lördag 27 april 2024

inloggad som

Sol Voltaics når teknisk milstolpe i nanotrådsverkstad

Sol Voltaics i Lund har nått en teknisk milstolpe i tillverkningen av nanotrådar enligt sin patenterade process aerotaxy. Om knappt ett år siktar bolaget på att ha prover av sin solcellsfilm ute i industrin.

Mer specifikt är det skalet runt nanotrådarna som bolaget lyckats få till i aerotaxy, samma gasprocess där själva nanotrådarna tillverkas.

– Nu har vi visat att vi med aerotaxy kan göra en hel nanotråd, som vi sedan kan optimera, lägga i vår process och göra en solcellsfilm av. Det gör det möjligt för oss att marknadsföra solcellsfilmen till ett kostnadseffektivt pris, säger vd Erik Smith till Rapidus.

Sol Voltaics utvecklar nanotrådar som överförs till en ogenomskinlig plastfilm. Filmen draperas över existerande kiselbaserade solceller vars verkningsgrad därmed kan öka från runt 16 till cirka 27 procent.

– De kommande 18 månaderna handlar bara om optimering av vår teknik och att få ut prover till kunder. Vi planerar få ut prover sent i år och tidigt nästa år, säger Erik Smith.

Ifjol fick Sol Voltaics in sammanlagt 17 miljoner dollar från bland annat saudiska Riyadh Valley Company. Inräknat stöd från Energimyndigheten och EU har bolaget sedan start finansierats med över 300 miljoner kronor. Bland ägarna finns sedan tidigare Industrifonden, norska Kagra Gruppen, Nano Future Invest och Wallenbergarnas Foundation Asset Management.

Sol Voltaics finns i Active Biotech-huset i Lund och sysselsätter omkring 50 personer.

Emily Binks

Sol Voltaics i Lund har nått en teknisk milstolpe i tillverkningen av nanotrådar enligt sin patenterade process aerotaxy. Om knappt […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon återvinner elbilsbatterier

    Veckans Lejonkulan gästas av Raula Runsten, medgrundare av Rebaba som utvecklar system för energilagring i industriell skala med hjälp av uttjänta elbilsbatterier.