tisdag 1 april 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Analys: Volito flyger ännu under radarn

Kort sagt: Den som hoppas på en rad spännande nyheter från Volito efter det generationsskifte som Rapidus rapporterar om lär bli besviken. Erfarenheten visar snarare att många familjekontrollerade företag fortsätter i samma hjulspår under lång tid efter att en ny generation tagit över. En växande förmögenhet innebär samtidigt att det efterhand blir allt svårare för Volito att hålla sig borta från det mediala rampljuset.

Av Anders Haskel, gästskribent

Generationsskiften i privatägda företag väcker sällan särskilt mycket uppmärksamhet. Anledningen är helt enkelt att såväl den äldre som den yngre generationen är inställda på ”business as usual”. Det finns inget skäl att gå ut och flagga för förändringar som i sin tur kan skapa osäkerhet hos anställda, kunder och andra intressenter.

Tvärtom känns det lugnare för alla att peka på att strategin ligger fast, vilket den alltså oftast också gör. I ett väl förberett generationsskifte ges arvtagarna gott om tid att i lagom takt växa in i och lära sig verksamheten. Därför kan affärstempot i en del fall till och med sjunka när nya ägare tar över.

Tittar vi på det Malmöbaserade miljardföretaget Volito finns ingen anledning att tro på några radikala förändringar. I stället lär den nuvarande affärsstrategin ligga fast. Det finns helt enkelt ingen anledning att just nu byta spår från en strategi som hittills fungerat bra.

En faktor som talar emot förändring är att Karl-Axel Granlunds söner som nu tar över majoriteten av Volitos ägarbolag är förhållandevis unga, de tre är födda mellan 1983 och 1987.

Åldern är knappast något hinder för att fortsätta driva Volito på den inslagna vägen. Däremot kan bröderna behöva mer erfarenhet innan större affärer genomförs. Sannolikt kommer därför de stora noterade innehaven i Peab och Bulten att behållas tills vidare.

Troligen kommer också en stor del av Volitos tillgångar även i fortsättningen att bestå av fastigheter. Hittills har fokus främst legat på kontor och så kallad lätt industri, men som Rapidus rapporterar kan bostäder framöver komma att stå för en ökad andel av beståndet. Volitos vd Ulf Liljedahl pekar på att det blivit tuffare att hitta tillräckligt attraktiva kommersiella objekt i Malmö. Att företaget efterhand försöker hitta någon eller några lokala marknader vid sidan om Malmö där vinsterna kan investeras är därför också troligt.

Fastigheterna och de kassaflöden som de ger är dessutom en utmärkt bas för att på sikt utveckla koncernens båda andra ben. I dag driver Volito en industriverksamhet inom hydraulik. Här finns embryot till en verksamhetsgren som på sikt kan växa betydligt.

Det samma gäller affärsområdet noterade innehav. Vi lär knappast på kort sikt få se Volito som ny storägare i en rad börsnoterade bolag. Lyfter vi däremot blicken några år fram i tiden vore det inte orimligt om ytterligare några innehav adderas till portföljen. Bland annat kan företag som Volito göra nytta som så kallade ankarinvesterare när riskkapitalbolag med en begränsad tidshorisont för sitt ägande placerar bolag på börsen. På börsen finns dessutom en rad mindre och medelstora bolag som saknar tydlig huvudägare där Volito skulle kunna tillföra en hel del som långsiktig och stabil ägare.

Oavsett vilket kommer vinsterna från fastigheterna nästan säkert att leda till att Volito efterhand blir en kapitalmässigt allt starkare aktör. Som sådan blir det också allt svårare att behålla anonymiteten. Volito kommer få svårare att flyga under radarn.

Det gäller inte minst om företaget fortsätter investera i välkända landmärken. Bolaget äger sedan några år gamla posthuset i centrala Malmö och är sedan i fjol dessutom 50-procentig ägare till den 110 meter höga kontorsbyggnaden Point Hyllie som är under uppförande. Som stor ägare i börsnoterade företag är det också svårt att över tiden undvika publicitet.

