torsdag 21 november 2024

inloggad som

Tekniken är det minsta bekymret

Kort sagt: På sina håll har det börjat skava rejält när regionens e-hälsobolag ska ta sig ut på marknaden. I viss mån är det bara ett naturligt fartgupp när verkligheten hinner ikapp hajpen. Men det finns även en tuff slutsats att dra för entreprenörerna: inom vården är teknikutvecklingen det minsta av dina bekymmer.

Av Erik Olausson, chefredaktör

Smekmånaden verkar onekligen vara över för Min Doktor. Malmöbolaget var tidigt ute med att erbjuda digitala läkarbesök via mobiltelefonen och har därmed nästan på egen hand lyckats skapa en egen, snabbt växande marknad. Men konkurrenterna blir allt fler. Sedan flera år är Stockholmsbaserade Kry inne och slåss om samma patienter. Under hösten har Rapidus berättat om Medicoo, som värvat Min Doktors medgrundare Mike Zyto, och Capio Online i Malmö, där Capio utvecklar en egen digital kanal till sina vårdcentraler i samarbete med Stockholmsbolaget Doctrin.

Parallellt har kritiken växt det senaste året. Mot den tidigare styrelseordföranden Christian W Jansson, vars styrelsepost i Apoteket väckte frågor om jäv, mot att regionanställda läkare knäcker extra för Min Doktor och mot nätläkarbolagen i allmänhet för att de anses dränera den offentliga vården på resurser. Det är tydligt att den existerande vårdapparaten – och dess ersättningssystem – inte är anpassade för en spelare som Min Doktor.

Inte än, i alla fall. I Region Skåne har regionpolitikerna länge sjungit e-hälsans lov och under 2017 avsattes 200 miljoner kronor till nya tekniska lösningar, en specialsatsning som är tänkt att pågå fram till åtminstone 2019. En stor del av pengarna går till införandet av ett nytt digitalt journalsystem men det handlar också om mer saker som digitala kallelser, möjlighet att checka in på vårdcentralen via mobilen och videosamtal med läkare. En ny app som sköter kontakten med sjukvårdsupplysningen 1177 är ytterligare ett kliv närmare det nätläkarbolagen gör.

Tekniken bakom e-hälsa är i de flesta fall inte överdrivet komplicerad att utveckla, åtminstone inte svårare än i andra branscher. Lägg därtill att befolkningspyramiden håller på att tippa över, med allt färre yrkesverksamma som ska bekosta vården för allt fler äldre, så är det inte konstigt att e-hälsa väcker sådan entusiasm bland teknikevangelister. Det är inte heller svårt att förstå frustrationen som många e-hälsoentreprenörer känner inför en trögrörlig vårdapparat, vars protektionistiska attityd jämförs med skivindustrins handfallenhet inför streaming-trenden.

Men den jämförelsen haltar betydligt. Vården präglas i hög grad av komprometterande och personlig data som till varje pris måste skyddas mot intrång och missbruk. Detsamma går visserligen att säga om banksektorn, som i många fall kommit betydligt längre med sin digitalisering, men vården domineras dessutom av offentliga aktörer, med strikta regler att följa vad gäller inköp och upphandlingar.

För ett litet innovationsbolag är det alltså inte lätt att ens få in en fot genom dörren, men det finns olika sätt att ändå komma in i värmen. Malmöbaserade Next Step Dynamics, som utvecklar armband som kan registrera rörelsemönstret och förebygga fallolyckor bland äldre, har lierat sig med IT-jätten Tieto, som redan är leverantör till en rad kommuner  och landsting runt om i landet. Lundabolaget Pampett, som kämpat sedan 2010 med att få in sin fuktsensor i äldrevården, vittnar om betydligt större intresse i mindre kommuner som Hörby och Västerås, än i Stockholm, Malmö eller Lund.

En annan taktik är att vända sig direkt till konsumenterna, ibland via företagen de är anställda av. I detta fack finns inte bara Min Doktor utan även exempelvis Healthguide IRL, Learning to sleep och Aptusens, en avknoppning från Biofilms Research Center i Malmö vars sensor kan mäta halten av hemoglobin, glukos och testosteron i blodet, direkt genom huden. Men då handlar det framförallt om olika former av friskvård eller vård av personer som ännu inte diagnosticerats.

