Under 2016 fyrdubblade FlatFrog nettoomsättningen till drygt 34 miljoner kronor. Enligt styrelseordförande Christer Fåhraeus har ökningen fortsatt i år, något som pekar på att det tungt uppbackade Lundabolaget kan klättra över 100 miljoner kronor i intäkter 2017.
Framförallt är det i skolor i Europa, USA och Kina som FlatFrogs stora tryckkänsliga skärmar börjat dyka upp. En fjärdedel av intäkterna kommer dock från försäljning till företagssektorn och det är där Christer Fåhraeus ser det grönaste betet framöver. Inte minst för att antalet mötesrum på världens kontor är större än antalet klassrum i världens skolor.
– Prispressen är inte heller lika hög som inom utbildningssektorn. Vår vision är ett mötesrum där du istället för projektor har en 100 tum stor tryckkänslig skärm. Det är så vi tror det ser ut om några år, säger Christer Fåhraeus.
FlatFrogs teknik gör skärmen tryckkänslig för många fingertoppar eller pennor samtidigt genom att skicka in ljussignaler i kanten på glaset. Ljussignalen påverkas av allt som har kontakt med glasytan, vilket registreras av sensorer på motsatt sida. Tekniken är mest kostnadseffektiv på stora skärmar och FlatFrog är i dag helt inriktade på skärmar över 55 tum.
Försäljningstillväxten kommer efter tunga utvecklingskostnader under många år. Bara under 2016 pumpade ägarkretsen in 103 miljoner kronor i FlatFrog och totalt sedan starten 2007 har verksamheten finansierats med en bra bit över 600 miljoner.
Efter att ha skrivit ned värdet på tidigare aktiverade utvecklingskostnader med 63 miljoner kronor slutade resultatet 2016 på -131 miljoner kronor. Christer Fåhraeus utesluter inte ytterligare kapitalinjektioner framöver.
– Vi börjar närma oss den punkt där firman snurrar av sig själv och kapitalbehovet går mot noll. Men hur vi gör med finansiering beror på hur snabbt vi vill växa, säger han till Rapidus.
FlatFrog sysselsätter idag över 60 personer, varav lejonparten vid huvudkontoret Lund och resten i USA, Taiwan och Korea. I ägarlistan finns Sunstone Capital och riskkapitalkoncernen Finvus.
Erik Olausson