torsdag 21 november 2024

inloggad som

Cellevate är med i 20-miljonersprojekt

Lundabolaget Cellevate har beviljats stöd för ett projekt från EU-programmet Eurostars tillsammans med Lunds universitet och ett par schweiziska parter. Totalbudgeten är på 20 miljoner kronor.

Syftet med projektet är att ta fram en avancerad modell av mänsklig hjärnvävnad i en skål så att det finns ett mer relevant system att testa läkemedel och göra mätningar i.

– Det blir ett samarbete som förhoppningsvis mynnar ut i två nya produkter för oss, riktade mot neuropharma, och förhoppningsvis nya kunder, säger Cellevates vd Maximilian Ottosson till Rapidus.

Cellevate, som finns på inkubatorn Smile, utvecklar nätverk av nanofiber i plast och naturliga material som placeras i skålar för cellodling. Skålarna kan användas vid medicinska studier och utveckling av läkemedel. Nanofiberstrukturen efterliknar kroppens naturliga miljö och bidrar därmed till att minska glappet mellan resultat från labbtester och det verkliga utfallet.

Utöver det Schweiziska företaget 3Brain, som sysslar med screening och neuropharma, är även det schweiziska forskningsinstitutet CSEM och Lunds universitet med i projektet.

– Forskningsinstitutet är med och utvecklar hårdvaran och sedan valideras produkterna vid Lunds universitet, säger Maximilian Ottosson.

Bland Cellevates kunder syns Biomedicinskt centrum och Universitetssjukhuset i Lund, sedan i somras har även två sjukhus i Spanien och ett i Portugal tillkommit.

Majoritetsägare är Maximilian Ottosson och teknikchefen Albin Jakobsson. Resterande andelar ägs av grundare och investerare. Bland dem syns Huaweis Lundachef Tord Wingren, ASA Group och Bertil Lindmark, forskningschef på Singaporebaserade Asian Pharmaceuticals, med ett förflutet från bland annat Astra Zeneca.

Cellevate vann nyligen 250.000 kronor i Swedbanks entreprenörstävling Rivstart, bolaget var en av två skånska vinnare. I fjol tog Cellevate in extern finansiering i miljonklassen. Kapitaltillskotten räcker i två år framåt, uppger Maximilian Ottosson till Rapidus.

Emily Binks

Lundabolaget Cellevate har beviljats stöd för ett projekt från EU-programmet Eurostars tillsammans med Lunds universitet och ett par schweiziska parter. […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Precise ser ljuset

    Efter sju svåra år och åtta bedrövelser ser Lundabolaget Precise Biometrics ut att gå mot vinst och positivt kassaflöde. – Riktningen ser mycket bra ut, säger vd Joakim Nydemark.

  • … men tungt år för Skånes näringsliv

    Fler delar inom det skånska näringslivet står inför stora utmaningar. Det framgår av höstens utgåva “Skånsk konjunktur 2024”, som ges ut av Sparbanken Skåne och Øresundsinstituttet. Dessa är utmaningarna.

  • Alfa Laval spår kraftig tillväxt

    Alfa Laval räknar med en rejält ökad försäljning under kommande år. Den globala energiomställningen, med nya affärsområden, är en viktig drivkraft. Se här hur mycket vd Tom Erixon räknar med att växa.


  • Rejäl premie när Probi köps ut från börsen

    Probiotikabolaget Probis huvudägare Symrise vill köpa ut bolaget från börsen. Vd Anita Johansen litar på köparens löften om att Probi ska få fortsätta med fristående verksamhet i Lund.

  • Två lyckade läkemedelsemissioner

    Det var ett stort intresse för Active Biotechs nyemission, vars utfall från den kraftigt övertecknade emissionen meddelades i går kväll. Även Iconovos emission blev nästan fulltecknad av existerande aktieägare.

  • Sami Sulieman svarar

    Rapidus har i en rad artiklar granskat Malmöprofilen Sami Sulieman och hans bolag. Inför varje publicering har vi förgäves sökt Sulieman för en intervju. Nu har han återkopplat till Rapidus via mejl. Så här skriver han.

  • Många kommer att gå lottlösa ur Sulieman-affären

    Grupptalan mot Sami Sulieman och hans bolag väntas växa. Muntliga förberedelser har inletts i Malmö tingsrätt och käranden kan komma att stämma honom på miljonbelopp. Men många som pumpat in pengar i Suliemans bolag går helt lottlösa. Advokaten förklarar varför.

  • Spotlight vänder till vinst

    Besparingsprogram och avyttringar har gett effekt för den Malmöförankrade finanskoncernen Spotlight Group. Men enligt vd Peter Gönczi är de utmanande tiderna är inte över och därför har Spotlight nu gett sig in på den lukrativa kryptomarknaden.

  • Cyxone i trubbel

    I våras återkom Astra Zeneca-veteranen Kjell Stenberg som vd för det Malmöbaserade bioteknikföretaget Cyxone. Nu ställer ett betalningskrav till rejäla problem för företaget.

  • Grupptalan planeras mot Sami Sulieman

    Ett mejl som Rapidus tagit del av visar att Affärsänglarna i Malmö fiskar nya pengar, främst från äldre, med löften om guld och gröna skogar. Samtidigt planeras en grupptalan mot affärsnätverket som tidigare varit i blåsväder för investeringsupplägget.

  • Medimi blir inte norskt

    Den aviserade affären där Lundabolaget Medimi skulle köpa det norska bolaget Med Things blir inte av. Medimi står därmed på ruta ett med en nyligen genomförd nyemission som gav 28 procent av det önskade beloppet.

  • Cantargia vill resa 170 Mkr

    Styrelsen för Cantargia har beslutat om en företrädesemission. Bolaget trycker på gasen för att snabbare minska riskerna i projekten för att inte tappa försprånget.

  • Gedea stänger större runda än väntat

    Det lundabaserade kvinnohälsobolaget Gedea Biotech har fått in nya friska miljoner i en runda som blev större än förväntat. Så här blev utfallet och det här ska pengarna räcka till.