måndag 19 maj 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Avhopp försenar Mapcis efterföljare

Sedan mobilforskningsinstitutet Mapci lades ned vid årsskiftet har statliga Rise tagit över delar av projekten inom bland annat e-hälsa. Det tilltänkta labbet, inriktat på pålitlig radiokommunikation, har dock försenats då den nytillträdde labbchefen lämnade verksamheten under sommaren.

Mapci bildades 2013 på initiativ av Region Skåne, Lunds universitet och Sony Mobile. Senare tillkom även Ericsson som finansiär till forskningsinstitutets budget på 10-15 miljoner kronor om året. Kvartetten har även bistått med en grundplåt på cirka 15 miljoner kronor över tre år för att arvtagaren Sics South ska komma igång.

Sics South blir i praktiken den sydsvenska grenen av Sics, som i sin tur är en del av statliga Rise. Sics har sedan tidigare en filial på Ideon inriktat på cybersäkerhet, vilket är ett av fyra framtida fokusområden för Sics South. Mjukvaruutveckling är ett annat, samt e-hälsa där Sics South ärvt en rad pågående projekt från Mapci med telekomveteranen Fredrik Nilsask som projektledare.

Det fjärde fokusområdet är ”reliable wireless”, vilket syftar på både säkerhet och tillförlitlighet inom radiokommunikation mellan såväl mobiler som uppkopplade prylar. Här ska Sics South bygga upp ett labb med initialt 3-4 anställda. Under våren värvades ABB-veteranen Thomas Thelin som sajtchef i Lund och ansvarig för Reliable Wireless Lab, men i somras återgick han till en tjänst på ABB.

– Vi håller på att rekrytera en ny chef nu, vilket vi hoppas ska vara klart innan jul. Vi tappar ungefär ett halvår, säger Thomas Carnehult, tillförordnad chef för Sics South.

På 3-4 års sikt hoppas han att Reliable Wireless Lab ska sysselsätta ett tiotal personer. Liksom Sics övriga verksamhet är Reliable Wireless Lab i huvudsak tänkt att bekostas genom olika offentligt finansierade projekt samt samarbeten med industrin. Bland Sics tidigare projektpartner i Skåne finns Ericsson, Axis och Fingerprint Cards.

I dag har Sics South knappt tio anställda på Ideon. Därutöver har hårdvaruinriktade Acreo, även det ett statligt institut som nu gått upp i Rise, en handfull personer i Lund. På Ideon Gateway finns ytterligare ett 50-tal Rise-anställda i det som tidigare var SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut.

Erik Olausson

Sedan mobilforskningsinstitutet Mapci lades ned vid årsskiftet har statliga Rise tagit över delar av projekten inom bland annat e-hälsa. Det […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Iskallt USA gör Europa hetare

    Donald Trumps krumbukter leder till både framgång och bakslag för svenska företag.
    Medan Klang Ai maxar tillväxten i Europa, är det i vissa fall tvärstopp för företag som redan hunnit över Atlanten.

  • Ledningen lämnar Prostalund

    I förra veckan meddelade Prostalund att en planerad avyttring inte blev av, och därmed var likviditetskrisen ett faktum. På måndagen kom beskedet att både vd och ordförande lämnar med omedelbar verkan.

  • Emissionsfiasko – Nanoecho tvingas tvärnita

    Nästan ingen gick med i Lundabolaget Nanoechos emissionsrunda. Nu pausar bolaget sina kliniska studier och aktien dyker till nya bottennivåer. – Vi ångrar inte att vi gick till börsen i fjol, säger vd Linda Persson.


  • Beammwave – risk vänds från ned till upp

    Mobilteknikbolaget Beammwaves aktiekurs har lyft ordentligt den senaste tiden efter att intresset för bolagets teknologi ökat. Nu handlar det ”bara” […]

  • Bimobject på förvärvsoffensiv

    Bimobject köper Malmöbolagen Green Metrica och Lumea AI Plattform, som båda är inriktade på artificiell intelligens. Bygginformationsbolaget redovisar också siffror för årets första kvartal, som visar att vd-karusellen blivit en kostsam historia.

  • Dan Olofsson köper Qgroup

    Qgroup skrotar börsplanerna. I stället köps IT-konsultkoncernen upp av Danir-kontrollerade Nexer Group. – Det här blir än mycket bättre lösning än att gå till börsen, säger Qgroups vd Jon Carvell.

  • Finch sätter sin AI i hårdträning

    Techprofilen Hannah Meiton och hennes Ampli Ventures investerade i början av året i Malmöbaserade AI-bolaget Finch. Nu kliver hon in i styrelsen för att sätta bolagets AI-modell i hårdträning.

  • Stjärnspäckad styrelse i Elva11

    Nyligen gjorde Additude-grundaren Jim Roslund comeback i IT-branschen med det nystartade konsultbolaget Elva11. Nu tar styrelsen form. Utöver ordförande tar andra tunga technamn och internationella profiler plats i styrelsen. Rapidus har namnen.

  • Rejält tillskott i kassan för el-sparare

    Lundabaserade Emulate Energy stänger sin Serie A-runda och får två nya internationella delägare. Så här stort blev tillskottet och så ska pengarna användas.

  • Helsingborgsprofilens bolag stänger runda

    Helsingborgsbaserade Payzlip med Acke Salem i spetsen stänger en finansieringsrunda ledd av regionala näringslivsprofiler. Rundan blev dock mindre än ursprungligen tänkt. Så här länge räcker pengarna.

  • Advenica rustar för fortsatt lönsamhet

    Cybersäkerhetsbolaget Advenica har börjat året med att få in flertalet miljonorder. I en orolig omvärld ser vd Marie Bengtsson inget som talar emot att tillväxt- och lönsamhetsresan fortsätter.

  • Wallenberg går in i 34-bolag

    Ideonbaserade Nordic Forestry Automation, som Rapidus utsåg till 34:a år 2023, får in ett Wallenbergbolag som ny delägare. Det här ska den nya investeringen räcka till.

  • Additude-grundaren bygger nytt IT-bolag

    Additude-grundaren Jim Roslund är tillbaka i IT-branschen. Med en grupp tidigare Tretton37-medarbetare och deras uppdrag som grund drar han igång ett nytt IT-konsultbolag. Och gissa vad bolaget heter.