onsdag 2 april 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Skräckspel ger 30 miljoner i vinst till Frictional Games…

Efter lanseringen av skräckspelet Soma 2015 har Helsingborgsbaserade Frictional Games dragit in över 30 miljoner kronor i vinster efter skatt. Samtidigt väljer en av de två grundarna att sälja sin andel och helt lämna verksamheten.

Liksom i Frictional Games tidigare spel är Soma en suggestiv produktion där spelaren tvingas gömma sig och fly från farorna i en fientlig värld. Soma släpptes i september 2015 och sålde redan de första månaderna så bra att Frictional Games omsättning under 2015 mer än fördubblades till 34 miljoner kronor, där hälften var ren vinst. Siffrorna har stått sig under 2016 vilket sammanlagt gett Frictional Games ett kassatillskott på över 30 miljoner kronor efter skatt.

Pengarna satsar bolaget på att utvidga produktionen från ett till två parallella projekt. Enligt medgrundaren Thomas Grip ger det ett bättre flöde i produktionsprocessen där olika delar av personalstyrkan annars riskerar att sitta sysslolös vid olika steg i utvecklingen.

– När vi började arbeta med Soma hade vi grafiker som inte hade något att göra. Eftersom vi visste att det skulle utspela sig under vattnet satt de och modellerade fiskar i åtta månader, säger han.

Målet är framöver att släppa ett spel vartannat år. Eftersom merparten av intäkterna från nya spel kommer de första åren ska det även ge ett jämnare flöde på intäkterna, menar Thomas Grip.

– Tanken är att ha ett företag där ett projekt kan gå helt snett. Då vågar man ta lite mer risker, säger han.

Thomas Grip är tystlåten om de två pågående produktionerna men säger till Rapidus att bolaget vill bredda sig lite utanför den skräckgenre som hittills varit Frictional Games nisch. Ledningen funderar även på hur de ska dra nytta av Youtube, där många i dag tittar på när andra spelar spel istället för att själva prova på.

– Det är en jättegrej och hjälpte till exempel Minecraft, då många lärde sig spelet via Youtube, säger Thomas Grip, som var en av paneldeltagarna på förra veckans Financial Meetings Øresund om spelbranschen.

Frictional Games grundades 2007 av Thomas Grip och Jens Nilsson. Under vintern har Thomas Grip dock köpt ut sin kompanjon då Jens Nilsson valt att lämna verksamheten helt och hållet.

Erik Olausson

Efter lanseringen av skräckspelet Soma 2015 har Helsingborgsbaserade Frictional Games dragit in över 30 miljoner kronor i vinster efter skatt. […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Slutet är kommet för Lundabolaget

    Först var det Tendo, sedan Wnt Research. Nu avvecklas ytterligare ett noterat skånskt life science-bolag som blir uppköpt via ett omvänt förvärv där de enda tillgångarna är en börsplats och en samling aktieägare.

  • Inarea lyfter blicken mot taket

    Golvläggningskoncernen Inarea fortsätter serieförvärva, denna gång en undertaksmontör. Det innebär ett avsteg från ursprungstanken att konsolidera golvbranschen. Vd Rikard Fransson drar fördel av att ha ett starkt kassaflöde i en svag marknad.

  • Rejält tillskott i kassan för el-sparare

    Lundabaserade Emulate Energy stänger sin Serie A-runda och får två nya internationella delägare. Så här stort blev tillskottet och så ska pengarna användas.


  • Rejält tillskott i kassan för el-sparare

    Lundabaserade Emulate Energy stänger sin Serie A-runda och får två nya internationella delägare. Så här stort blev tillskottet och så ska pengarna användas.

  • Helsingborgsprofilens bolag stänger runda

    Helsingborgsbaserade Payzlip med Acke Salem i spetsen stänger en finansieringsrunda ledd av regionala näringslivsprofiler. Rundan blev dock mindre än ursprungligen tänkt. Så här länge räcker pengarna.

  • Advenica rustar för fortsatt lönsamhet

    Cybersäkerhetsbolaget Advenica har börjat året med att få in flertalet miljonorder. I en orolig omvärld ser vd Marie Bengtsson inget som talar emot att tillväxt- och lönsamhetsresan fortsätter.

  • Wallenberg går in i 34-bolag

    Ideonbaserade Nordic Forestry Automation, som Rapidus utsåg till 34:a år 2023, får in ett Wallenbergbolag som ny delägare. Det här ska den nya investeringen räcka till.

  • Additude-grundaren bygger nytt IT-bolag

    Additude-grundaren Jim Roslund är tillbaka i IT-branschen. Med en grupp tidigare Tretton37-medarbetare och deras uppdrag som grund drar han igång ett nytt IT-konsultbolag. Och gissa vad bolaget heter.

  • Säkra kommentarsfält – en lönsam historia?

    Ifrågasätt Media vill återuppliva kommentarsfunktioner på nätet och göra dem trollfria. Nu öppnas en investeringsrunda som ska räcka till svarta siffror.

  • Alteri Care satsar globalt

    Efter satsningen på internationell expansion närmar sig vårdtechbolaget lönsamhet – och ska revolutionera sjukvården i Zimbabwe.

  • Hon tar över rodret på Softhouse

    I fjol tog Stina Åkesson plats i vd-stolen på teknikbolaget Ourliving. Nu kliver hon även in i en vd-roll på ägarbolaget Softhouse. Här berättar den förre AF-borgbossen om ett turbulent fjolår.

  • Eletives sämsta år – 40 procent upp

    Det snabbväxande Malmöbolaget Eletive gjorde sitt hittills sämsta år i fjol. Och då var tillväxten ändå 40 procent. — I år kommer vi att passera 100 miljoner i ARR, säger vd Marcus Wennmo.

  • Tretton37: Kundinformationen till salu

    Efter att Tretton37 gått i konkurs är tillgångarna i bolaget nu till salu. En köpare kan överta varumärket Tretton37, kunddata värt nästan 90 miljoner kronor om året – och telefonnumren till 180 IT-konsulter.