torsdag 16 maj 2024

inloggad som

Ytan är allt för nytt datorgrafikbolag i Lund

Lundabolaget Materialeyes håller på att lansera sina tjänster bestående av mätning av optiska ytegenskaper hos material, samt en webbaserad katalog. Materialen kan vara bland annat textiler och trä och målet är att kunna ta fram fotorealistiska datormodeller av produkter som ännu inte sett dagens ljus.

Materialeyes bygger på grundarnas forskning inom datorgrafik. Bolaget gör multispektrala mätningar på kundens material för att bestämma kulör, struktur och reflektion hos ytan, och har egenutvecklade algoritmer för att översätta mätningarna. Resultatet blir digitala filer som kunden sedan kan använda i sina visuliseringsmjukvara för att ta fram naturtrogna bilder.

Bolaget har haft flera testkunder. Nu riktar de in sig mot materialproducenter, produkttillverkare som exempelvis mobil- och bilindustrin eller möbelleverantörer. Även museum har visat intresse för tekniken i dokumentationssyfte. Bland annat har Materialeyes gjort testmätningar av ytor på föremål både före och efter en restaurering.

– Vi är det enda företag jag känner till som kan mäta och digitalisera så stora ytor som 1,4 x 1,4 meter. Det ger bättre resultat än konkurrenternas teknik om exempelvis mönstren på ytorna är stora, säger vd:n och medgrundaren Matthew Raoufi, som även jobbar som affärsrådgivare på Innvation Skåne.

Materialeyes håller på att anställa personal. Bolaget grundades förra året och har sin lokal för mätningar i Norrköping, en strategisk placering vald med hänsyn till att de andra två grundarna, Jonas Unger och Per Larsson är verksamma som datorgrafikforskare vid Linköpings universitet.

Elisabet Ottosson

Lundabolaget Materialeyes håller på att lansera sina tjänster bestående av mätning av optiska ytegenskaper hos material, samt en webbaserad katalog. […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad