tisdag 1 juli 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Bioinkubatorn Smiles facit: sju av åtta utflyttade bolag lever än

Tio år efter starten har Smile huserat sammanlagt 60 tidigare och nuvarande inkubatorbolag. 55 av dem lever fortfarande, enligt Smiles egen sammanställning som Rapidus tagit del av.

Smile startade 2007, då under namnet Lund Bioinkubator, som en lillasyster till Ideon Innovation men växte bara några år senare om originalet. Efter att tio bolag flyttat ut och nio nya tillkommit under 2017 finns i dag 22 bolag i inkubatorn. Tillsammans sysselsätter de ett 80-tal personer.

Bland nytillskotten finns Gutfeeling Labs, ett tvåmannabolag bestående av läkaren Walter Fischer och hans bror, som är mikrobiolog. Duon utvecklar en metod att kartlägga tarmfloran så billigt som möjligt. Målgruppen är allmänheten, som genom att skicka in ett avföringsprov ska få en komplett genomgång av den mikrobiologiska aktiviteten i matsmältningssystemet.

– Ambitionen är att växa till någonstans runt 30 bolag under 2018. Vi är i diskussion med Medicon Village om att utöka ytan till Smile-bolagen, säger Thomas Unt, affärsutvecklare på Smile med ett förflutet på NorInvent.

NorInvent är ett av tolv inkubatorbolag, nuvarande och utflyttade, som valt att notera sig för att hämta in riskkapital. Enligt Smiles siffror är det sammanlagda börsvärdet för de tolv bolagen i dag närmare 3,7 miljarder kronor.

När Rapidus 2010 granskade utfallet för Ideon Innovation var det bara var femte av de tidigare inkubatorbolagen som visat vinst – lika många hade konkursat eller lagts ned. Hur många av Smiles utflyttade bolag som hittills nått svarta siffror framgår inte av ledningens sammanställning. Men av de 38 företag som lämnat inkubatorn genom årens lopp har 5 lagts ned eller lagts på is: Biovis, Cathewill, EntomoPharm, GeneInvent och Attain Health. Klicka här för att se hela listan över de 60 bolag som sitter eller suttit i Smile.

Smile har en årlig budget på cirka 14 miljoner kronor från i huvudsak Region Skåne, Lunds kommun, Lunds universitet och Medicon Village. Vd är Ebba Fåhraeus.

Erik Olausson

Tio år efter starten har Smile huserat sammanlagt 60 tidigare och nuvarande inkubatorbolag. 55 av dem lever fortfarande, enligt Smiles […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Skånska börsvinnare första halvåret

    De skånska börsbolagen har gått rejält bättre än rikssnittet hittills i år. Men det finns en förklaring som är ganska nedslående. Rapidus har listan på bäst och sämst under första halvåret.

  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Hänt i vecka 26

    Ledningen hoppar av i Enzymatica och Peab medverkar till att sänka Sveriges koldioxidutsläpp med 7 procent. Det är några av nyheterna från förra veckan.


  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Gore-tex-bolaget öppnar för Suturion

    Lundabolaget Suturion har tecknat avtal med en medicinteknisk tungviktare. Nu startar försäljningen av bolagets kirurgiska symaskin på den amerikanska marknaden. – Avtalet hanterar eventuella tullar, säger vd Paan Hermansson.

  • Cantargias antikropp i amerikanskt snabbspår

    Cantargias läkemedelskandidat nadunolimab har fått Fast Track-status i USA. Det fick aktien att ta ett litet glädjeskutt.

  • Miljonregn över cancerbolaget

    Medtech-bolaget Reccan ingår i ett konsortium som fått motsvarande 153 miljoner kronor av EU för att genomföra ett stort projekt inom pankreascancer. – Det här betyder mer än bara pengarna, säger vd Anna Brodén.

  • Camurus miljardavtal öppnar för mer

    Camurus i Lund, med vd Fredrik Tiberg, aktierusar efter att ha ingått avtal med den amerikanska jätten Eli Lilly. I potten ligger 8 miljarder kronor i ersättningar, och det kan bli ännu mer. – Det här öppnar för liknande avtal inom andra områden.

  • Synact Pharma tar in nya pengar – igen

    Synact Pharma stärker finanserna genom en riktad nyemission och ett lånelöfte från den amerikanska storägaren. Det är den tredje större nyemissionen som lundabolaget genomför på två år.

  • Så gör kommunerna för att locka företagen

    De små skånska kommunerna slår de större när det gäller företagsklimat. Det står klart i den rankning som Rapidus publicerade nyligen. Vi ringde upp kommunerna för att höra vad som ligger bakom uppryckningen.

  • Skånska småkommuner slår de större

    En ny undersökning visar att tre skånska kommuner kvalar in på topp tio-listan över Sveriges kommuner med bäst företagsklimat – samtidigt tappar de skånska storkommunerna alltmer mot de mindre.

  • Euris likviderat: ”Aktieägarna hade förtjänat bättre”

    Han slog svenskt rekord i nyemissioner och fortsatte in i det sista att ta in nya pengar. Men i december förra året lämnade Dario Kriz plötsligt sitt bolag Euris åt sitt öde. Nu är det likviderat.

  • De ska tina upp life science-frosten

    Finansprofilen Markus Neuding samlar tunga namn till MVIP, panelen som ska råda bot på kapitalbristen i life science-sektorn. Tio namnkunniga personer från bland annat Fåhraeus Startup & Growth, EQT och Nordic Angels finns med. Rapidus har hela listan.