onsdag 15 maj 2024

inloggad som

Vinnova växlar upp insatsen för ESS-affärer – med Skåne som bas

ESS-bygget i mitten av november. Foto: ESS

Vinnova tredubblar insatserna för att få fler svenska företag att göra affärer med ESS, Max IV och ett tiotal andra europeiska forskningsanläggningar. I nybildade sekretariatet Big Science Sweden satsar staten tio miljoner kronor om året under tre års tid – och det nationella programkontoret ser ut att hamna i Lund.

Big Science Sweden smyglanserades redan i våras men det är först nu finansieringen fallit på plats, uppger Nataša Pahlm. Hon är “industrial liason officer” på Vinnova, som sedan 2013 haft uppdraget att öka svenska näringslivets utbyte av de miljarder svenska staten satsar på europeiska forskningsanläggningar.

Tidigare har arbetet skötts av Malmöbolaget Research Match Sweden på uppdrag av Vinnova, men sedan i somras är de ute ur bilden. Budgeten på tio miljoner kronor om året är tre gånger mer än Research Match Sweden hade att röra sig med och ska räcka till knappt sju heltidstjänster i Lund, Göteborg, Uppsala och Luleå. Parallellt finansierar Region Skåne en heltidstjänst som ska göra samma sak, men med speciellt fokus på skånska näringslivet.

Programchef för Big Science Sweden är Anna Hall från Industriellt Utvecklingscentrum Syd, en medlemsorganisation för sydsvenska industriföretag. Det nationella programkontoret kommer med största sannolikhet placeras i Lund, uppger Nataša Pahlm.

Hittills har svenska företag varit underrepresenterade när det handlar om att göra affärer med europeiska miljardsatsningar som Iter och Cern. Och för ESS består runt 70 procent av finansieringen i uppbyggnadsfasen av utrustning som skickas från andra  medlemsländer.

– Men av det som ESS kan köpa för reda pengar kommer 80-90 procent från svenska företag. Där handlar det mer om att företag även i andra delar av Sverige ska få upp ögonen för möjligheten, liksom för möjligheten att komma in på andra anläggningar där svenska företag är mycket mer underrepresenterade, säger Nataša Pahlm.

Initialt löper Big Science Sweden över tre år, men intentionen är att det ska förlängas med ytterligare sex år.

ESS beräknas kosta 1,83 miljarder euro att bygga, varav Sverige står för 35 procent. Anläggningen är inte helt färdigbyggd förrän 2025.

Erik Olausson

Vinnova tredubblar insatserna för att få fler svenska företag att göra affärer med ESS, Max IV och ett tiotal andra […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Inarea ökar arean

    Golvläggningskoncernen Inarea, helägd av investerargruppen Small Cap Partners i Malmö, gör ett storförvärv i Finland. Affären innebär näst intill en fördubbling av omsättningen till 3 miljarder kronor.

  • Omstridd ägare lämnar Neola

    Neola Medical i Lund, med vd Hanna Sjöström, meddelar att Masoud Khayyamis kritiserade investeringsbolag Cardeon köpts ut ur bolaget av en grupp delägare.

  • Precis vad Precise behövde

    Precise Biometrics i Lund har andats optimism på senare tid. Nu minskar förlusten i rapporten för årets första kvartal.