tisdag 20 maj 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Försäljningen rusar för Neo4j:s grafdatabas

Sedan begynnelsen på Minc för tio år sedan har Neo4j tagit in över 600 miljoner kronor i riskkapital. Hur försäljningen går är ledningen mycket tystlåten om, men siffrorna i det svenska dotterbolaget ger en tydlig indikation: de senaste fem åren har nettoomsättningen ökat med över 60 procent per år.

Neo4j, som tidigare hette Neo Technology, utvecklar en grafdatabas där relationerna mellan datapunkterna är det centrala. Jämfört med traditionella tabellbaserade databaser ger det snabbare åtkomst till data med många kopplingar mellan posterna.

Ett färskt exempel är de 13 miljonerna dokument i den så kallade Paradisläckan. Liksom vid den tidigare Panamaläckan använde det internationella journalistnätverket ICIJ Neo4j:s databas för att kartlägga kopplingarna mellan företag och personer i det gigantiska materialet.

– Jag hoppas de hittar någon konstig koppling som Trump har tack vare vår teknologi. Vi har ännu bara sett en liten del av effekten av Paradisläckan, säger Neo4js vd Emil Eifrém.

Paradisläckan ger mer publicitet än intäkter till Neo4j, men bolaget har med årens lopp samlat på sig en rad storkunder som Walmart, Tesla och Ebay. I det svenska dotterbolaget har nettoomsättningen ökat med över 60 procent per år till 58 miljoner kronor 2016, enligt årsredovisningen som registrerades i somras. Emil Eifrém tonar ner betydelsen av siffrorna för det svenska dotterbolaget men säger att samma trend gäller för Neo4j som helhet.

– Vi pratar inte öppet om våra försäljningssiffror, utan sparar det tills vi blir publika. Men i genomsnitt har vi nästan dubblat varje år sedan 2011, och vuxit med 75-100 procent per år. Ju större siffrorna blir desto svårare blir det att dubbla men det går väldigt snabbt, säger han till Rapidus.

Hittills är det främst nytillkomna kunder som stått för tillväxten. Men framöver ska Neo4j lägga krutet på den existerande kundstocken, uppger Emil Eifrém.

– Vi har en ”land and expand”-strategi. Först projektet du har med en ny kund är kanske inte så stort. Men vår databas är tillämpbar på många delar av verksamheten i till exempel en storbank. Efter ett tag omsätter vi en halv miljon eller en miljon dollar på den kunden, säger han.

Neo4j har sedan flera år tillbaka huvudkontoret i Silicon Valley men teknikutvecklingen sköts i huvudsak i Malmö, där runt 50 av bolagets cirka 200 anställda finns. Som Rapidus rapporterade i juni har bolaget just flyttat in i nya lokaler i fastigheten Studio, med utrymme att anställa tiotals nya utvecklare.

Neo4j har en uttalad strategi att börsnotera sig någon gång i framtiden. Men när det blir låter Emil Eifrém förbli osagt. Han utesluter inte heller ytterligare kapitalinjektioner.

– Vi har rest totalt 80 miljoner dollar. Det är ofantligt mycket pengar. Men titta på vilka som är mina konkurrenter i dag: det är Oracle, IBM, SAP, Microsoft, som har i praktiken oändliga kassakistor. Ur det perspektivet är det inte otroligt att vi vill investera mer och växa snabbare, säger han.

Erik Olausson

Sedan begynnelsen på Minc för tio år sedan har Neo4j tagit in över 600 miljoner kronor i riskkapital. Hur försäljningen […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Iskallt USA gör Europa hetare

    Donald Trumps krumbukter leder till både framgång och bakslag för svenska företag.
    Medan Klang Ai maxar tillväxten i Europa, är det i vissa fall tvärstopp för företag som redan hunnit över Atlanten.

  • Ledningen lämnar Prostalund

    I förra veckan meddelade Prostalund att en planerad avyttring inte blev av, och därmed var likviditetskrisen ett faktum. På måndagen kom beskedet att både vd och ordförande lämnar med omedelbar verkan.

  • Emissionsfiasko – Nanoecho tvingas tvärnita

    Nästan ingen gick med i Lundabolaget Nanoechos emissionsrunda. Nu pausar bolaget sina kliniska studier och aktien dyker till nya bottennivåer. – Vi ångrar inte att vi gick till börsen i fjol, säger vd Linda Persson.


  • Neo4J står vid ett vägskäl

    Bloomberg News har kallat noteringen en av årets mest hajpade nyintroduktioner. Men frågan är: kommer miljardbolaget Neo4J från Malmö att gasa mot börsen eller är det dags att dra i handbromsen?

  • Här är vi som minglade

    Onsdagens AW med Emil Eifrem drog en entusiastisk publik som minglade på Elite Plaza i centrala Malmö. Här är bilderna.

  • Bimobject på förvärvsoffensiv

    Bimobject köper Malmöbolagen Green Metrica och Lumea AI Plattform, som båda är inriktade på artificiell intelligens. Bygginformationsbolaget redovisar också siffror för årets första kvartal, som visar att vd-karusellen blivit en kostsam historia.

  • Dan Olofsson köper Qgroup

    Qgroup skrotar börsplanerna. I stället köps IT-konsultkoncernen upp av Danir-kontrollerade Nexer Group. – Det här blir än mycket bättre lösning än att gå till börsen, säger Qgroups vd Jon Carvell.

  • Finch sätter sin AI i hårdträning

    Techprofilen Hannah Meiton och hennes Ampli Ventures investerade i början av året i Malmöbaserade AI-bolaget Finch. Nu kliver hon in i styrelsen för att sätta bolagets AI-modell i hårdträning.

  • Stjärnspäckad styrelse i Elva11

    Nyligen gjorde Additude-grundaren Jim Roslund comeback i IT-branschen med det nystartade konsultbolaget Elva11. Nu tar styrelsen form. Utöver ordförande tar andra tunga technamn och internationella profiler plats i styrelsen. Rapidus har namnen.

  • Rejält tillskott i kassan för el-sparare

    Lundabaserade Emulate Energy stänger sin Serie A-runda och får två nya internationella delägare. Så här stort blev tillskottet och så ska pengarna användas.

  • Helsingborgsprofilens bolag stänger runda

    Helsingborgsbaserade Payzlip med Acke Salem i spetsen stänger en finansieringsrunda ledd av regionala näringslivsprofiler. Rundan blev dock mindre än ursprungligen tänkt. Så här länge räcker pengarna.

  • Advenica rustar för fortsatt lönsamhet

    Cybersäkerhetsbolaget Advenica har börjat året med att få in flertalet miljonorder. I en orolig omvärld ser vd Marie Bengtsson inget som talar emot att tillväxt- och lönsamhetsresan fortsätter.

  • Wallenberg går in i 34-bolag

    Ideonbaserade Nordic Forestry Automation, som Rapidus utsåg till 34:a år 2023, får in ett Wallenbergbolag som ny delägare. Det här ska den nya investeringen räcka till.