tisdag 20 maj 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Cellevate är med i 20-miljonersprojekt

Lundabolaget Cellevate har beviljats stöd för ett projekt från EU-programmet Eurostars tillsammans med Lunds universitet och ett par schweiziska parter. Totalbudgeten är på 20 miljoner kronor.

Syftet med projektet är att ta fram en avancerad modell av mänsklig hjärnvävnad i en skål så att det finns ett mer relevant system att testa läkemedel och göra mätningar i.

– Det blir ett samarbete som förhoppningsvis mynnar ut i två nya produkter för oss, riktade mot neuropharma, och förhoppningsvis nya kunder, säger Cellevates vd Maximilian Ottosson till Rapidus.

Cellevate, som finns på inkubatorn Smile, utvecklar nätverk av nanofiber i plast och naturliga material som placeras i skålar för cellodling. Skålarna kan användas vid medicinska studier och utveckling av läkemedel. Nanofiberstrukturen efterliknar kroppens naturliga miljö och bidrar därmed till att minska glappet mellan resultat från labbtester och det verkliga utfallet.

Utöver det Schweiziska företaget 3Brain, som sysslar med screening och neuropharma, är även det schweiziska forskningsinstitutet CSEM och Lunds universitet med i projektet.

– Forskningsinstitutet är med och utvecklar hårdvaran och sedan valideras produkterna vid Lunds universitet, säger Maximilian Ottosson.

Bland Cellevates kunder syns Biomedicinskt centrum och Universitetssjukhuset i Lund, sedan i somras har även två sjukhus i Spanien och ett i Portugal tillkommit.

Majoritetsägare är Maximilian Ottosson och teknikchefen Albin Jakobsson. Resterande andelar ägs av grundare och investerare. Bland dem syns Huaweis Lundachef Tord Wingren, ASA Group och Bertil Lindmark, forskningschef på Singaporebaserade Asian Pharmaceuticals, med ett förflutet från bland annat Astra Zeneca.

Cellevate vann nyligen 250.000 kronor i Swedbanks entreprenörstävling Rivstart, bolaget var en av två skånska vinnare. I fjol tog Cellevate in extern finansiering i miljonklassen. Kapitaltillskotten räcker i två år framåt, uppger Maximilian Ottosson till Rapidus.

Emily Binks

Lundabolaget Cellevate har beviljats stöd för ett projekt från EU-programmet Eurostars tillsammans med Lunds universitet och ett par schweiziska parter. […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Mistbase-grundaren laddar om

    Saas-bolaget Peak Energy är Mistbase-grundaren Michal Stalas nya satsning, åtta år efter att han sålde Mistbase för uppåt 150 Mkr. Nu vill han utveckla mjukvara för optimering av elanvändning.

  • De ska tina upp life science-frosten

    Finansprofilen Markus Neuding samlar tunga namn till MVIP, panelen som ska råda bot på kapitalbristen i life science-sektorn. Tio namnkunniga personer från bland annat Fåhraeus Startup & Growth, EQT och Nordic Angels finns med. Rapidus har hela listan.

  • Lågkonjunkturen behåller sitt grepp

    Skånsk ekonomi befinner sig fortsatt i ett tufft läge och den som hoppas på bättre tider får vänta. Näringslivet kämpar, hushållen har det tufft och osäkerheten om framtiden är påtaglig. Det framgår av en ny konjunkturrapport.


  • De ska tina upp life science-frosten

    Finansprofilen Markus Neuding samlar tunga namn till MVIP, panelen som ska råda bot på kapitalbristen i life science-sektorn. Tio namnkunniga personer från bland annat Fåhraeus Startup & Growth, EQT och Nordic Angels finns med. Rapidus har hela listan.

  • Ledningen lämnar Prostalund

    I förra veckan meddelade Prostalund att en planerad avyttring inte blev av, och därmed var likviditetskrisen ett faktum. På måndagen kom beskedet att både vd och ordförande lämnar med omedelbar verkan.

  • Emissionsfiasko – Nanoecho tvingas tvärnita

    Nästan ingen gick med i Lundabolaget Nanoechos emissionsrunda. Nu pausar bolaget sina kliniska studier och aktien dyker till nya bottennivåer. – Vi ångrar inte att vi gick till börsen i fjol, säger vd Linda Persson.

  • ”Det råder investeringsstopp i life science”

    Svenska entreprenörer inom life science är för dåliga på att pitcha. Danskarna är mycket bättre. Det sa två föredragshållare på torsdagen vid ett stort seminarium i Lund. Här följer fler misstag som bolagen gör.

  • Stark rapport – men aktien faller

    Skånska läkemedelsjätten Camurus ser ut att göra allt rätt och levererar en rapport över förväntningarna. Under årets första kvartal tredubblar Lundabolaget rörelseresultatet och såväl intäkter som vinst ökar. Trots det faller aktien på börsen. – Det beror nog på Brixadi-utvecklingen, säger vd Fredrik Tiberg.

  • Medvasc stänger runda – öppnar en ny

    Medicinteknikbolaget Medvasc stängde nyligen en finansieringsrunda i förtid, bara för att genast öppna en ny. Vd Cathrin Johansson förklarar varför, och hur mycket mer som behövs.

  • En finanschef ut och en in

    I sommar lämnar Magnus Blixt rollen som finanschef på Skånes bioteknikstjärna Cellavision. Arbetet med att hitta hans efterträdare är redan igång. Och på Skånes största läkemedelsbolag, Camurus i Lund, kliver en ny finanschef in.

  • Ny kris i Prostalund

    Snart två år efter en uppslitande maktkamp om Prostalund talar nu bolaget om att det kan bli tal om konkurs. Aktien störtdyker efter ett pressmeddelande på måndagkvällen. Detta har hänt.

  • Kvinnliga investerare krokar arm med Small Cap Partners

    Nätverket Femown vill inspirera kvinnor att investera mera. Nu har ett gäng medlemmar bildat ett gemensamt bolag och gjort sin första investering.

  • Flygande start för Lindberg på Moroxite

    Han rekryterades för att leda Moroxite till ett marknadsgodkännande och det har redan tagit fart. På dag tre på nya jobbet berättar Fredrik Lindberg att bolaget har kommit in på FDA:s gräddfilsspår.