i främst mellersta och nordöstra Skåne. Den sammanslagna affärsvolymen såg de första åren en blygsam tillväxt, men ökade 2017 med en procent till totalt 193 miljarder kronor.

Den sammanslagna affärsvolymen har haft en blygsam ökning de senaste åren, 2017 ökade bankens affärsvolym med fem procent till totalt 193 miljarder kronor.

Felicia Frithiof

Ett ökat räntenetto och större inlåning är de främsta orsakerna till att Sparbanken Skåne i bokslutet för 2017 kan redovisa […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Småföretagen betalar priset för Trumps tariffer

    USA:s handelskrig med resten av världen påverkar alla, men i synnerhet små företag. För Sofia, småföretagare i Småland är detta inte storpolitik, det är vardag. Hon är en av dem som får betala priset för global osäkerhet, skriver Rapidus krönikör och delägare Jan Dahlqvist.

  • Wesports fyller på kassan

    Bara några dagar efter att Rapidus berättat om vd-bytet i Malmöbaserade Wesports kommer nästa nyhet. Bolaget fyller på kassan med 130 Mkr genom en företrädesemission. Så mycket värderas bolaget till.

  • ”Vi kommer aldrig göra en exit”

    På onsdagen samlades delar av näringslivet för den första upplagan av Malmö Näringslivsexpo. Det stora dragplåstret var Halldora von Koenigsegg från superbilstillverkaren Koenigsegg. – En börsnotering är inte på tapeten, sa hon från scenen, och sa dessutom varför.


  • Wesports fyller på kassan

    Bara några dagar efter att Rapidus berättat om vd-bytet i Malmöbaserade Wesports kommer nästa nyhet. Bolaget fyller på kassan med 130 Mkr genom en företrädesemission. Så mycket värderas bolaget till.

  • Snålt utfall för Aqilion

    Det bidde bara en tumme av Aqilions nyemission. Knappt 42 procent av det önskade kapitalet kom in och nu tvingas vd Sarah Fredriksson dra ned på takten. – Det är trist, och extremt tufft för alla just nu, säger hon.

  • Inarea lyfter blicken mot taket

    Golvläggningskoncernen Inarea fortsätter serieförvärva, denna gång en undertaksmontör. Det innebär ett avsteg från ursprungstanken att konsolidera golvbranschen. Vd Rikard Fransson drar fördel av att ha ett starkt kassaflöde i en svag marknad.

  • Första kvartalets skånska vinnare

    Sex skånska aktier har stigit med mer än 100 procent under årets första kvartal. Och den aktie som gått allra bäst steg med nästan 400 procent. Rapidus har listan på bäst och sämst på börsen hittills i år.

  • Förmögenhetsförvaltarens tillväxtrecept

    Ericsson & Partners är något av en doldis i Malmö. Men förra året växlade förmögenhetsförvaltaren upp ordentligt med en tillväxt på 50 procent. Vice vd Jacob Malmberg förklarar vad som ligger bakom.

  • Finansprofilens nya investerargiv

    Life science-sektorn lider svårt av kapitalbrist. Det ska Medicon Village i Lund råda bot på, och lanserar därför Medicon Village Investor Panel, MVIP. Initiativtagare är en välbekant finansprofil.

  • Han blir begravningsentreprenör

    Johan Andersson köper ut begravningsbyråföretaget Klarahill från familjens investmentbolag Mellby Gård, där han är ordförande. – Jag hoppas på sikt få mer tid till egna investeringar, säger han.

  • Räntenedgången har inte tagit skruv

    De sänkta räntorna har fått mindre effekt än många trodde på marknaden för företagsförvärv, M&A. Istället krävs något annat för att det ska vända på allvar – och det kan ta tid, säger bland andra Johan Strandberg på PwC.

  • Aqilion söker nya pengar

    Läkemedelsutvecklingsbolaget Aqilion i Helsingborg hamnade på ruta ett efter ett uppsagt miljardavtal med jätten Merck. Nu söker bolaget, med vd Sarah Fredriksson, 27 Mkr i en nyemission.

  • Anders Althin ger inte upp – köper ut sitt bolag från börsen

    Anders Althin, tidigare vd för Gambro i Lund, ger inte upp om sitt förlustbolag Alteco Medical. I stället påkallar han tvångsinlösen av aktierna för att ta över bolaget helt själv.