söndag 24 november 2024

inloggad som

Google pumpar in 120 miljoner i nanoteknikbolaget Glo…

|  , , , ,
|  

Google blir nästa bjässe att intressera sig för Öresundsregionens innovationsbolag. Rapidus kan i dag avslöja att teknikjätten under sommaren gått in med motsvarande 120 miljoner kronor i nanoteknikavknoppningen Glo, sprungen ur Lunds universitet.

Glo har utvecklat en metod för att tillverka lysdioder av nanotrådar genom kontrollerad tillväxt på kiselplattor. Från att tidigare ha siktat på belysningsbranschen har Glo de senaste åren satsat alla resurser på att få in tekniken i displayer för till exempel mobiltelefoner, surfplattor och VR-glasögon. Här samarbetar Glo med existerande display- och elektroniktillverkare och enligt den färska årsredovisningen ska de första kommersiella displayerna med Glos teknik lanseras under andra halvan av 2018.

Glos dioder är ett exempel på det som i branschen kallas Micro LED. Tekniken beräknas ge bättre kontrast och energieffektivitet än dagens LCD-skärmar samtidigt som ljusstyrkan blir bättre än för de OLED-skärmar som används i många mobiltelefoner. De senaste åren har såväl Apple som Facebook-ägda Ocolus köpt på sig mindre teknikbolag inriktade på Micro LED-utveckling.

Inte minst för uppkopplade klockor och VR-glasögon behövs små dioder för att kunna krympa pixelstorleken och därmed ge hög upplösning även på mycket små skärmar.

– Har du pixelstorlekar på 100 mikrometer som i dagens VR-glasögon blir du lätt illamående. Du måste ner under 10 mikrometer, där vi är, säger forskningschefen och styrelseledamoten Lars Samuelson till Rapidus.

Nu verkar Google alltså vilja ge sig in på banan. Lars Samuelson vill inte kommentera det finansiella läget i Glo men Rapidus har tagit del av dokument från bolaget som visar att Glo under sommaren fått in 15 miljoner dollar, drygt 120 miljoner kronor, genom en nyemission helt riktad till Google Inc. Affären gör Google-koncernen till ägare av drygt 13 procent av aktierna i den skånska forskningsavknoppningen.

Glo drog igång verksamheten i Lund 2008 och har fortfarande sitt legala säte och sin spjutspetsforskning förlagd till Skåne. Men av dagens 40-talet anställda sitter den absoluta merparten i Silicon Valley, en kvarts bilfärd från Googles globala högkvarter. Glo har även ett fåtal anställda i Taiwan medan ett mindre kontor i Tokyo stängdes under våren.

Erik Olausson

Google blir nästa bjässe att intressera sig för Öresundsregionens innovationsbolag. Rapidus kan i dag avslöja att teknikjätten under sommaren gått […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Precise ser ljuset

    Efter sju svåra år och åtta bedrövelser ser Lundabolaget Precise Biometrics ut att gå mot vinst och positivt kassaflöde. – Riktningen ser mycket bra ut, säger vd Joakim Nydemark.

  • Alfa Laval spår kraftig tillväxt

    Alfa Laval räknar med en rejält ökad försäljning under kommande år. Den globala energiomställningen, med nya affärsområden, är en viktig drivkraft. Se här hur mycket vd Tom Erixon räknar med att växa.

  • ”Det är dags att satsa”

    Malmöbaserade Haki Safety som tillverkar byggnadsställningar har lämnat sparbetingen bakom sig. Med ett förvärv för 100 Mkr markerar vd Sverker Lindberg att det är dags att satsa.

  • Yubicos stickor säljer som smör

    Yubico, med medgrundaren Stina Ehrensvärd från Lund, ökade både försäljning och lönsamhet rejält i tredje kvartalet. Men vad hände med aktien?

  • Thule gör miljardförvärv

    Fritidsprylföretaget Thule i Malmö köper australiensiska Quad Lock som tillverkar mobiltelefonhållare för cyklar och motorcyklar. – Nu tar vi Thule till nästa nivå, säger vd Mattias Ankarberg.

  • Freedrum i konkurs

    Malmöbaserade Freedrum Studios ansökan om förlängd rekonstruktion gick inte igenom. Bolaget har försatts i konkurs. Det här händer nu.

  • Lättnadsrally i Thule

    Börsbolagens rapporter för årets tredje kvartal fortsätter att strömma in. Bland dagens rapporter finns Haki Safety, Swedencare, Lime Technologies och Thule som fick aktiemarknaden att pusta ut.

  • Thule flyttar huvudkontoret

    Thule Groups huvudkontor lämnar de nuvarande lokalerna vid Mobilia i Malmö. Nästa sommar går flyttlasset.

  • Krympning kan bli stort för Alix Labs

    AI kräver superstarka processorer, men de ska också vara små. Alix Labs i Lund, med vd Jonas Sundqvist, har en maskin som krymper dem. Med global lansering i sikte har bolaget säkrat större delen av en nyemission på 165 Mkr.

  • Uppstuds för Beammwave

    Mobilteknikbolaget Beammwave i Lund har fått se sin aktie studsa upp under hösten. – Vi har äntligen satt ihop en produkt som går att visa för kunder, säger vd Stefan Svedberg.