måndag 9 september 2024

inloggad som

Vinnova växlar upp insatsen för ESS-affärer – med Skåne som bas

ESS-bygget i mitten av november. Foto: ESS

Vinnova tredubblar insatserna för att få fler svenska företag att göra affärer med ESS, Max IV och ett tiotal andra europeiska forskningsanläggningar. I nybildade sekretariatet Big Science Sweden satsar staten tio miljoner kronor om året under tre års tid – och det nationella programkontoret ser ut att hamna i Lund.

Big Science Sweden smyglanserades redan i våras men det är först nu finansieringen fallit på plats, uppger Nataša Pahlm. Hon är “industrial liason officer” på Vinnova, som sedan 2013 haft uppdraget att öka svenska näringslivets utbyte av de miljarder svenska staten satsar på europeiska forskningsanläggningar.

Tidigare har arbetet skötts av Malmöbolaget Research Match Sweden på uppdrag av Vinnova, men sedan i somras är de ute ur bilden. Budgeten på tio miljoner kronor om året är tre gånger mer än Research Match Sweden hade att röra sig med och ska räcka till knappt sju heltidstjänster i Lund, Göteborg, Uppsala och Luleå. Parallellt finansierar Region Skåne en heltidstjänst som ska göra samma sak, men med speciellt fokus på skånska näringslivet.

Programchef för Big Science Sweden är Anna Hall från Industriellt Utvecklingscentrum Syd, en medlemsorganisation för sydsvenska industriföretag. Det nationella programkontoret kommer med största sannolikhet placeras i Lund, uppger Nataša Pahlm.

Hittills har svenska företag varit underrepresenterade när det handlar om att göra affärer med europeiska miljardsatsningar som Iter och Cern. Och för ESS består runt 70 procent av finansieringen i uppbyggnadsfasen av utrustning som skickas från andra  medlemsländer.

– Men av det som ESS kan köpa för reda pengar kommer 80-90 procent från svenska företag. Där handlar det mer om att företag även i andra delar av Sverige ska få upp ögonen för möjligheten, liksom för möjligheten att komma in på andra anläggningar där svenska företag är mycket mer underrepresenterade, säger Nataša Pahlm.

Initialt löper Big Science Sweden över tre år, men intentionen är att det ska förlängas med ytterligare sex år.

ESS beräknas kosta 1,83 miljarder euro att bygga, varav Sverige står för 35 procent. Anläggningen är inte helt färdigbyggd förrän 2025.

Erik Olausson

Vinnova tredubblar insatserna för att få fler svenska företag att göra affärer med ESS, Max IV och ett tiotal andra […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Mer EU-pengar till skånska aktörer

    Skåne har utnämnts till att vara en av EU:s 151 “Region Innovation Valleys”, innovationsregioner. Initiativet ska hantera EU:s samhällsutmaningar och stärka den gemensamma konkurrenskraften.

  • Tunga namn till växande Ystad Summit

    Arrangören hoppas på konkreta svar på frågor som rör hållbarhet och beredskap när den tredje upplagan av Ystad Summit drar i gång i morgon. På plats från näringslivshåll finns bland andra Tetra Paks Sverigechef Marie Sandin och Johanna Nordell, hållbarhetschef på Ikea Sverige.

  • Sista dagen för tillväxtnestorn

    I morgon fredag är det sista arbetsdagen för Jan-Erik Bengtsson efter 13 år som ledare för Tillväxt Malmö. – Jag är stolt över att ha skapat 2 500 nya jobb i Malmö, säger han.

  • Drömsiffror i Tepe

    En omsättning på nästan 1,3 miljarder, bruttomarginal 75 procent, rörelsemarginal på nästan 40 procent. Dessa siffror låter som en dröm för de flesta företagare. För Tepe Munhygienprodukter i Malmö, med vd Hanna Hageberg Hammar, är de ett faktum.

  • Pengar att söka för civil-militära företagsprojekt

    Regeringen har beslutat om en helt ny satsning som innebär att civila innovationer ska kunna nyttjas inom försvaret. I år finns cirka 50 miljoner kronor att söka för företag.

  • Gasporox- en startup som blev lönsam

    Gasporox är bolaget som startade med en uppfinning på Lunds Universtitet. Efter åtta förlustår på börsen ser det ut som att vd Märta Lewander Xu skapat ett lönsamt företag.

  • OXE Marine i finansknipa

    Båtmotortillverkaren OXE Marine i Ängelholm upprättar kontrollbalansräkning. Trots en ökande försäljning har bolaget långt kvar till positivt kassaflöde.

  • Så ska han dubbla försäljningen

    – Jag har suttit i styrelsen i fem år, det vore konstigt om jag ville ändra allt nu när jag är vd. Det säger Thule Groups koncernchef sedan snart ett år, Mattias Ankarberg. Men hur ska han klara ett extremt ambitiöst tillväxtmål? I en intervju med Rapidus berättar han om Thules väg framåt.

  • Tunga utmaningar i Höganäs

    Metallpulvertillverkaren Höganäs är inne i en storm av utmaningar. Företaget i nordvästra Skåne är Sveriges sjuttonde största utsläppare av koldioxid. Så kan det inte fortsätta. Och vd Henrik Ager berättar vad omställningen till elbilar innebär.
    – Vi har fyra-fem år på oss att ställa om, säger han i en intervju med Rapidus.

  • Mikrodust expanderar med ny vd 

    Det Lundabaserade teknikbolaget Mikrodust plockar in en ny vd. Nu är planen att expandera bolagets sälj- och marknadsavdelning.