Det är ingen tvekan om att den vård vi får i dag kommer vara betydligt mer digitaliserad och automatiserad i framtiden. Men för de entreprenörer som vill få det att hända gäller det att ha båda envishet och uthållighet. Att få tekniken på plats är bara början. Betydligt tuffare kan det vara att navigera mellan kommunerna och landstingens säkerhetskrav, upphandlingsprocesser och existerande ramavtal.

Kort sagt: På sina håll har det börjat skava rejält när regionens e-hälsobolag ska ta sig ut på marknaden. I […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Precise ser ljuset

    Efter sju svåra år och åtta bedrövelser ser Lundabolaget Precise Biometrics ut att gå mot vinst och positivt kassaflöde. – Riktningen ser mycket bra ut, säger vd Joakim Nydemark.

  • … men tungt år för Skånes näringsliv

    Fler delar inom det skånska näringslivet står inför stora utmaningar. Det framgår av höstens utgåva “Skånsk konjunktur 2024”, som ges ut av Sparbanken Skåne och Øresundsinstituttet. Dessa är utmaningarna.

  • Alfa Laval spår kraftig tillväxt

    Alfa Laval räknar med en rejält ökad försäljning under kommande år. Den globala energiomställningen, med nya affärsområden, är en viktig drivkraft. Se här hur mycket vd Tom Erixon räknar med att växa.


  • Precise ser ljuset

    Efter sju svåra år och åtta bedrövelser ser Lundabolaget Precise Biometrics ut att gå mot vinst och positivt kassaflöde. – Riktningen ser mycket bra ut, säger vd Joakim Nydemark.

  • Yubicos stickor säljer som smör

    Yubico, med medgrundaren Stina Ehrensvärd från Lund, ökade både försäljning och lönsamhet rejält i tredje kvartalet. Men vad hände med aktien?

  • Cyxone i trubbel

    I våras återkom Astra Zeneca-veteranen Kjell Stenberg som vd för det Malmöbaserade bioteknikföretaget Cyxone. Nu ställer ett betalningskrav till rejäla problem för företaget.

  • Freedrum i konkurs

    Malmöbaserade Freedrum Studios ansökan om förlängd rekonstruktion gick inte igenom. Bolaget har försatts i konkurs. Det här händer nu.

  • Bakslag för Camurus

    Camurus i Lund, Sveriges tredje största läkemedelsbolag sett till börsvärde, fick se sin aktie rasa med nästan 10 procent på tisdagen. ”Beskedet från FDA är beklagligt”, säger vd Fredrik Tiberg.

  • All time high för EQL Pharma

    EQL Pharma i Lund har kunnat se sin aktie stiga med nästan 140 procent det senaste året och aktien har de senaste dagarna noterat nya all time high flera dagar i rad. Vd Axel Schörling har en teori om varför.

  • Krympning kan bli stort för Alix Labs

    AI kräver superstarka processorer, men de ska också vara små. Alix Labs i Lund, med vd Jonas Sundqvist, har en maskin som krymper dem. Med global lansering i sikte har bolaget säkrat större delen av en nyemission på 165 Mkr.

  • Nystart för Sensative

    IoT-bolaget Sensative led svårt under pandemin. Men nu spänns bågen igen. Med tre nyemissioner bara i år och med en ny marknadsstrategi ska omsättningen fördubblas årligen och bolaget nå lönsamhet.

  • Stormen tilltar kring Novo Nordisk

    Det är inte bara i Sverige det stormar kring Novor Nordisks diabetesläkemedel Ozempic. I en utfrågning i den amerikanska senaten, ledd av Bernie Sanders, tvingas vd Lars Fruergaard Jørgensen lova att titta på en prissänkning.

  • Därför nappar Doro på norska budet

    Det noterade Malmöbolaget Doros styrelse rekommenderade i förra veckan ägarna att acceptera ett bud från norska Xplora. Nu förklarar styrelseordförande Juha Mört hur de resonerar.