söndag 8 september 2024

inloggad som

Skräckspel ger 30 miljoner i vinst till Frictional Games…

Efter lanseringen av skräckspelet Soma 2015 har Helsingborgsbaserade Frictional Games dragit in över 30 miljoner kronor i vinster efter skatt. Samtidigt väljer en av de två grundarna att sälja sin andel och helt lämna verksamheten.

Liksom i Frictional Games tidigare spel är Soma en suggestiv produktion där spelaren tvingas gömma sig och fly från farorna i en fientlig värld. Soma släpptes i september 2015 och sålde redan de första månaderna så bra att Frictional Games omsättning under 2015 mer än fördubblades till 34 miljoner kronor, där hälften var ren vinst. Siffrorna har stått sig under 2016 vilket sammanlagt gett Frictional Games ett kassatillskott på över 30 miljoner kronor efter skatt.

Pengarna satsar bolaget på att utvidga produktionen från ett till två parallella projekt. Enligt medgrundaren Thomas Grip ger det ett bättre flöde i produktionsprocessen där olika delar av personalstyrkan annars riskerar att sitta sysslolös vid olika steg i utvecklingen.

– När vi började arbeta med Soma hade vi grafiker som inte hade något att göra. Eftersom vi visste att det skulle utspela sig under vattnet satt de och modellerade fiskar i åtta månader, säger han.

Målet är framöver att släppa ett spel vartannat år. Eftersom merparten av intäkterna från nya spel kommer de första åren ska det även ge ett jämnare flöde på intäkterna, menar Thomas Grip.

– Tanken är att ha ett företag där ett projekt kan gå helt snett. Då vågar man ta lite mer risker, säger han.

Thomas Grip är tystlåten om de två pågående produktionerna men säger till Rapidus att bolaget vill bredda sig lite utanför den skräckgenre som hittills varit Frictional Games nisch. Ledningen funderar även på hur de ska dra nytta av Youtube, där många i dag tittar på när andra spelar spel istället för att själva prova på.

– Det är en jättegrej och hjälpte till exempel Minecraft, då många lärde sig spelet via Youtube, säger Thomas Grip, som var en av paneldeltagarna på förra veckans Financial Meetings Øresund om spelbranschen.

Frictional Games grundades 2007 av Thomas Grip och Jens Nilsson. Under vintern har Thomas Grip dock köpt ut sin kompanjon då Jens Nilsson valt att lämna verksamheten helt och hållet.

Erik Olausson

Efter lanseringen av skräckspelet Soma 2015 har Helsingborgsbaserade Frictional Games dragit in över 30 miljoner kronor i vinster efter skatt. […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Bolaget som tar in 1,1 mdr på en dag

    För vissa går det lätt att få riskkapital. Här är bolaget som på onsdagen sonderade intresset för att pytsa in 1 miljard kronor. Samma kväll fanns löften om 1,1 miljarder.

  • Fåhraeus fyller på sin fond

    Serieentreprenören Christer Fåhraeus räknar med att ha 700 Mkr i torrt krut till årsskiftet i sin investeringsfond FSG 2. Det senaste förvärvet är en mindre andel i Göteborgsföretaget Promimic.

  • Mer EU-pengar till skånska aktörer

    Skåne har utnämnts till att vara en av EU:s 151 “Region Innovation Valleys”, innovationsregioner. Initiativet ska hantera EU:s samhällsutmaningar och stärka den gemensamma konkurrenskraften.


  • Diamir-grundarna startar nytt

    Förra året såldes IT-konsultbolaget Diamir Consulting till konsultjätten Omegapoint. Nu startar Diamir-grundarna ett helt nytt nischbolag. Nu startar jakten på talanger att anställa.

  • Ung börs-vd med miljardmål

    Konsultbolaget Solid X vd Filip Alexanderson är en av Sveriges yngsta börs-vd:ar. Han har kammat hem flera utmärkelser för sitt entreprenörskap. Siktet är nu inställt på att tiofaldiga omsättningen till 1 miljard kronor. Här förklarar han hur det ska gå till.

  • Skönsång mot cyberbrott 

    Sommaren innebär en ökad risk för bedrägerier, nätfiske och bluffakturor. För att uppmärksamma detta har Vegakören från S:t Johanneskyrkan och cybersäkerhetsbolaget Vigili skrivit om en klassisk sommarsång för att öka medvetenheten om riskerna. 

  • Youcruit i konkurs

    Malmöbolaget Youcruit har försatts i konkurs och huvudägarna i Volito-familjen Granlund förlorar mer än 40 miljoner kronor. Men bolagets rekryteringstjänst för lastbilschaufförer har köpts loss från konkursboet av en tidigare minoritetsägare.

  • Ny IT-konsult utmanar i Skåne

    Skånska IT- och teknikkonsulter får se upp. Nu kommer en konkurrent i form av det norskgrundade Tech Seed som etablerar sig i Malmö. Åsa Melvanius är härförare i det skånska korståget.

  • Precise toppvärvar från Lime

    Efter lyckade kostnadsbesparingar värvar Precise Biometrics en ny finanschef i ekonomiprofilen Maria Wester. Hon har tidigare haft samma roll på Min Doktor och lämnar i sommar Lime Technologies.

  • Great IT på förvärvsjakt

    Med ny vd och uppskruvade tillväxtmål söker Great IT efter bolag att sluka. IT-koncernen vill omsätta 1 miljard kronor inom fem år.

  • Danir ger sig in i fintechbranschen

    Sigma Connectivity, som ingår i den familjeägda bolagsgruppen Danir, är mest känt för produktutveckling. Men nu startar bolaget en renodlad konsultverksamhet med inriktning på fintech.

  • De tar bank-ID ut i världen

    Skaparna av vårt svenska bank-ID vill föra ut lösningen globalt. Malmöbolaget Covr Security lanserar nu sitt ID-system i Bangkok Bank i Thailand. Men vägen dit har varit lång och bolagets omsättning är fortfarande blygsam.

  • Handiscover i konkurs

    Malmöbolaget Handiscovers finansieringsplan sprack i sista stund. Nu är bolaget försatt i konkurs och det är oklart om tjänsten kommer att leva vidare.