torsdag 29 februari 2024

inloggad som

Iconovo plockar indisk stororder värd 28 miljoner

Lundabaserade Iconovo har skrivit ett avtal om utveckling och licensiering av sin inhalatorsprodukt för behandling av astma och kol med det indiska läkemedelsbolaget Intas Pharmaceuticals. Avtalet är värt runt 28 miljoner kronor och visar på att affärsidén håller, menar Iconovos vd Orest Lastow. Ledningen siktar nu på att notera Iconovo under 2018.

Precis som i Lundabolagets första kundavtal med Amneal Pharmaceuticals är tanken här att man ska anpassa och vidareutveckla en inhalator som finns i produktportföljen. Men avtalet med Intas Pharmaceuticals betyder också att Iconovo för första gången ska utveckla hela läkemedelsprodukten – inklusive själva pulvret som inhaleras.

– Avtalet visar att vår affärsidé håller, att det finns en stark efterfrågan, men också att vi uppfattas som en viktig spelare på marknaden som kan ta på sig den här typen av arbete, säger vd Orest Lastow.

För Iconovo, som sitter i inkubatorn Smile i Lund, innebär avtalet också att man kan fortsätta växa. Under 2017 gjordes fem nyanställningar, och Orest Lastow siktar på att rekrytera lika många till nästa år. Parallellt siktar ledningen på att gå till börsen någon gång under 2018.

– Vi kommer att göra en IPO och lista oss på First North, säger Orest Lastow till Rapidus.

Vid sidan om de stora projekten för de två kundbolagen ska de i dag elva anställda i Lund också fortsätta utveckla inhalatorprodukter som riktar sig utanför behandlingen av astma och kol, som vaccin i pulverform.

Men det är först nästa år som bolaget tar på sig en väsentligt större kostym. När Iconovo gör bokslut över 2017 kommer omsättningen troligen att landa strax över förra årets 18 miljoner kronor, uppger Orest Lastow för Rapidus

Felicia Frithiof

Lundabaserade Iconovo har skrivit ett avtal om utveckling och licensiering av sin inhalatorsprodukt för behandling av astma och kol med […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Så många svenskar får skatterabatt i Danmark

    Allt fler högavlönade svenskar åtnjuter förmånliga skatteregler i Danmark genom den så kallade forskarskatten. Så här många är de.

  • Lejonet investerar i skånsk lyxtaxi

    Privatchaufförsföretaget The Car vill skala upp sin exklusiva verksamhet utanför Skåne. Vd Tord Rosenlund söker därför nytt kapital i Rapidus podd Lejonkulan – och lejonet hugger.

  • Hon ska leda klimatklustret

    Anita Sindberg är ny vd för hållbarhetshubben Sustainable Business Hub Scandinavia i Malmö. Hon kommer in med stor industriell erfarenhet.