torsdag 2 maj 2024

inloggad som

Mapillary får jubileumsdata från Litauen

Omskrivna Malmöbolaget Mapillary, som utvecklar en karttjänst, har fått 2.100 mil med gatubilder i 360-gradersformat i gåva från Litauens transportministerium. Inför nästa års 100-årsjubileum har transportministeriet låtit fotografera hela landets vägnät med panoramabildkameror, bilder som nu matas in i Mapillarys databaser.

– Detta kan förhoppningsvis inspirera andra länder att dela data som annars bara slaskar omkring i de egna systemen. Genom att dela bilderna med exempelvis Mapillary så kommer bilderna till nytta för allmänheten, säger Mapillarys grundare Jan Erik Solem.

Bilderna använder en så kallad Creative Commons-licens och därmed består gåvan formellt sett enbart av rätten för Mapillary att använda bilderna. Litauens transportministerium har fortfarande upphovsrätten till materialet.

Mapillary är en användargenererad gatuvytjänst som bygger på att folk går runt och tar bilder med sina mobiltelefoner. Sedan ungefär ett år tillbaka analyserar Mapillary alla inmatade bildsekvenser automatiskt och kan i bilderna identifiera allt från vägbanor till skyltar och övergångsställen. Genom att andra användare fortsätter att ladda upp egna gatubilder kan ministeriet därmed få en överblick över de förändringar som sker i vägnätet.

Litauen är det första land som delar hela sitt vägnät med Mapillary. Sedan tidigare har dock enskilda städer, bland annat Helsingborg och Amsterdam, delat större mängder av gatubilder med tjänsten.

Mapillary grundades 2013 och har i dag 32 anställda. Förutom kontoret på The Ground i Malmö finns även ett amerikanskt och ett österrikiskt dotterbolag. Verksamheten finansieras främst med riskkapital. Förra året omsatte bolaget knappt fem miljoner kronor och i år räknar man med en omsättning på omkring åtta miljoner kronor.

Mapillary ägs av de fyra grundarna Johan Gyllenspetz, Yubin Kuang, Jan Erik Solem och Peter Neubauer, riskkapitalboalen Atomico och Sequoia samt några mindre fonder och affärsänglar. Under våren 2016 tog Mapillary in 68 miljoner kronor i externt kapital.

Anders Frick

Omskrivna Malmöbolaget Mapillary, som utvecklar en karttjänst, har fått 2.100 mil med gatubilder i 360-gradersformat i gåva från Litauens transportministerium. […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Så väcker du journalistens intresse

    Överraskning, känslor och pengar. Det är ingredienser till en artikel som väcker alla Rapidusläsares intresse. Så här gör du för att komma i tidningen.

  • Oatly bantar sig i form

    Oatly Group visar en liten försäljningsökning under första kvartalet, trots att efterfrågan av bolagets havrebaserade alternativ minskade med 30 procent i Kina. Huvuddelen av en minskad förlust kommer dock från minskade kostnader.

  • Ascelia rusar på fas 3-resultat

    Ascelia Pharma, med huvudkontor i Malmö, redovisar positiva resultat från en fas 3-studie med kandidaten Orviglance. Aktien rusade på beskedet.

  • Delningsekonomi i Lejonkulan

    I morgon fredag släpper vi ett nytt avsnitt av Lejonkulan. Här är frågan om det finns ekonomi i delningsekonomi.