fredag 16 maj 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Skräckspel ger 30 miljoner i vinst till Frictional Games…

Efter lanseringen av skräckspelet Soma 2015 har Helsingborgsbaserade Frictional Games dragit in över 30 miljoner kronor i vinster efter skatt. Samtidigt väljer en av de två grundarna att sälja sin andel och helt lämna verksamheten.

Liksom i Frictional Games tidigare spel är Soma en suggestiv produktion där spelaren tvingas gömma sig och fly från farorna i en fientlig värld. Soma släpptes i september 2015 och sålde redan de första månaderna så bra att Frictional Games omsättning under 2015 mer än fördubblades till 34 miljoner kronor, där hälften var ren vinst. Siffrorna har stått sig under 2016 vilket sammanlagt gett Frictional Games ett kassatillskott på över 30 miljoner kronor efter skatt.

Pengarna satsar bolaget på att utvidga produktionen från ett till två parallella projekt. Enligt medgrundaren Thomas Grip ger det ett bättre flöde i produktionsprocessen där olika delar av personalstyrkan annars riskerar att sitta sysslolös vid olika steg i utvecklingen.

– När vi började arbeta med Soma hade vi grafiker som inte hade något att göra. Eftersom vi visste att det skulle utspela sig under vattnet satt de och modellerade fiskar i åtta månader, säger han.

Målet är framöver att släppa ett spel vartannat år. Eftersom merparten av intäkterna från nya spel kommer de första åren ska det även ge ett jämnare flöde på intäkterna, menar Thomas Grip.

– Tanken är att ha ett företag där ett projekt kan gå helt snett. Då vågar man ta lite mer risker, säger han.

Thomas Grip är tystlåten om de två pågående produktionerna men säger till Rapidus att bolaget vill bredda sig lite utanför den skräckgenre som hittills varit Frictional Games nisch. Ledningen funderar även på hur de ska dra nytta av Youtube, där många i dag tittar på när andra spelar spel istället för att själva prova på.

– Det är en jättegrej och hjälpte till exempel Minecraft, då många lärde sig spelet via Youtube, säger Thomas Grip, som var en av paneldeltagarna på förra veckans Financial Meetings Øresund om spelbranschen.

Frictional Games grundades 2007 av Thomas Grip och Jens Nilsson. Under vintern har Thomas Grip dock köpt ut sin kompanjon då Jens Nilsson valt att lämna verksamheten helt och hållet.

Erik Olausson

Efter lanseringen av skräckspelet Soma 2015 har Helsingborgsbaserade Frictional Games dragit in över 30 miljoner kronor i vinster efter skatt. […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • ”Det råder investeringsstopp i life science”

    Svenska entreprenörer inom life science är för dåliga på att pitcha. Danskarna är mycket bättre. Det sa två föredragshållare på torsdagen vid ett stort seminarium i Lund. Här följer fler misstag som bolagen gör.

  • Stark rapport – men aktien faller

    Skånska läkemedelsjätten Camurus ser ut att göra allt rätt och levererar en rapport över förväntningarna. Under årets första kvartal tredubblar Lundabolaget rörelseresultatet och såväl intäkter som vinst ökar. Trots det faller aktien på börsen. – Det beror nog på Brixadi-utvecklingen, säger vd Fredrik Tiberg.

  • Medvasc stänger runda – öppnar en ny

    Medicinteknikbolaget Medvasc stängde nyligen en finansieringsrunda i förtid, bara för att genast öppna en ny. Vd Cathrin Johansson förklarar varför, och hur mycket mer som behövs.


  • Bimobject på förvärvsoffensiv

    Bimobject köper Malmöbolagen Green Metrica och Lumea AI Plattform, som båda är inriktade på artificiell intelligens. Bygginformationsbolaget redovisar också siffror för årets första kvartal, som visar att vd-karusellen blivit en kostsam historia.

  • Dan Olofsson köper Qgroup

    Qgroup skrotar börsplanerna. I stället köps IT-konsultkoncernen upp av Danir-kontrollerade Nexer Group. – Det här blir än mycket bättre lösning än att gå till börsen, säger Qgroups vd Jon Carvell.

  • Finch sätter sin AI i hårdträning

    Techprofilen Hannah Meiton och hennes Ampli Ventures investerade i början av året i Malmöbaserade AI-bolaget Finch. Nu kliver hon in i styrelsen för att sätta bolagets AI-modell i hårdträning.

  • Stjärnspäckad styrelse i Elva11

    Nyligen gjorde Additude-grundaren Jim Roslund comeback i IT-branschen med det nystartade konsultbolaget Elva11. Nu tar styrelsen form. Utöver ordförande tar andra tunga technamn och internationella profiler plats i styrelsen. Rapidus har namnen.

  • Rejält tillskott i kassan för el-sparare

    Lundabaserade Emulate Energy stänger sin Serie A-runda och får två nya internationella delägare. Så här stort blev tillskottet och så ska pengarna användas.

  • Helsingborgsprofilens bolag stänger runda

    Helsingborgsbaserade Payzlip med Acke Salem i spetsen stänger en finansieringsrunda ledd av regionala näringslivsprofiler. Rundan blev dock mindre än ursprungligen tänkt. Så här länge räcker pengarna.

  • Advenica rustar för fortsatt lönsamhet

    Cybersäkerhetsbolaget Advenica har börjat året med att få in flertalet miljonorder. I en orolig omvärld ser vd Marie Bengtsson inget som talar emot att tillväxt- och lönsamhetsresan fortsätter.

  • Wallenberg går in i 34-bolag

    Ideonbaserade Nordic Forestry Automation, som Rapidus utsåg till 34:a år 2023, får in ett Wallenbergbolag som ny delägare. Det här ska den nya investeringen räcka till.

  • Additude-grundaren bygger nytt IT-bolag

    Additude-grundaren Jim Roslund är tillbaka i IT-branschen. Med en grupp tidigare Tretton37-medarbetare och deras uppdrag som grund drar han igång ett nytt IT-konsultbolag. Och gissa vad bolaget heter.

  • Säkra kommentarsfält – en lönsam historia?

    Ifrågasätt Media vill återuppliva kommentarsfunktioner på nätet och göra dem trollfria. Nu öppnas en investeringsrunda som ska räcka till svarta siffror.