tisdag 1 april 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Bioinkubatorn Smiles facit: sju av åtta utflyttade bolag lever än

Tio år efter starten har Smile huserat sammanlagt 60 tidigare och nuvarande inkubatorbolag. 55 av dem lever fortfarande, enligt Smiles egen sammanställning som Rapidus tagit del av.

Smile startade 2007, då under namnet Lund Bioinkubator, som en lillasyster till Ideon Innovation men växte bara några år senare om originalet. Efter att tio bolag flyttat ut och nio nya tillkommit under 2017 finns i dag 22 bolag i inkubatorn. Tillsammans sysselsätter de ett 80-tal personer.

Bland nytillskotten finns Gutfeeling Labs, ett tvåmannabolag bestående av läkaren Walter Fischer och hans bror, som är mikrobiolog. Duon utvecklar en metod att kartlägga tarmfloran så billigt som möjligt. Målgruppen är allmänheten, som genom att skicka in ett avföringsprov ska få en komplett genomgång av den mikrobiologiska aktiviteten i matsmältningssystemet.

– Ambitionen är att växa till någonstans runt 30 bolag under 2018. Vi är i diskussion med Medicon Village om att utöka ytan till Smile-bolagen, säger Thomas Unt, affärsutvecklare på Smile med ett förflutet på NorInvent.

NorInvent är ett av tolv inkubatorbolag, nuvarande och utflyttade, som valt att notera sig för att hämta in riskkapital. Enligt Smiles siffror är det sammanlagda börsvärdet för de tolv bolagen i dag närmare 3,7 miljarder kronor.

När Rapidus 2010 granskade utfallet för Ideon Innovation var det bara var femte av de tidigare inkubatorbolagen som visat vinst – lika många hade konkursat eller lagts ned. Hur många av Smiles utflyttade bolag som hittills nått svarta siffror framgår inte av ledningens sammanställning. Men av de 38 företag som lämnat inkubatorn genom årens lopp har 5 lagts ned eller lagts på is: Biovis, Cathewill, EntomoPharm, GeneInvent och Attain Health. Klicka här för att se hela listan över de 60 bolag som sitter eller suttit i Smile.

Smile har en årlig budget på cirka 14 miljoner kronor från i huvudsak Region Skåne, Lunds kommun, Lunds universitet och Medicon Village. Vd är Ebba Fåhraeus.

Erik Olausson

Tio år efter starten har Smile huserat sammanlagt 60 tidigare och nuvarande inkubatorbolag. 55 av dem lever fortfarande, enligt Smiles […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Slutet är kommet för Lundabolaget

    Först var det Tendo, sedan Wnt Research. Nu avvecklas ytterligare ett noterat skånskt life science-bolag som blir uppköpt via ett omvänt förvärv där de enda tillgångarna är en börsplats och en samling aktieägare.

  • Inarea lyfter blicken mot taket

    Golvläggningskoncernen Inarea fortsätter serieförvärva, denna gång en undertaksmontör. Det innebär ett avsteg från ursprungstanken att konsolidera golvbranschen. Vd Rikard Fransson drar fördel av att ha ett starkt kassaflöde i en svag marknad.

  • Rejält tillskott i kassan för el-sparare

    Lundabaserade Emulate Energy stänger sin Serie A-runda och får två nya internationella delägare. Så här stort blev tillskottet och så ska pengarna användas.


  • Slutet är kommet för Lundabolaget

    Först var det Tendo, sedan Wnt Research. Nu avvecklas ytterligare ett noterat skånskt life science-bolag som blir uppköpt via ett omvänt förvärv där de enda tillgångarna är en börsplats och en samling aktieägare.

  • Ledningsrokad i fastighetstjärnan

    SLP:s vd Tommy Åstrand lämnar sin post och väljs i stället in i styrelsen vid den kommande stämman. Hans ersättare är i allra högsta grad intern. Samtidigt tackar en anmnkunnig grundare för sig och avböjer omval till styrelsen.

  • Ny metod ska hitta cancern i tid

    Håranalys ska upptäcka tidigt stadium av prostatacancer. Den innovativa metoden har utvecklats av Lundabolaget Capillon Analytics, som applicerar geologiska analyser på människokroppen.

  • Life science-aktieägare surnar till

    Tålamodet prövas hårt för de som äger aktier i läkemedels- och medicinteknikbolag. I Lundbolaget Acousort har det gått så långt att bolaget tvingas skicka ett pressmeddelande med svar på uppretade aktieägares frågor.

  • Fastighetsveteran siktar på Skåne

    Bengt Kjell, ett blytungt namn inom den svenska industrin och fastighetssektorn, vill med sitt bolag Hagabacken köpa skånska fastigheter. I ett joint venture med det lokala bolaget Tecto Group skapas dotterbolaget Hagabacken Skåne.

  • Trångt för industrin i Malmö

    Uthyrningen av skånska logistikfastigheter taktar på bra och industrifastigheter går starkt. Men i Malmö är det ont om plats för nya etableringar. Det visar en ny rapport.

  • Uppköpsbud på Dignitana

    Dignitana i Lund steg med 67 procent på börsen på tisdagen. Orsaken är ett bud som kommer att göra skalpkylningsbolaget brittiskt. Vd Fredrik Jonsson berättar varför styrelsen vill sälja.

  • De gör pengar på militär munhälsa

    Life science-bolaget Zymiq har landat de första ordrarna av en ny produkt riktad till militären. Det handlar kort och gott om ”enzymbaserad tandborstning”.

  • Neola stärker ägarbasen i riktad emission

    Neola Medical i Lund tar in nytt kapital och får samtidigt in sina första institutionella investerare. Pengarna ska användas till bolagets kliniska studier och den pågående regulatoriska processen för marknadsgodkännande.

  • Gedea ett steg närmare Europa

    Lundabolaget Gedea Biotech har slutfört en klinisk studie med goda resultat. Det öppnar dörren för ansökan om CE-märkning av bolagets antibiotikafria vaginaltablett i Europa.