söndag 4 juni 2023

inloggad som

Enza Biotech köps upp av brittisk kemikoncern

Universitetsavknoppningen Enza Biotech har under sommaren köpts upp av brittiska finkemikaliekoncernen Croda International, som tagit över både personal och teknikplattform. Enza Biotech har utvecklat en teknik för att tillverka milda och effektiva tensider från förnyelsebara råvaror. Bolaget kommer att drivas vidare i Lund.

De tre anställda blir kvar i bolaget och dessutom anställs Stefan Ulvenlund, en av grundarna som senast varit verksam i konsultbolaget CR Competence i Lund.

Enza Biotechs teknik baseras på enzymatisk katalys av vegetabiliska oljor och kolhydrater från växtmaterial, och kan användas för att skräddarsy olika tensider som skulle kunna användas i hudvårdsprodukter eller läkemedel.

Endast sju procent av alla tensider som används i dag kommer från enbart biologiskt material, resten är baserade på fossila råvaror eller en blandning av fossila och biobaserade råvaror, uppger Enza Biotechs vd Maria Andersson.

– Målet för bolaget har hela tiden varit att sälja teknologin till en större aktör. Croda kan bidra med teknisk kompetens och vet vad marknaden vill ha. Nu ska vi identifiera applikationsområde för en första tensid och ta den till marknad, säger hon till Rapidus.

Maria Andersson vill inte avslöja något om försäljningsvillkoren. Säljare är Ebbe Krook, Helsingborgsbaserad affärsängel, Torbjörn Seifert, före detta vd på fastighetsbolaget Asticus, Maria Andersson, Lundaforskarna Stefan Ulvenlund, Patrick Adlercreutz och Eva Nordberg Karlsson samt bioteknikprofilen Harald Skogman och forskningsbolaget Intenz Biosciences. Enza har tagit in fyra miljoner i riskkapital de senaste två åren.

Croda grundades 1925, har över 4.000 anställda i 36 länder och tillverkar finkemikalier till producenter av bland annat ytbehandling, polymerer, växtskydd och läkemedel. /Elisabet Ottosson

Universitetsavknoppningen Enza Biotech har under sommaren köpts upp av brittiska finkemikaliekoncernen Croda International, som tagit över både personal och teknikplattform. […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


Vårt stora arkiv är ett unikt dokument över Öresundsregionens näringsliv

Samarbetspartners

Castellum
Zacco
pwc
Hypergene
Sparbanken Skåne
Lindahl