Fotnot: Anders Haskel har nyligen värvats till Malmöbaserade PR-byrån Aspekta för att arbeta med finansiell kommunikation. Dagens snabbanalys är därför hans sista för Rapidus. Anders Haskel är en välmeriterad ekonomijournalist och författare som varit gästskribent för Rapidus sedan 2009.

Kort sagt: Den som hoppas på en rad spännande nyheter från Volito efter det generationsskifte som Rapidus rapporterar om lär […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Slutet är kommet för Lundabolaget

    Först var det Tendo, sedan Wnt Research. Nu avvecklas ytterligare ett noterat skånskt life science-bolag som blir uppköpt via ett omvänt förvärv där de enda tillgångarna är en börsplats och en samling aktieägare.

  • Inarea lyfter blicken mot taket

    Golvläggningskoncernen Inarea fortsätter serieförvärva, denna gång en undertaksmontör. Det innebär ett avsteg från ursprungstanken att konsolidera golvbranschen. Vd Rikard Fransson drar fördel av att ha ett starkt kassaflöde i en svag marknad.

  • Rejält tillskott i kassan för el-sparare

    Lundabaserade Emulate Energy stänger sin Serie A-runda och får två nya internationella delägare. Så här stort blev tillskottet och så ska pengarna användas.


  • Ledningsrokad i fastighetstjärnan

    SLP:s vd Tommy Åstrand lämnar sin post och väljs i stället in i styrelsen vid den kommande stämman. Hans ersättare är i allra högsta grad intern. Samtidigt tackar en anmnkunnig grundare för sig och avböjer omval till styrelsen.

  • Fastighetsveteran siktar på Skåne

    Bengt Kjell, ett blytungt namn inom den svenska industrin och fastighetssektorn, vill med sitt bolag Hagabacken köpa skånska fastigheter. I ett joint venture med det lokala bolaget Tecto Group skapas dotterbolaget Hagabacken Skåne.

  • Trångt för industrin i Malmö

    Uthyrningen av skånska logistikfastigheter taktar på bra och industrifastigheter går starkt. Men i Malmö är det ont om plats för nya etableringar. Det visar en ny rapport.

  • Jan Barchan rör om i fastighetsgrytan

    Ett skånskt fastighetspussel läggs om när finansmannen Jan Barchans Briban Invest köper ut Sydsvenska Hem från börsen. Samtidigt gör han en miljardaffär med Trianon som upplöser det korsvisa ägande som funnits mellan de båda fastighetsbolagen.

  • Sernekes konkurs förföljer Doxa

    Greg Dingizians fastighetsbolag Doxa har ansvarsförbindelser till byggföretaget Serneke trots att det sålts och sedan gått i konkurs. Det framgår av bolaget kvartalsrapport som kom på torsdagen.

  • Gröna byggskivor byggs ut

    Hässleholmsbolaget Recoma, som utmanar byggbranschen med återvunna byggskivor, har fått in nytt riskkapital och gör sig redo att dubblera sin produktion.

  • Wihlborgs tar över World Trade Center

    Fastighetsbolaget Wihlborgs, med vd Ulrika Hallengren, gör en miljardaffär och köper tre World Trade Center-fastigheter i Skåne och hotell SeaU i Helsingborg av branschkollegan Granitor. Så stor är köpeskillingen.

  • Så gick det sedan medarbetarna köpt ut grundarna

    Teknikkonsulten Trivectors medarbetare köpte ut grundarna och hade stora expansionsplaner. Då tvärbromsade marknaden. Så här ser vd Lena Smidfelt Rosqvist på framtiden.

  • Cronholm och Sundsstaden går ihop

    När Christer Cronholm, tredje generationens Cronholm i fastighetsförmedlaren, ska börja trappa ner sitt engagemang är sammanslagningen med Sundsstaden lösningen.

  • ”HSB var ingenting mot Serneke”

    Stöket, dålig ekonomi och vanskötsel i samband med bygget av Turning Torso var en västanfläkt jämfört med läget i Serneke, det bolag som står bakom Karlatornet som nu övertrumfar torson i höjd i Göteborg. Det säger Doxas ordförande Greg Dingizian sedan Serneke Sverige AB satts i konkurs.