torsdag 22 februari 2024

inloggad som

Sol Voltaics når teknisk milstolpe i nanotrådsverkstad

Sol Voltaics i Lund har nått en teknisk milstolpe i tillverkningen av nanotrådar enligt sin patenterade process aerotaxy. Om knappt ett år siktar bolaget på att ha prover av sin solcellsfilm ute i industrin.

Mer specifikt är det skalet runt nanotrådarna som bolaget lyckats få till i aerotaxy, samma gasprocess där själva nanotrådarna tillverkas.

– Nu har vi visat att vi med aerotaxy kan göra en hel nanotråd, som vi sedan kan optimera, lägga i vår process och göra en solcellsfilm av. Det gör det möjligt för oss att marknadsföra solcellsfilmen till ett kostnadseffektivt pris, säger vd Erik Smith till Rapidus.

Sol Voltaics utvecklar nanotrådar som överförs till en ogenomskinlig plastfilm. Filmen draperas över existerande kiselbaserade solceller vars verkningsgrad därmed kan öka från runt 16 till cirka 27 procent.

– De kommande 18 månaderna handlar bara om optimering av vår teknik och att få ut prover till kunder. Vi planerar få ut prover sent i år och tidigt nästa år, säger Erik Smith.

Ifjol fick Sol Voltaics in sammanlagt 17 miljoner dollar från bland annat saudiska Riyadh Valley Company. Inräknat stöd från Energimyndigheten och EU har bolaget sedan start finansierats med över 300 miljoner kronor. Bland ägarna finns sedan tidigare Industrifonden, norska Kagra Gruppen, Nano Future Invest och Wallenbergarnas Foundation Asset Management.

Sol Voltaics finns i Active Biotech-huset i Lund och sysselsätter omkring 50 personer.

Emily Binks

Sol Voltaics i Lund har nått en teknisk milstolpe i tillverkningen av nanotrådar enligt sin patenterade process aerotaxy. Om knappt […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • “Odlat kött blir billigare än ko”

  ,
  Re:meat är först i Sverige med att utveckla odlat kött. Nu söker Malmöbolaget långsiktiga investerare som vet hur man bygger upp industrier från grunden.

 • Blåste Akelius liv i skoldebatten?

  Den avblåsta affären där Roger Akelius skulle köpa 25 procent av Academedia är en av de mest bisarra händelser som blivit mediastoff i svenskt näringsliv sedan millennieskiftet. Men det finns en enkel förklaring till att det blev så galet.

 • Rollatorbroms körde i diket

  Medeonbolaget Brillanze pausar försöken att få ut sina rollatorbromsar på marknaden och satsar istället på sina trasselfria fiskerullar. Bolaget håller nu på att resa 6 miljoner kronor för att snabba på utrullningen.

 • Tufft år för poolförsäljaren

  Konjunkturen och räntan var inte nådig mot poolföretaget Gullberg & Jansson i Helsingborg under 2023. Försäljningen dök och vinst vändes till förlust.